Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

11 exempel på ätbara blommor

15 jun, 2016
AvRedaktionen
Dekorera maten med ätbara blommor.
Dekorera dina bakverk, drinkar och sallader med ätbara blommor som rosor, syrener och violer. De går även att sylta, safta, kandera, frysa till isbitar – eller äta precis som de är.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Flera av dessa blommor finns i våra trädgårdar och internet är fullt av tips på hur vi kan tillreda dem.

Men för att vara på den säkra sidan ringde vi upp Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Här är blommorna du kan äta helt utan risk – så länge de inte är besprutade:

1. Kamomill

Kamomill smakar sött och milt.
Kamomill smakar sött och milt. Foto: Shutterstock

Kamomillblomman brukar oftast torkas och bryggas till te, men går också att äta rå eller användas i drinkar, bröd eller efterrätter. Smaken är milt söt och påminner om äpple.

Annons

2. Rosenblad

Rosenblad kan bland annat användas i dryck och desserter.
Rosenblad kan bland annat användas i dryck och desserter. Foto: Shutterstock

Rosor är en utmärkt dekoration vid vilken tillställning som helst, och så länge de inte besprutade går bladen även utmärkt att äta, kanderade eller som smaksättare i saft, sylt, sorbet, snaps och muffins. Och ju mer de doftar desto mer smak.

3. Gurkört

Gurkört med gröna bönor.
Gurkört med gröna bönor. Foto: Shutterstock

De sägs ”göra sinnet glatt”, är lätta att odla och smakar lätt av gurka. De stjärnformade blå blommorna piggar upp vilken sommardrink som helst och i Storbritannien har de använts i sallader sedan Shakespeares tid.

Annons

4. Indiankrasse

Indiankrasse smakar lite pepprigt. Foto: Per-Olov Eriksson/TT
Indiankrasse smakar lite pepprigt. Foto: Per-Olov Eriksson/TT

Indiankrassen peppriga blommor och blad passar perfekt om du vill ge extra sting åt en efterrätt eller sallad. De färgstarka gula och röda bladen gör inte saken sämre. Däremot ser de lite sorgliga ut i varm mat.

5. Violer och penséer

Gör en sallad med violer och penséer.
Gör en sallad med violer och penséer. Foto: Shutterstock

Viol är med sin karaktäristiska smak en klassiker i söta bakverk, men passar även utmärkt i sallader eller lemonad.

Annons

6. Gräslöksblommor

Gräslöksblommor har mild smak och vacker lila färg.
Gräslöksblommor har mild smak och vacker lila färg. Foto: Shutterstock

Ger en mild smak av gräslök och ett vackert lila inslag i allt från soppor till kanapéer. Även blomknopparna från backlök, sandlök och skogslök är ätbara och bra till sallad.

7. Ringblomma

Te smaksatt med ringblomma.
Te smaksatt med ringblomma. Foto: Shutterstock

De brandgula kronbladen har en mjukt bitter ton och kan strös över sallad eller kokt ris för ett extra färgstänk. Går, liksom alla ätbara blommor, även att frysa in i isbitar för att pigga upp sommardrinken.

Annons

8. Syrén

Gör underbart gott syrensocker!
Gör underbart gott syrensocker! Foto: Shutterstock

För den som vill göra syrensocker, syrensaft eller syrenkakor gäller det att passa på i maj och juni innan syrenen blommar över. Samtliga syrenarter ska enligt Giftinformationscentralen vara ofarliga att äta för oss människor.

9. Lavendel

Testa att smaksätta honung med lavendel.
Testa att smaksätta honung med lavendel. Foto: Shutterstock

En stark arom som bäst lämpar sig i bakverk och efterrätter, men som även kan ge ett spännande smakinslag i köttmarinader.

Annons

10. Squash- och pumpablommor

Squash-blommor fyllda med cream cheese.
Squash-blommor fyllda med cream cheese. Foto: Shutterstock

Att skörda squash och pumpa är en höjdpunkt i trädgårdslandet, men faktum är att även de söta blommorna går att äta. Formen gör dem perfekta att fylla och fritera, eller använda som de är i soppor, bakverk och sallader.

11. Biologens egna favoriter: Rosmarin

Rosmarin-blommor är både vackra och smakar gott.
Rosmarin-blommor är både vackra och smakar gott. Foto: Shutterstock

Även kryddtagetes, nejlika, fuchsia och solros går att äta, men om biologen Didrik Vanhoenacker får välja finns det klart bättre alternativ.

– Jag har lite svårt för den där parfymerade badvattensmaken hos till exempel rosor, även om viol kan vara riktigt gott. Hade jag valt en blomma som är dekorativ och ändå smakar gott hade jag valt en kryddört. Rosmarinblommorna är till exempel både vackra och smakar gott, säger han.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons