11 grilltrender att hålla koll på 2020
1. Bordsgrilla
Typ den nya formen av fondue, kan man säga: ställ fram en liten bordsgrill, härliga tillbehör och spett, och så får gästerna förse sig själva. Trenden är hämtad från Japan där de använder den smidiga lilla grillen Hibachi i lera – som även är till för att användas inomhus. Den lagrar och ustrålar värme och hettan regleras via ventliationen.
2. Helgrillad ost
När vi äntligen lärt oss grilla halloumispett och -burgare blir steget enkelt till att helgrilla en ost. Baka en hel brie i folie som blir mjuk och rinnning inuti – perfekt att servera med fikonmarmelad eller jordgubbssalsa till dessert, helgrilla en halloumi (godare än skivad!) som får knapriga kanter och krämigt mjukt innehåll eller lägg en stor hel bit fetaost i paket tillsammans med kryddor och cocktailtomater och låt glödbaka den mjuk och saftig.
3. Kryddmoppa
Att lägga färska örter på det grillade är svårt, då det lätt bränns. Ett bättre trick är att göra en ”kryddmopp”, det vill säga knyta ihop aromatiska örter som timjan, salvia och rosmarin till ett knippe, och gärna fästa dem på en pinne eller skaftet på en träslev och sedan doppa den i olja och ”moppa” det du vill grilla. Särskilt utsökt till fisk och skaldjur.
4. Pellets-power
Att grilla med pellets är en trend som blommat upp i USA de senaste åren, och nu nått även oss i nord. Anledningen till att man använder en grill som får sin värme från pellets är för att det är enkelt att få ett jämnt resultat – perfekt för långsam grillning och rökning med andra ord. Du gör helt enkelt de inställningar på grillen som du vill ha, och kan sedan styra det via mobilen på många modeller.
5. Grillade tillbehör
När glöden ändå är igång, passa på att grilla tillbehören där också, antingen att serveras direkt – eller att förbereda till en rätt inför nästa grillmiddag. Till exempel att grilla nektariner till en rökig söt salsa, svärta paprikor, lök och tomater att ha i en het gazpacho med rökig touch, saltgrilla lökar och servera med syrad grädde, grilla vattenmelon till en side-salad eller grilla färsk vitkål att göra cole slaw på.
6. Nya marinader
I år är året när vi verkligen orkar experminetera med marinader, och ta dem lite längre. Testa till exempel att marinera med en pesto gjord med noriblad, en whiskeymarinad med farinsocker, att marinera i chermoula, göra en yoghurt-marinad med honung, oregano och citron eller satsa på fruktiga marinader med hallon eller ananas i för att göra råvaran extra mör och söt.
7. Miljösmart grillning
Nu blir vi ännu mer miljömedvetna när vi grillar. Att oftare ha locket på (vilket är bra både för smaken och miljön), samt använda tändrör, tändull eller eltändare istället för tändvätska är numera en självklarhet.
8. Vegogrill 2.0
Dags att uppdatera även det gröna på grillen, som äntligen blivit det nya normala! Gå loss med tempeh-spett, pensla bitar av polenta med olivolja och ge dem en frasig yta på grillen eller frossa i alla möjliga proteinersättningar till burgare eller korv. Lika gott, mycket bättre för miljön.
9. Fruktig fusion
Frukter får ännu djupare och sötare smak på grillen – även de lite syrligare, som citrusfrukter. Så se till att grilla en massa frukt i sommar och använd dem på bästa sätt: grilla nektariner till en getostsallad, grilla jordgubbar i paket med rosmarin och servera med getostglass, grilla rabarber som ett tillbehör till varmrökt lax.
10. Sotad sallad
Att grilla sallad har länge varit en trend, men då ofta till förrätt eller som tillbehör.
Nu går vi ännu längre och grillar hela salladsrätten: sparris, salladslökar, zucchini, brysselkål och romansalladshalvor. Servera med dressing gjort på grillad pressad citron, dekorera gärna med ätbara blommor.
11. Delikata desserter
Sm’ores, gino i paket och grillad sockerkaka får flytta lite på sig från glöden. I sommar penslar vi hela vindruvsklasar med olivolja, grillar dem direkt på gallret och serverar dem med grönmögelost, helgrillar ananas på eftervärmen och toppar med kokosglass, tillagar en smulpaj direkt på glöden i gjutjärnspanna samt gör dessertbruschetta med mascarpone, hallon och kolasås. Sött hett slut!
Av: Jenny Norberg
LÄS MER:
12 mat- och dryckestrender att hålla koll på 2020