11 kryddiga rubbar till grillat
En rubb är kryddor från örter, frön och kapslar malda till pulver och som blandas med socker, peppar och/eller salt, ibland med lite olja, till en pasta. Rubben gnids in strax före grillning eller upp till ett dygn i förväg, beroende på hur mycket smak man önskar.
1. Rökig örtrubb
Blanda 2 msk rökt salt, 1 msk persillade, 2 msk torkad dragon, 2 msk torkad timjan, 2 msk torkad basilika, 2 tsk farinsocker och 2 tsk grovmalen svartpeppar i en mortel. Stöt försiktigt tills allt är finfördelat.
2. Husmans-rubb
Rosta 2 tsk fänkålsfrön, 2 tsk hel spiskummin, 2 tsk korianderfrön, 2 tsk gula senapsfrön, och 1 stjärnanis i en het, torr panna tills det börjar knäppa och dofta om kryddorna. Låt svalna något och stöt dem i en mortel. Blanda med 2 tsk lökpulver, 1 msk rökt paprikapulver, 2 tsk salt, 1 tsk nymalen svartpeppar och 2 msk muscovadosocker.
3. Kaffe-rubb
Blanda 1 msk finmalda kaffebönor, 1 msk kokossocker, 2 msk farinsocker, 1 tsk chilipulver, 1 tsk flingsalt och 1 tsk grovmalen svartpeppar.
4. Rosmarin-rubb
Stöt 1 msk hackad färsk rosmarin med rivet skal från 1 citron, 1 msk flingsalt, 1/2 msk nystött svartpeppar och 1 msk farinsocker.
5. Thai-rubb
Blanda 2 tsk vitlökspulver, 1 msk chilflakes, 1 1/2 msk torkade limeblad, 2 msk flingsalt, 1 msk malen koriander, 1 msk kokossocker och 2 msk malen ingefära.
6. Tusen och en natt-rubb
Blanda 1 tsk kanel, 2 tsk spiskummin, 1 tsk salt, 2 krm chilipulver, 1 tsk vitlökspulver, 1 tsk torkad mynta och 1 tsk spiskummin.
7. Vilda Norden-rubb
Mixa 1 dl plockad dill med 1/2 dl färsk riven pepparrot, 2 msk kummin, 2 msk enbär och 1 msk rivet citronskal till en halv- fuktig röra. Förvara i burk i kyl om du inte använder den direkt, håller i en vecka.
8. Het chipotle-rubb
Fräs 1 hackad gul lök. Sjud 50 g chipotle i 1 dl rödvinsvinäger tills den mjuknar. Tillsätt 2 msk agavesirap, den frästa löken, 1 pressad vitlöksklyfta, 1 msk tomatpuré och 2 tsk salt. Mixa allt slätt i en matberedare eller i stavmixer. Förvara i burk i kyl om du inte använder den direkt.
9. Koreansk rubb
Stöt 2 msk salt, 2 tsk kokossocker, 2 msk rostade sesamfrön, 2 msk svartpepparkorn, 2 msk chiliflakes, 2 msk hackad vitlök och 2 msk hackad färsk ingefära i en mortel. Förvara i burk i kyl om du inte använder den direkt.
10. Ribs-rubb
Lägg 1 tsk sellerisalt, 1 tsk rökigt salt, 1 tsk muscovadosocker, 1 tsk chilipulver, 1 tsk rökt paprikapulver, 1 tsk nystött svartpeppar, 1 tsk senapspulver, 1 msk rostad lök och 1 msk rostad vitlök i en matberedare och mixa till ett fint pulver.
11. Sommar-rubb
Mortla 1/2 dl korianderfrön med 1 dl mörkt muscovadosocker, 2 msk malen ingefära, 2 msk torkad dragon, 1 msk vitlökspulver, 1 tsk gurkmeja, 1 msk salt och 1/2 msk chiliflakes.