Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

11 kryddiga rubbar till grillat

01 apr, 2016
AvRedaktionen
Kryddiga rubbar till grillat.
Rubbar är lösningen för dig som alltid glömmer att marinera. Det ger råvaran ett härligt lyft och går på ett kick. Perfekt till den spontana grillfesten!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

En rubb är kryddor från örter, frön och kapslar malda till pulver och som blandas med socker, peppar och/eller salt, ibland med lite olja, till en pasta. Rubben gnids in strax före grillning eller upp till ett dygn i förväg, beroende på hur mycket smak man önskar.

1. Rökig örtrubb

Blanda 2 msk rökt salt, 1 msk persillade, 2 msk torkad dragon, 2 msk torkad timjan, 2 msk torkad basilika, 2 tsk farinsocker och 2 tsk grovmalen svartpeppar i en mortel. Stöt försiktigt tills allt är finfördelat.

2. Husmans-rubb

Rosta 2 tsk fänkålsfrön, 2 tsk hel spiskummin, 2 tsk korianderfrön, 2 tsk gula senapsfrön, och 1 stjärnanis i en het, torr panna tills det börjar knäppa och dofta om kryddorna. Låt svalna något och stöt dem i en mortel. Blanda med 2 tsk lökpulver, 1 msk rökt paprikapulver, 2 tsk salt, 1 tsk nymalen svartpeppar och 2 msk muscovadosocker.

3. Kaffe-rubb

Blanda 1 msk finmalda kaffebönor, 1 msk kokossocker, 2 msk farinsocker, 1 tsk chilipulver, 1 tsk flingsalt och 1 tsk grovmalen svartpeppar.

Annons

4. Rosmarin-rubb

Stöt 1 msk hackad färsk rosmarin med rivet skal från 1 citron, 1 msk flingsalt, 1/2 msk nystött svartpeppar och 1 msk farinsocker.

5. Thai-rubb

Blanda 2 tsk vitlökspulver, 1 msk chilflakes, 1 1/2 msk torkade limeblad, 2 msk flingsalt, 1 msk malen koriander, 1 msk kokossocker och 2 msk malen ingefära.

6. Tusen och en natt-rubb

Blanda 1 tsk kanel, 2 tsk spiskummin, 1 tsk salt, 2 krm chilipulver, 1 tsk vitlökspulver, 1 tsk torkad mynta och 1 tsk spiskummin.

7. Vilda Norden-rubb

Mixa 1 dl plockad dill med 1/2 dl färsk riven pepparrot, 2 msk kummin, 2 msk enbär och 1 msk rivet citronskal till en halv- fuktig röra. Förvara i burk i kyl om du inte använder den direkt, håller i en vecka.

8. Het chipotle-rubb

Fräs 1 hackad gul lök. Sjud 50 g chipotle i 1 dl rödvinsvinäger tills den mjuknar. Tillsätt 2 msk agavesirap, den frästa löken, 1 pressad vitlöksklyfta, 1 msk tomatpuré och 2 tsk salt. Mixa allt slätt i en matberedare eller i stavmixer. Förvara i burk i kyl om du inte använder den direkt.

Annons

9. Koreansk rubb

Stöt 2 msk salt, 2 tsk kokossocker, 2 msk rostade sesamfrön, 2 msk svartpepparkorn, 2 msk chiliflakes, 2 msk hackad vitlök och 2 msk hackad färsk ingefära i en mortel. Förvara i burk i kyl om du inte använder den direkt.

10. Ribs-rubb

Lägg 1 tsk sellerisalt, 1 tsk rökigt salt, 1 tsk muscovadosocker, 1 tsk chilipulver, 1 tsk rökt paprikapulver, 1 tsk nystött svartpeppar, 1 tsk senapspulver, 1 msk rostad lök och 1 msk rostad vitlök i en matberedare och mixa till ett fint pulver.

11. Sommar-rubb

Mortla 1/2 dl korianderfrön med 1 dl mörkt muscovadosocker, 2 msk malen ingefära, 2 msk torkad dragon, 1 msk vitlökspulver, 1 tsk gurkmeja, 1 msk salt och 1/2 msk chiliflakes.

Kryddiga rubbar till grillat. Foto: Shutterstock
Kryddiga rubbar till grillat. Foto: Shutterstock

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons