12 anledningar att äta mer choklad
Här är 12 anledningar att äta mer choklad:
1. Friskare hjärta
100 gram choklad per dag minskar risken för hjärtinfarkt och stroke med 11 procent. Anledningen är antioxidanten flavonoid, som suger upp skadliga ämnen vilka annars orsakar hjärtsjukdomar.
2. Smartare hjärna
Choklad innehåller magnesium och koffein som är viktigt för hjärnans hälsa. Din vakenhet och koncentration förbättras, samtidigt som problemlösningsförmågan och minnet skärps.
3. Färre förkylningar
Antioxidanten fenol ger dig ett ökat immunförsvar och ämnet epikatekin befriar dig från hosta och förkylningar.
Läs även: Varm choklad är bättre än hostmedicin
4. Bättre kondition
I kombination med regelbunden motion höjer choklad din prestationsförmåga med 50 procent. Cirka 50 gram choklad per dag ger även en ökning av greppstyrkan i handen med 7 procent.
5. Lägre blodtryck
Den höga halten flavonoider i kakaon ökar mängden kväveoxid i blodet, vilket i sin tur vidgar blodkärlen och minskar blodtrycket.
6. Mindre stress
Enbart 40 gram choklad per dag räcker för att minska både stress och ångest. Choklad stimulerar dessutom produktionen av serotonin som får dig att känna lycka.
Läs även: Stressa av med chokladmeditation
7. Vackrare hud
Kakaons magiska skönhetseffekt beror på den stora mängden antioxidanter, som minskar hudskador orsakade av till exempel för mycket sol, föroreningar och alkohol.
8. Tjockare hår
Choklad främjar blodcirkulationen i hårbotten och ger dig tjockare hår. En inpackning i choklad gör torrt hår glänsande och lite kakaopulver i ditt balsam stärker hårkvaliteten.
9. Finare tänder
Det låter kanske otroligt, men choklad är faktiskt bra för tänderna. Orsaken är substansen teobromin, som sägs vara mer effektivt än fluor när det gäller att skydda tänderna mot erosion och förebygga karies.
10. Ökad matsmältning
Choklad innehåller massor av kostfibrer, som håller tarmväggarna rena och underlättar matsmältningen. Kakaon höjer även nivåerna av goda bakterier i din mage.
Läs även: Håll vikten med vin, ost och choklad
11. Hjälp mot cancer
I kampen mot cancer har chokladens flavonoider en kraftfull effekt. Personer som äter choklad löper en minskad risk att drabbas av alla typer av cancer, men framför allt lungcancer.
12. Förhöjd lust
När du äter choklad vidgas blodkärlen, vilket också händer när du blir attraherad. Ett dagligt intag av choklad ger högre sexlust och starkare känslor av åtrå.
Läs även: 10 snabba och goda choklad-idéer
Av: Margaretha Malmgren/Allas