12 dolda sockerbomber i mataffären
I vår film nedan ser ni exempel på 12 vanliga livsmedel som innehåller en mellan 10-70 procent sockerarter. Men det gäller naturligtvis betydligt fler varor än så. Vi har inte bara räknat på tillsatt socker, utan alla sockerarter.
Läs även: Så mycket socker innehåller vinet
Så vad är då skillnaden?
Näringsmässigt är det ingen skillnad på tillsatt socker och socker som finns naturligt i råvaror. Däremot kan naturligt socker även medföra att du får i dig andra näringsämnen som finns i livsmedlet. Socker i sig är dock bara kolhydrater som helt saknar näringsämnen som vitaminer, mineraler och kostfibrer, eller åtminstone en helt försumbar andel, och enligt Livsmedelsverket finns inga hälsofördelar med att äta socker. Däremot behövs sockerarten glukos för hjärnans funktion.
Läs även: Restaurang bannlyser socker: ”Lika farligt som rökning”
Det som ofta händer när man äter kost med mycket socker är att vi får i oss betydligt mer energi än vad vi gör av med, men utan att få i oss nödvändiga näringsämnen. Livsmedelsverket rekommenderar att man inte får i sig mer än 10 procent socker.
Så för att äta hälsosamt kan det vara bra att se över hur mycket socker din mat faktiskt innehåller, även om den inte ser ut att vara någon sockerbomb.
Läs mer om olika sockerarter här och följ oss på Facebook här!