12 mat- och drycktrender att hålla koll på 2019
1. Smakkrockar
Går det att göra en och samma rätt med dessa ingredienser? Jo, faktiskt – det blir till en mörk chokladcrème med saffrans- karamelliserad pärllök, grönmögelost, pumpernickel, kakaonibs och citronverbena – som serveras till dessert. Att smakkrocka snyggt är något vi kommer få se allt mer i år. För vem vill inte bli överraskad av nya kombinationer?
2. Träsmak i köket
När nya hajpade Noma öppnade förra året var hela restaurangen klädd i trä. Och kökstillverkarna är inte sena att haka på, några nya exempel är Nordiska köks samarbete med Food Pharmacy i rökt ek, Lotta Agatons träkök i douglasgran för Picky Living, Wood från Ballingslöv, Intro från Kvänum, Prato från Kvikk och Akersund från Ikea. Feeling av fjällstuga? Jo, faktiskt. Det är trend!
3. Sensoriska sensationer
Att smaken påverkas av våra andra sinnen är inte nytt, men nu satsar allt fler restauranger och mat- och dryckestillverkare på gastrophysics, där de fokuserar på alla våra sinnen. Guinness släpper till exempel Guinness collection remix, musik som ska förhöja upplevelsen av deras öl. Och vissa restauranger går så långt att de skippar besticken helt, som här: att servera ett enda fat med sallad och crostinis, att äta med händerna för alla gäster tillsammans!
4. Gastro glow
Skönhet kommer inifrån, sägs det och aldrig förr har den klyschan väl varit mer sann? Nu ska vi proppa i oss så kallade neutraceuticals med kollagen, bärpulver och kreatin. Allt för att få bättre hy, hår, naglar – och glow! Om det funkar? Du får prova själv…
5. Te till allt
Ingen har väl missat att te har blivit en het smaksättare, i allt från drinkar till glass, från marinader till bakverk. Testa till exempel att göra sockerlag med hibiskus-te, vilket både ger en vackert röd färg och en lite sötsyrlig smak. Gott till både cocktails och mocktails.
6. Sober curious…
… mindful drinking eller neo-nykter. En ny nykterhetsrörelse, som kommer från en wellnessrevolution där olika influencers tar täten, är på framfart. Nu är det helt enkelt hett att dricka medvetet – eller ännu hetare: att inte dricka alkohol alls.
7. Lager på lager
I fjol skulle tårtorna vara nakna, alltså utan hölje. I år är det vertikala lager som gäller (principen är ungefär som att göra en rulltårta och ställa på högkant)!
8. Grill–bröllop
När Gwyneth Paltrow i höstas gifte sig med Brad Falchuck flög hon in stjärnkocken Francis Mallmann från Santiago, Chile, som fixade en enorm grillfest i hennes trädgård till deras wedding rehersal dinner. Räkna med grillmat på bröllopsmenyer framöver!
9. Från närodlat till härodlat
Svenska Grönska odlar grönsaker och örter med ny teknik på höjden och med hjälp av värmelampor. Odlingsmodulen kan därmed användas överallt, till exempel i en matbutik eller, som en av deras egna anläggningar, i en gammal nedlagd värmecentral. En ny, härodlad, sorts matförsörjning!
10. Ta tillvara
Moderna restaurangers uppgift är att sätta smak på hållbarhet. Det konstaterar 360°, en nordisk restaurangguide, den första i världen, som bedömer såväl gastronomi som hållbarhet – bl a resthantering, utbildning av personal i hållbarhetsfrågor, ursprung, svinn, mer grönt på menyn samt hållbart kött och fisk.
11. Engelsk ”champagne”…
… japansk gin och kinesiskt vin, ursäkta vad är det som händer, egentligen? Jo, inget är heligt längre! Nu slåss alla länder om konsumenternas dryckesval. Det engelska bubblet har tagit vinvärlden med storm, i Sussex finns nämligen samma jordmån och liknande klimat som i Champagne, vilket ger optimala förhållanden för mousserande. Japan utmanar med premium-gin, som till exempel Roku, och Moët Hennessy gör succé med superlyxiga vinet Ao Yun, som odlas på en av Kinas mest otillgängliga platser.
12. Kär i keramik
I år är året då keramik och stengods fullkomligt kommer invadera köksskåpen. Inte sedan 70-talet har keramiken ägt det dukade bordet som den gör nu, matchat av andra naturmaterial som trä och linne. Håll koll på danska Magdalena Kaluzna, svenska Elin Lannsjö, Calle Forsberg och Birgitta Watz. Eller för all del storsäljare som Bitz. Glöm det snälla, vita, skira – nu lyser färgskalan i mättade kalla toner som grönt, blått, grått och svart, vilket ger ett litet extra lyft till bordet.