Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

12 mat- och drycktrender att hålla koll på 2019

03 jan, 2019
AvRedaktionen
Vad hamnar på tallriken och i glaset i år? ELLE mat & vin har tittat djupt i kaffesumpen – här är årets 12 hetaste trender!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

1. Smakkrockar

Choklad möter ost
Chokladcrème med saffranskaramelliserad lök. Foto: Columbus Leth.

Går det att göra en och samma rätt med dessa ingredienser? Jo, faktiskt – det blir till en mörk chokladcrème med saffrans- karamelliserad pärllök, grönmögelost, pumpernickel, kakaonibs och citronverbena – som serveras till dessert. Att smakkrocka snyggt är något vi kommer få se allt mer i år. För vem vill inte bli överraskad av nya kombinationer?

2. Träsmak i köket

Resultatet av Nordiska köks samarbete med Food Pharmacy
Foto: Nordiska Kök.

När nya hajpade Noma öppnade förra året var hela restaurangen klädd i trä. Och kökstillverkarna är inte sena att haka på, några nya exempel är Nordiska köks samarbete med Food Pharmacy i rökt ek, Lotta Agatons träkök i douglasgran för Picky Living, Wood från Ballingslöv, Intro från Kvänum, Prato från Kvikk och Akersund från Ikea. Feeling av fjällstuga? Jo, faktiskt. Det är trend!

Annons

3. Sensoriska sensationer

Gastrophysics i form av sallad som äts utan bestick

Att smaken påverkas av våra andra sinnen är inte nytt, men nu satsar allt fler restauranger och mat- och dryckestillverkare på gastrophysics, där de fokuserar på alla våra sinnen. Guinness släpper till exempel Guinness collection remix, musik som ska förhöja upplevelsen av deras öl. Och vissa restauranger går så långt att de skippar besticken helt, som här: att servera ett enda fat med sallad och crostinis, att äta med händerna för alla gäster tillsammans!

Annons

4. Gastro glow

Skönhet kommer inifrån. Här i form av Nordic Superfood!

Skönhet kommer inifrån, sägs det och aldrig förr har den klyschan väl varit mer sann? Nu ska vi proppa i oss så kallade neutraceuticals med kollagen, bärpulver och kreatin. Allt för att få bättre hy, hår, naglar – och glow! Om det funkar? Du får prova själv…

5. Te till allt

Te både som dryck och smaksättare
Foto: Kristin Guy.

Ingen har väl missat att te har blivit en het smaksättare, i allt från drinkar till glass, från marinader till bakverk. Testa till exempel att göra sockerlag med hibiskus-te, vilket både ger en vackert röd färg och en lite sötsyrlig smak. Gott till både cocktails och mocktails.

Annons

6. Sober curious…

Alkoholfritt har blivit allt hetare

… mindful drinking eller neo-nykter. En ny nykterhetsrörelse, som kommer från en wellnessrevolution där olika influencers tar täten, är på framfart. Nu är det helt enkelt hett att dricka medvetet – eller ännu hetare: att inte dricka alkohol alls.

7. Lager på lager

Ståtliga och färgstarka lager på lager tårtor
Lagerkaka på höjden med björnbärsmousse. Foto: Betina Hastoft

I fjol skulle tårtorna vara nakna, alltså utan hölje. I år är det vertikala lager som gäller (principen är ungefär som att göra en rulltårta och ställa på högkant)!

Annons

8. Grill–bröllop

Grillad mat i fokus på Gwyneth Paltrows bröllop

När Gwyneth Paltrow i höstas gifte sig med Brad Falchuck flög hon in stjärnkocken Francis Mallmann från Santiago, Chile, som fixade en enorm grillfest i hennes trädgård till deras wedding rehersal dinner. Räkna med grillmat på bröllopsmenyer framöver!

9. Från närodlat till härodlat

Det nya hållbara och miljövänliga odlandet

Svenska Grönska odlar grönsaker och örter med ny teknik på höjden och med hjälp av värmelampor. Odlingsmodulen kan därmed användas överallt, till exempel i en matbutik eller, som en av deras egna anläggningar, i en gammal nedlagd värmecentral. En ny, härodlad, sorts matförsörjning!

Annons

10. Ta tillvara

Restaurang Rutabaga i Stockholm
Första restaurang att testas i 360° är Rutabaga i Stockholm och guiden släpps i sommar.

Moderna restaurangers uppgift är att sätta smak på hållbarhet. Det konstaterar 360°, en nordisk restaurangguide, den första i världen, som bedömer såväl gastronomi som hållbarhet – bl a resthantering, utbildning av personal i hållbarhetsfrågor, ursprung, svinn, mer grönt på menyn samt hållbart kött och fisk.

11. Engelsk ”champagne”…

Engelskt bubbel från Hambledon Vineyard
Roku Gin, ett premium gin från Japan

… japansk gin och kinesiskt vin, ursäkta vad är det som händer, egentligen? Jo, inget är heligt längre! Nu slåss alla länder om konsumenternas dryckesval. Det engelska bubblet har tagit vinvärlden med storm, i Sussex finns nämligen samma jordmån och liknande klimat som i Champagne, vilket ger optimala förhållanden för mousserande. Japan utmanar med premium-gin, som till exempel Roku, och Moët Hennessy gör succé med superlyxiga vinet Ao Yun, som odlas på en av Kinas mest otillgängliga platser.

Annons

12. Kär i keramik

Färgstark keramik gör varje måltid festlig
Räkna med färgstarka tallrikar i keramik på borden framöver. Foto: Bettina Hastoft.

I år är året då keramik och stengods fullkomligt kommer invadera köksskåpen. Inte sedan 70-talet har keramiken ägt det dukade bordet som den gör nu, matchat av andra naturmaterial som trä och linne. Håll koll på danska Magdalena Kaluzna, svenska Elin Lannsjö, Calle Forsberg och Birgitta Watz. Eller för all del storsäljare som Bitz. Glöm det snälla, vita, skira – nu lyser färgskalan i mättade kalla toner som grönt, blått, grått och svart, vilket ger ett litet extra lyft till bordet.

Annons