Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

13 rätt i Aten

21 maj, 2013
AvSara Jerkert
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
aten resguide


Aten är hett på många sätt. Solen, nattlivet, maten och människorna – alla bidrar de till att göra staden till en vibrerande metropol där historia möter framtid i en oemotståndlig mix. Här är alla platser du måste besöka under din semester i Aten:

1 & 2 Vassaste drinkarna och snyggaste hotellrummen

Hiltons takterrass kan du dricka stans godaste drinkar med utsikt över Akropolis. Pröva den nya trendiga restaurangen eller dansa till morgonen gryr på hotellets klubb. Se till att du får ett av de nyrenoverade rummen om du vill bo här.

Adress: Vassilissis Sofias Aveny 46

Annons

 

3 & 4 Mest självklara middagsförslaget och härligaste klubbkvällen

Gazi är stadsdelen dit klubbkidsen går. Börja kvällen med en middag på Mamacas så är du i feststämning redan innan förrätten kommer in. Runt hörnet ligger Tapas Bar med både gay och straight publik.

Adress: Mamacas, Persefonis 41, Tapas Bar,Triptolemou 44

 

5. Enklaste sättet att falla för bläckfisk

För att få koll på det grekiska köket kan man med fördel beställa in lite olika meze (smårätter) på restaurang Ivis. Pröva auberginesallad, grillade räkor och bläckfisk i alla dess former – bläckfisk blir inte godare än så här! Avnjut läckerheterna ihop med Tsipouro, Greklands grappa.

Adress: Korsningen Navarhou Apostoli och Ivis

 

6. Oslagbar marknad med den godaste fårosten

Marknaden i Aten, Athinas marknad, är ett veritabelt paradis för matfantaster. Det doftar av oliver och nymalt kaffe och de hundratals stånden erbjuder ostar, grönsaker och torkade kryddor. Fårosten är förstås underbar (du kan be att få den vakuumpackad, vilket förenklar frakten hem). För den hågade finns haj, bläckfisk och nyslaktat lamm. I butik nummer 42 kan du köpa allt för att göra hemmagjord müsli: nötter, frönoch korn. Missa inte heller de gamla tanterna och farbröderna som säljer knippen med färsk kamomill och rucola från bergen.

fetaost aten

Adress: Torget Athinas i stadsdelen Psiri.

 

7. Trendigaste stadsdelen där du kan shoppa loss

Annons

I stadsdelen Psiri trängs unga människor bland roliga butiker och mysiga barer. Ta en glass på glassbaren Pagotomania (smakerna kokos och körsbärsyoghurt är gudomliga!) och shoppa lite ung design på Epidemic. På kvällen är den i folkmun kallade ”Lusbaren” en storfavorit, här hänger man gärna en hel kväll och dricker drinkar med den trevliga personalen.

Adress: Pagotomania, Taki 21, Epidemic, Agion Anargiron 16, ”Lusbaren”, Miauli 19

 

8. Bästa tilltugget som du kan göra själv

Sesamkringlor säljs överallt på gatorna i Aten. Pröva att baka dem hemma! Gör du ringar i stället för kringlor blir det ännu enklare.

SESAMRINGAR

18 stycken

2 tsk torrjäst

13 dl + 6 msk vetemjöl

2 tsk salt

7 msk socker

4 tsk solrosolja

6 dl sesamfrön

 

Dag 1

Lös upp 1 tsk torrjäst med 2 1/2 dl varmt vatten i en bunke och rör ner 3 msk vetemjöl. Ställ undan jästblandningen med en bakduk över. Låt stå i 24 timmar.

Annons

Dag 2

Lös upp den resterande torrjästen, 1 tsk, med 2 1/2 dl varmt vatten och rör ner 3 msk vetemjöl. Lägg över en bakduk och låt jästblandningen stå i 15 minuter. Sikta ner mjöl och salt i en bunke och gör en grop i mitten. Tillsätt socker, olja och båda jästblandningarna i den, knåda allt tills degen är smidig. Lägg över en bakduk och låt degen jäsa till dubbel storlek. Sätt ugnen på 200°. Häll ut degen på ett mjölat bakbord och knåda i 5 minuter. Dela degen i 18 bitar och rulla bitarna till avlånga korvar, cirka 35 cm långa, tryck ihop ändarna till en ring. Doppa ringarna i vatten och låt rinna av lite. Häll sesamfrön på en tallrik och vänd ringarna i dem. Placera sesamringarna på en bakpappersklädd plåt och grädda i 15 minuter. Goda med till exempel mosad fetaost, röd paprika och krispsallad.

 

9. Skönaste stället för nattmat efter en lång kväll

Annons

Spiros Bairaktaris är ett livligt ställe med mycket folk. Ägaren Dimitri bjuder på Atens godaste gyros – grekisk kebab. På uteserveringen sitter turisterna, inne i lokalen sitter lokalbefolkningen. Perfekt för nattmat.

Adress: Platia Monastiraki torg 2

 

10. Skönaste spaningsstället du inte vill lämna

Mitt i den tjusiga stadsdelen Kolonaki ligger Da Capo Caffe. Här kan man sitta en hel dag och titta på det välklädda folket som går förbi. Gatorna runtom kryllar av chica små butiker, och på torget står sportbilarna parkerade. Ta en färskpressad juice eller sippa på en ister tillsammans med några goda smörgåsar som mest liknar hors d’oeuvres.

Adress: Tsakalof 1, Kolonaki torg

 

11. Ljuvligaste doften du aldrig glömmer

På våren blommar apelsinträden och hela staden fylls av en fantastisk doft. Aten är som allra bäst på våren och hösten!

 

Annons

12. Fräschaste skaldjurspastan du någonsin ätit

Papadakis lyckas vara både trendigt och trevligt och köket gör det bästa av Greklands fantastiska skaldjur. Här äter man färsk pasta med pilgrimsmusslor i sina skal, och servitriserna liknar Amélie från Montmartre. Glöm inte att fram till klockan 22 står borden tomma i Aten med undantag för en eller annan barnfamilj.

Adress: Fokilidou 15

 

13. Sötaste kaffet som piggar upp

I Grekland dricker man frappé överallt och hela tiden. Det är ett iskallt kaffe som svalkar och piggar upp, och som ska drickas med mycket socker, så koppla bort allt vad GI och karies heter. Gör din egen frappé genom att mixa Nescafé, vatten, mjölk och socker. Häll upp i ett glas fyllt med is eller skaka med is för att få fram den rätta skummigheten.

 

AV PETER NORMAN TEXT MATILDE SKÖLD FOTO BRUNO EHRS ASSISTENT MARITA JOHANSSON

TACK TILL NASSOS ECONOMOU

Annons