2 magiskt goda jul- och nyårsefterrätter med Baileys
Den söta gräddlikören Baileys har länge används i både drinkar och efterrätter. Lagom till att de kyligare månaderna tar över och julen närmar sig har Baileys även släppt en ny likör med smak av salt karamell. Tillsammans med konditorn Tea Malmegård har likörjätten tagit fram två magiska efterrättsrecept i salt karamell-anda. Perfekt till både jul- och nyårsfirandet!
1. Baileys salted caramel cake
Du behöver:
Karamelliserade popcorn:
10 g (ca 2 dl) poppade pocorn
60 g (4 msk) strösocker
40 g smör
1 nypa flingsalt
Chokladbottnar, 4 st till tårtan:
330 g vetemjöl
450 g strösocker
120 g kakao
10 g bikarbonat
10 g bakpulver
15 g vaniljsocker
10 g salt
165 g ägg, rumstempererade
300 g rumstempererad mjölk
180 g vegetabilisk olja
350 g varmt kaffe
Baileys salted caramel butter cream:
125 g äggvita
235 g strösocker
100 g vatten
400 g rumstempererat saltat smör
100 g rumstempererad Baileys Salted Caramel
150 g vit choklad
Kolasås till spegel och drips:
210 g socker
200 g grädde
165 g ljus sirap
60 g ljust muscovadosocker
1/4 tsk salt
Gör karamelliserade popcorn så här:
- Värm en tom panna på medelhög värme och häll sedan i sockret i omgångar.
- När sockret helt smält tillsätt den större mängden smör och rör om.
- Tillsätt popcornen och blanda runt ordentligt. Lägg i det sista smöret och rör om.
- Häll ut popcornen över ett bakplåtspapper och separera med en sked om de sitter ihop. För att få dem kulformade rulla försiktigt i rena händer.
- Avsluta med flingsalt, låt svalna något.
Gör chokladbottnar så här:
- Förbered 4 springformar/bakformar (20-22 cm i diameter) med bakplåtspapper i botten.
- Sätt ugnen på 155 grader.
- Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke.
- Blanda samman mjölk, ägg, olja. Rör sedan ihop de båda.
- Avsluta med att hälla i varmt kaffe.
- Baka i ugnen i cirka 25-30 minuter.
- Ta ut och låt svalna.
- Om det behövs, jämna till dem något genom att ta ur dem ut formen och skära av de högsta punkterna med en brödkniv.
Gör Baileys salted caramel butter cream så här:
- Koka socker och vatten till 121 grader.
- När sockerlagen når 110 grader börja vispa äggvitorna på medelhög hastighet i en hushållsassistent eller med en elvisp.
- När sockerlagen är klar slå den med tunn stråle över de lättvispade äggvitorna och vispa till den svalnar.
- Tillsätt smöret genom att klicka i det i marängen i omgångar.
- Smält chokladen försiktigt i mikrovågsugn eller över vattenbad. Tillsätt till smörkrämen med en jämn stråle.
- Tillsätt Baileys i omgångar.
- Låt krämen vispa tills alla ingredienser är helt iblandade.
Gör kolasåsen så här:
- Väg upp alla ingredienser i en kastrull.
- Koka upp under lätt omrörning i cirka 10 minuter tills såsen tjocknar.
- Låt svalna något.
Montera tårtan så här:
- Lägg en botten centrerat på det fat du ska servera tårtan på eller på en tårtbricka, ställ en ställbar tårtring runt botten.
- Spritsa en ram kräm längs hela bottens kant och fyll sedan hålet med kräm.
- Lägg på nästa botten och repetera det du precis gjort.
- Lägg på nästa botten och repetera ytterligare en gång. Ställ tårtan i kylen i ca 1h.
- Skär runt tårtringen för att lossa tårtan.
- Stryk sedan ett supertunt lager med smörkräm över hela för att kapsla in alla smulor, detta lager kallas crumbcoating och man ska se bottnarna där smörkrämen är som allra tunnast struken. Detta rustika utseende på tårta kallas för ”naked cake.” Avsluta med att dekorera med några spritsade toppar längs med kanten. Ställ i kyl i cirka 20 minuter.
- Fyll ramen med avsvalnad kolasås.
- Toppa med karamelliserade popcorn.
2. Baileys salted caramel snowball
Du behöver:
Baileys Salted Caramel ice cream:
250 g mjölk (3%)
200 g Baileys Salted Caramel
150 g vispgrädde (40%)
60 g strösocker
90 g äggulor
Marängskål:
50 g strösocker
50 g (4 st) äggvita
50 g florsocker
Du behöver också:
1 dl frysta lingon, mixade med en stavmixer till "lingonsnö"
2 dl lättvispad grädde
Kolasås
Kolasås:
210 g socker
200 g grädde
165 g ljus sirap
60 g ljust muscovadosocker
1/4 tsk salt
Gör Baileys Salted caramel ice cream så här:
- Koka upp mjölk, Baileys Salted Caramel och grädde tillsammans med hälften av sockret i en kastrull.
- Vispa ihop äggulorna och resterande socker.
- Häll den uppkokade gräddmjölken över äggulorna och vispa ihop ordentligt.
- Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm till 84 grader under konstant omrörning.
- Stavmixa och sila ner blandningen i en ren bunke. Kyl ner blandningen. När den är kall kör i glassmaskin.
Gör marängskålar så här:
- Vispa strösocker och äggvita till en fluffig maräng.
- Sikta i florsocker i marängen och vänd runt.
- Fyll marängen på spritspåse.
- Olja in 6 st små skålar eller allra helst en silpatmatta med 6 större kupoler och vänd uppochnedvänd på en plåt med bakplåtspapper.
- Spritsa små toppar marängerna över skålarna och torka i ugnen på 100 grader i 90 minuter. Ta ut och låt de svalna av helt.
Gör kolasås så här:
- Väg upp alla ingredienser i en kastrull.
- Koka upp under lätt omrörning i cirka 10 minuter tills såsen tjocknar.
- Låt svalna något.
Montera Baileys Salted caramel snowball så här:
- Lägg en marängskål i botten på en tallrik.
- Fyll med glass och toppa med lättvispad grädde och ordentligt med lingonsnö. Sätt på nästa skål och servera med varm kolasås vid sidan av.
Foto och recept: Baileys.
LÄS MER:
3 recept på läckert julgodis med Baileys