Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

Dammsugare, brownieglass och kakbollar – 3 drömgoda recept

20 jan, 2025
AvLinn Grubbström
Dammsugare, brownieglass och kakbollar – 3 drömgoda recept
Stine Christiansen
Har du några kakor, sockerkaksbitar eller browniesmulor som ligger och skräpar? Förvandla resterna till smakrika drömdesserter!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Rosa dammsugare

Hemgjorda dammsugare är oslagbart!

20 stycken

Tid: 1 timme plus 1 timme i kyl

Du behöver:

500 g färdig sockerkaka
100 g marsipan
3 msk krusbärssylt
1 tsk arrak, punsch eller arraksarom efter smak
100 g mörk choklad
Eventuellt mandelmjöl
300 g mandelmassa
½ krm röd hushållsfärg
100 g mörk choklad

Gör så här:

  1. Mixa kakan fint i en mixer. Riv marsipanen grovt och blanda den med kaksmulorna, sylten och arraken. Smält chokladen och blanda ner.
  2. Arbeta ihop massan tills den är fast och formbar. Om den smular sönder kan du tillsätta mer sylt. Om den är för lös, blanda i lite mandelmjöl.
  3. Dela massan i tre delar och forma dem till rullar. Täck med plastfolie och låt stå i kylen i 1 timme.
  4. Lägg mandelmassan i en matberedare med kniv och droppa i en droppe röd karamellfärg. Blanda noga och kontrollera att färgen är bra. Kavla ut mandelmassan 3–4 mm tjock på ett bakplåtspapper. (Då fastnar den inte på bakbordet).
  5. Rulla in de tre rullarna med kaksmet i varsitt lager marsipan. Skär marsipanen så att den precis täcker kakmassan. Lägg rullarna i kylen.
  6. Hacka chokladen och smält ²/³ av den i en skål över vattenbad. Tillsätt resten av chokladen när chokladen i skålen har smält. Rör om tills allt har smält.
  7. Skär de långa rullarna i mindre bitar, ca 5 cm, och doppa ändarna i chokladen. Förvara dem kallt.
Rosa dammsugare, kakbollar och brownieglass
Rosa dammsugare, kakbollar och brownieglass Stine Christiansen

Brownieglass

Finns det bara ett par browniebitar kvar? Gör en brownieglass!

6 dl

Tid: 30 minuter + tid i frysen

Du behöver:

150 g mörk choklad
3 dl vispgrädde
1 dl grekisk yoghurt
4 äggulor
½ dl mörkt muscovadosocker
1 tsk vaniljsocker
80 g brownie

Gör så här:

  1. Hacka och smält chokladen över vattenbad. Ställ åt sidan så chokladen svalnar. Vispa grädden löst och vänd ner yoghurten i den. Vispa lätt samman äggulor, muscovado- och vaniljsocker.
  2. Blanda äggblandningen, den smälta chokladen och gräddyoghurten till en jämn smet. Häll den i en glassmaskin. Skär brownien i små bitar och rör ner. Kör glassmaskinen tills glassen är klar. Fyll en burk eller bunke med glassen och ställ i frysen tills glassen ska serveras.
  3. Servera gärna glassen i strutar dekorerade med choklad och strössel.

Kakbollar

Liten goding gjord på kakrester.

Annons

25 stycken

Tid: 30 minuter

Du behöver:

400 g chokladkakor
80 g blåbärssylt
2 msk kakao
1 tsk grädde
Ev 2 msk mandelmjöl
80 g socker
3 msk frystorkade hallon eller jordgubbar

Gör så här:

  1. Smula kakorna i en mixer eller matberedare.
  2. Tillsätt sylt, kakao och grädde, och rör ihop allt till en jämn, lite kladdig massa. Tillsätt lite mandelmjöl om massan är för kladdig för att forma.
  3. Blanda socker och frystorkade bär i en minihackare till ett fint pulver. Häll upp i en liten djup skål.
  4. Forma blandningen till lagom stora bollar. Rulla bollarna i sockret. Förvara dem i en lufttät burk fram till servering.

Foto: Stine Christiansen

Annons