3 enkla och goda snaps att skåla in påsken med
1. Snaps med citrus- och citronmeliss
Den här snapsen är god både till det ena och det andra eftersom den är söt och syrlig på samma gång.
Drygt 70 cl
Du behöver:
1 ekologisk citron
1 ekologisk apelsin
1 vaniljstång
4 stjälkar citronmeliss
2 msk rörsocker
70 cl okryddat brännvin
Gör så här:
1. Skär citronen i klyftor och riv skalet från apelsinen, utan att få med den vita, bittra delen av skalet.
2. Snitta upp vaniljstången och lägg ner citronklyftor, apelsinskal, vaniljstång, citronmeliss och socker i en 1-liters glasbehållare med tättslutande lock.
3. Tillsätt brännvinet och skruva på locket.
4. Låt stå och dra i 2 veckor i rumstemperatur.
5. Filtrera snapsen genom en ren kökshandduk och slå upp på flaska eller karaff.
6. Låt den färdiga snapsen vila i 2 veckor innan den serveras.
2. Päron- och salviasnaps
Den skarpa smaken av salvia gifter sig fint med sötman från päronet i den här fina snapsen som blir klar på 2–3 dygn.
Drygt 70 cl
Du behöver:
1 stort päron
1 stjälk salvia (ca 5 blad)
70 cl okryddat brännvin
Gör så här:
1. Dela päronen i mindre bitar, skär bort kärnhus och stjälk.
2. Lägg ner päron och salvia i en 1 liter stor glasburk med tättslutande lock. Tillsätt alkoholen och förslut med locket.
3. Låt snapsen stå och dra i rumstemperatur i 2–3 dygn.
4. Filtrera genom ett kaffefilter eller en ren kökshandduk och slå upp snapsen på flaska eller karaff.
3. Saffrans- och citronsnaps
Den friska och runda snapsen är klar efter drygt 2 veckor och avnjuts gärna till ost och lätta efterrätter.
Drygt 70 cl
Du behöver:
3 ekologiska citroner
½ g saffranstrådar
70 cl okryddat brännvin
Gör så här:
1. Skala citronerna med en potatisskalare och undvik att få med den bittra, vita delen av skalet.
2. Lägg ner citronskal och saffran i en 1-liters glasburk med tättslutande lock.
3. Tillsätt alkoholen och låt snapsen dra under 4 dygn. Skaka lätt på burken emellanåt.
4. Filtrera snapsen genom en ren kökshandduk och slå upp den färdiga snapsen på flaska eller karaff.
5. Låt vila i ytterligare 2 veckor innan du serverar den.
Av: Nils Stærup
Foto: Betina Hastoft
LÄS MER: