3 enkla recept med vaktelägg
Vakteln är den minsta av alla hönsfåglar och lägger sitt första ägg redan vid 5-6 veckors ålder. Äggen har ett unikt utseende och kallas av många för ”superägget” då det i flera länder och kulturer användas som alternativmedicin mot diverse åkommor.
Här kan du köpa vaktelägg
Stjärnäggs vaktelägg kommer att säljas i utvalda butiker inom Hemköp, Tempo, City Gross och ICA från slutet av september. Vakteläggen lanseras i ett 12-pack som kommer att kosta ca 50 kr.
Här är tre goda och enkla recept!
1. Bakad avokado med vaktelägg
4 stycken
Du behöver:
4 st vaktelägg
2 st avokado
2 krm cayennepeppar
2 krm salt
2 krm svartpeppar
4 msk parmesan
olivolja
Gör så här:
1. Värm ugnen till 250 grader (övervärme eller grill). Halvera avokadon, ta bort kärnan och gröp ur båda delar litegrann. Olja in båda skivorna.
2. Knäck äggen och fyll avokadon. Krydda med salt, svartpeppar och cayennepeppar. Strö på ost.
3. Gratinera i mitten av ugnen i 10–15 minuter eller tills äggulan blivit halvfast. Låt svalna innan servering.
2. Champinjoner fyllda med vaktelägg
4 stycken
Du behöver:
4 st vaktelägg
4 st stora champinjoner
1 msk smör
½ krm salt
½ krm peppar
Gör så här:
1. Ta bort stammen på champinjonerna.
2. Fyll champinjonerna med ett knäckt vaktelägg.
3. Stek champinjonerna i riklig mängd smör. Salta och peppra.
3. Minihamburgare med vaktelägg
12 små burgare
Du behöver:
12 st vaktelägg
1 st vanligt ägg
800 g finmalen älgfärs
1 dl riven Västerbottensost
salt och peppar
1 st rödlök
12 små hamburgerbröd (recept här)
isbergssallad
ketchup
sötstark senap
dressing
salt och peppar
Gör så här:
1. Blanda älgfärsen med salt, peppar, ägg och riven ost.
2. Forma tolv små burgare av färsblandningen.
3. Smörstek burgarna på medelvärme så att de får en gyllene yta. Stek vakteläggen.
4. Servera tillsammans med hackad rödlök, dressing, bröd och sallad.