Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

3 festliga efterrätter till halloweenbuffén

10 okt, 2019
AvAnna Wendt
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Recept på halloween-efterrätter
För alla bakentusiaster är Halloween definitivt en treat! Här är våra läskigaste och godaste bakverk som garanterat kommer sätta stämning på festen!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

1. Monsterhus

1 stycken

Baka ett monsterhus till alla spöken och dödskallar! Dessutom är det enkelt att göra, använd färdig mördeg eller pepparkaksdeg.

Recept på monsterhus till halloween
Monsterhus.

Du behöver:

500 g färdig kakdeg, t ex mördeg eller pepparkaksdeg
1 dl socker

Glasyr:

1 äggvita
3–4 dl florsocker
2 krm ättiksprit, 12 %
Lite svart hushållsfärg

Dekoration:

Valfria karameller, strössel och snacks

Gör så här:

  1. Kavla ut degen och skär ut formen av ett hus.
  2. Skär ut fönster och dörrar och spara ”luckorna”. Skär även ut små torn.
  3. Grädda alla delarna och låt svalna.
  4. Smält sockret på medelhög värme i en stekpanna och använd för att limma ihop dina delar.
  5. Blanda samman ingredienserna till glasyren, färga den grå med lite svart hushållsfärg.
  6. Dekorera ditt hus så läskigt du kan – och vågar!

2. Spök-mums-mums med vit choklad

12 stycken

Supersöta och smakrika mums-mums som försvinner i ett nafs! Precis som spöken kan göra.

Annons
Recept på spök-mums-mums till halloween
Spök-mums-mums.

Du behöver:

Mandelmassebotten:

150 g mandelmassa
1/2 citron, rivet skal
1 tsk florsocker, plus extra till utkavling

Citronmaräng:

1 1/4 dl socker
2 msk glukossirap
1/2 dl citronsaft
2 äggvitor

Till dekoration:

200 g vit choklad
15 g mörk choklad

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 180°.
  2. Knåda ihop mandelmassan med finrivet citronskal och 1 tsk florsocker.
  3. Kavla ut till ½ cm tjocklek på ett bakbord pudrat med florsocker.
  4. Stansa ut 12 små cirklar, 5 cm i diameter.
  5. Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt och grädda i ugnen i 5 minuter tills de är gyllene och fasta.
  6. Blanda socker, glukossirap och citronsaft i en liten kastrull och låt koka upp tills blandningen är 117°, Obs! Använd termometer.
  7. Vispa äggvitorna till ett fast skum, och häll ner den varma sockerlagen i en tunn stråle medan du vispar hårt och kontinuerligt tills blandningen är blank och fast.
  8. Fyll en spritspåse med stor tyll med citronmarängen och spritsa ut på mandelmassebottnarna i så höga toppar som möjligt. Låt vila 1 timme i rumstemperatur.
  9. Hacka den vita chokladen fint och smält den i mikro eller vattenbad.
  10. Ställ bakelserna plant på en stekspade, håll dem över skålen med choklad och ringla över chokladen tills de är helt täckta.
  11. Sätt de färdiga bakelserna på bakplåtspappersklädd skärbräda. Låt chokladen stelna.
  12. Hacka den mörka chokladen fint och smält i mikro eller vattenbad.
  13. Dekorera spökena med chokladen till två ögon. Förvara i kylen till servering.

3. Spindelkaka

8–10 bitar

Snabb chokladkaka som enkelt blir Halloween-fin!

Recept på spindelkaka till halloween
Spindelkaka.

Du behöver:

Spindelkaka:

200 g rumsvarmt smör
1 1/4 dl socker
1 vaniljstång, urskrapade frön
4 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
1/2 dl filmjölk
100 g nutella
2 msk kakao
Smör, till formen

Chokladcrème:

150 g mörk choklad
1/2 dl vispgrädde

Spindelvävsglasyr:

125 g florsocker
1/2 dl vispgrädde

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 180°.
  2. Vispa smör, socker och vaniljfrön med elvisp.
  3. Tillsätt 1 ägg åt gången och vispa ordentligt efter varje ägg.
  4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och sikta ner i smeten. Rör ner filmjölken i smeten.
  5. Häll hälften av smeten i en annan skål, och rör ner nutella och kakao i den. Är nutellan hård, värm den först i mikron 10 sekunder.
  6. Smöra en springform på 24 cm och klä den med bakplåtspapper.
  7. Varva den ljusa och den mörka smeten i formen och ringla sedan runt med en kniv i smeten så du får ett fint marmorerat mönster.
  8. Grädda i ugnen i 50 minuter, kolla med sticka att kakan är genomgräddad. Låt svalna i formen.
  9. Hacka chokladen och lägg den i en skål tillsammans med grädden.
  10. Smält i mikro eller i vattenbad och rör om till en slät smet. Bred ut på kakan i ett jämnt lager.
  11. Rör ut florsockret med grädde, klicka upp i spritspåse och spritsa ut ett spindelvävsmönster på kakan.

Foto: Lisa Björner, Columbus Leth

Annons