3 festliga efterrätter till halloweenbuffén
1. Monsterhus
1 stycken
Baka ett monsterhus till alla spöken och dödskallar! Dessutom är det enkelt att göra, använd färdig mördeg eller pepparkaksdeg.
Du behöver:
500 g färdig kakdeg, t ex mördeg eller pepparkaksdeg
1 dl socker
Glasyr:
1 äggvita
3–4 dl florsocker
2 krm ättiksprit, 12 %
Lite svart hushållsfärg
Dekoration:
Valfria karameller, strössel och snacks
Gör så här:
- Kavla ut degen och skär ut formen av ett hus.
- Skär ut fönster och dörrar och spara ”luckorna”. Skär även ut små torn.
- Grädda alla delarna och låt svalna.
- Smält sockret på medelhög värme i en stekpanna och använd för att limma ihop dina delar.
- Blanda samman ingredienserna till glasyren, färga den grå med lite svart hushållsfärg.
- Dekorera ditt hus så läskigt du kan – och vågar!
2. Spök-mums-mums med vit choklad
12 stycken
Supersöta och smakrika mums-mums som försvinner i ett nafs! Precis som spöken kan göra.
Du behöver:
Mandelmassebotten:
150 g mandelmassa
1/2 citron, rivet skal
1 tsk florsocker, plus extra till utkavling
Citronmaräng:
1 1/4 dl socker
2 msk glukossirap
1/2 dl citronsaft
2 äggvitor
Till dekoration:
200 g vit choklad
15 g mörk choklad
Gör så här:
- Sätt ugnen på 180°.
- Knåda ihop mandelmassan med finrivet citronskal och 1 tsk florsocker.
- Kavla ut till ½ cm tjocklek på ett bakbord pudrat med florsocker.
- Stansa ut 12 små cirklar, 5 cm i diameter.
- Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt och grädda i ugnen i 5 minuter tills de är gyllene och fasta.
- Blanda socker, glukossirap och citronsaft i en liten kastrull och låt koka upp tills blandningen är 117°, Obs! Använd termometer.
- Vispa äggvitorna till ett fast skum, och häll ner den varma sockerlagen i en tunn stråle medan du vispar hårt och kontinuerligt tills blandningen är blank och fast.
- Fyll en spritspåse med stor tyll med citronmarängen och spritsa ut på mandelmassebottnarna i så höga toppar som möjligt. Låt vila 1 timme i rumstemperatur.
- Hacka den vita chokladen fint och smält den i mikro eller vattenbad.
- Ställ bakelserna plant på en stekspade, håll dem över skålen med choklad och ringla över chokladen tills de är helt täckta.
- Sätt de färdiga bakelserna på bakplåtspappersklädd skärbräda. Låt chokladen stelna.
- Hacka den mörka chokladen fint och smält i mikro eller vattenbad.
- Dekorera spökena med chokladen till två ögon. Förvara i kylen till servering.
3. Spindelkaka
8–10 bitar
Snabb chokladkaka som enkelt blir Halloween-fin!
Du behöver:
Spindelkaka:
200 g rumsvarmt smör
1 1/4 dl socker
1 vaniljstång, urskrapade frön
4 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
1/2 dl filmjölk
100 g nutella
2 msk kakao
Smör, till formen
Chokladcrème:
150 g mörk choklad
1/2 dl vispgrädde
Spindelvävsglasyr:
125 g florsocker
1/2 dl vispgrädde
Gör så här:
- Sätt ugnen på 180°.
- Vispa smör, socker och vaniljfrön med elvisp.
- Tillsätt 1 ägg åt gången och vispa ordentligt efter varje ägg.
- Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och sikta ner i smeten. Rör ner filmjölken i smeten.
- Häll hälften av smeten i en annan skål, och rör ner nutella och kakao i den. Är nutellan hård, värm den först i mikron 10 sekunder.
- Smöra en springform på 24 cm och klä den med bakplåtspapper.
- Varva den ljusa och den mörka smeten i formen och ringla sedan runt med en kniv i smeten så du får ett fint marmorerat mönster.
- Grädda i ugnen i 50 minuter, kolla med sticka att kakan är genomgräddad. Låt svalna i formen.
- Hacka chokladen och lägg den i en skål tillsammans med grädden.
- Smält i mikro eller i vattenbad och rör om till en slät smet. Bred ut på kakan i ett jämnt lager.
- Rör ut florsockret med grädde, klicka upp i spritspåse och spritsa ut ett spindelvävsmönster på kakan.
Foto: Lisa Björner, Columbus Leth