3 goda bröd att baka på surdegens dag
Bagarlandslagets bästa tips:
- Köp en våg och väg alla ingredienser noga.
- Använd råvaror av hög kvalitet, gärna ekologiska.
- Ta god tid på dig när du bakar.
- Jäs gärna degen i kyl över natten, då får du ett bättre bröd med mer smak.
– Alla kan baka med surdeg, du måste bara våga testa. Allt degen behöver är bra råvaror, lite kärlek och att få jäsa ifred. Om du tycker själva surdegen känns krånglig använd KronJäst färdiga surdeg, den fungerar precis på samma sätt som en du startar själv men är färdig att använda direkt, säger Håkan Johansson, världens bästa bagare och lagledare Bagarlandslaget, till vardags på Taverna Brillo i Stockholm.
Här är tre goda recept att testa.
1. Vetedröm
Ett karaktäristiskt surdegsbröd med vatten, vetemjöl, surdeg och en nypa salt.
Du behöver till 2 bröd:
1 påse (150 g) färsk KronJäst Surdeg Fullkornsvete
¼ pkt (12,5 g) färsk KronJäst för Matbröd
2,5 dl (250 g) kallt vatten
6,5 dl (390 g) vetemjöl special
2 tsk (12 g) salt
Gör så här:
Lös jästen i vattnet. Blanda alla ingredienser utom saltet 3 minuter långsamt med maskin. När degen gått ihop, öka hastigheten och fortsätt kör cirka 4 minuter. Tillsätt salt och blanda 3 minuter. Lägg degen i en inoljad bunke och låt jäsa under plast i 2 timmar. Vik degen efter en timmes jästid. Lägg försiktigt upp degen på mjölat bord och forma varsamt till två limpor. Låt jäsa i mjölad bakkorg eller bakduk cirka 2 timmar eller till dubbel storlek. Sätt ugnen på 250 grader. Vänd upp brödet på plåt med bakpapper. Sätt in brödet i ugnen och sänk till 230 grader. Grädda cirka 25-30 minuter. Ta ut brödet ur ugnen och låt svalna på galler.
2. Solsken
Ett surdegsbröd på vete och råg som får extra smak av rostade solroskärnor
Du behöver till 3 bröd:
1 påse (150 g) färsk KronJäst Surdeg Råg
1/5 pkt (10 g) färsk KronJäst för Matbröd
5 dl (500 g) kallt vatten
7,5 dl (450 g) vetemjöl special
3,3 dl (200 g) rågmjöl fint
1,4 msk (25 g) salt
1 ¾ dl (125 g) solrosfrön
Gör så här:
Rosta solrosfröna på en plåt med bakplåtspapper i cirka 5 minuter på 225 grader. Lös jästen i vattnet. Blanda alla ingredienser utom saltet och solrosfrön 3 minuter långsamt med maskin. När degen gått ihop, öka hastigheten och fortsätt kör cirka 4 minuter. Tillsätt salt och blanda 3 minuter. Tillsätt solrosfrön och blanda cirka 2 minuter. Lägg degen i en inoljad bunke och låt jäsa under plast i 2 timmar. Vik degen efter en timmes jästid. Lägg försiktigt upp degen på mjölat bord och dela på tre bitar. Forma degbitarna runda och lägg degen i mjölade bakkorgar eller bakdukar. Låt jäsa cirka 2 timmar eller till dubbel storlek. Sätt ugnen på 250 grader. Vänd upp brödet på en plåt med bakplåtspapper. Snitta och sätt in brödet i ugnen och sänk till 230 grader. Grädda cirka 25-30 minuter. Ta ut brödet ur ugnen och låt svalna på galler.
3. Råg i ryggen
Ett surdegsbröd med vete och råg som smaksätts med lite honung.
Du behöver till 3 bröd:
1 påse (150 g) färsk KronJäst Surdeg Fullkornsvete
1 påse (150 g) färsk KronJäst Surdeg Råg
¼ pkt (12,5 g) färsk KronJäst för Matbröd
5 dl (500 g) kallt vatten
9 dl (540 g) vetemjöl special
3 dl (180 g) rågmjöl fint
1 msk (20 g) flytande honung
1,2 msk (22 g) salt
Gör så här:
Lös jästen i vattnet. Blanda alla ingredienser utom saltet 3 minuter långsamt med maskin. När degen gått ihop, öka hastigheten och fortsätt kör cirka 4 minuter. Tillsätt salt och blanda 3 minuter. Lägg degen i en inoljad bunke och låt jäsa under plast i 2 timmar. Vik degen efter en timmes jästid. Lägg försiktigt upp degen på mjölat bord och dela på tre. Forma degbitarna runda. Låt vila i cirka 10 minuter. Platta ut degen, vik ihop till en limpa och lägg med skaren nedåt i en mjölad bakkorg eller bakduk. Låt jäsa cirka 2 timmar eller till dubbel storlek. Sätt ugnen på 250 grader. Vänd upp brödet på plåt med bakplåtspapper. Snitta och sätt in brödet i ugnen och sänk till 230 grader. Grädda cirka 25-30 minuter. Ta ut brödet ur ugnen och låt svalna på galler.