Tre magiskt goda mackor – signerade mackdrottningen Hedvig Henrekson
Hedvig Henrekson har alltid älskat att laga mat, ett intresse som bara växte sig starkare när hon flyttade hemifrån. Trots det fick nära och kära övertyga henne om att söka till Sveriges Mästerkock. Hon var glad bara över att komma till Gävle och göra audition, hon trodde inte att det hela skulle resultera i en bronsmedalj i Sveriges Mästerkock. Men hon erkänner att hon är en tävlingsperson och blev allt mer taggad under tävlingens gång.
Med mästerkocken i ryggen har Hedvig tagit steget och satsar nu helt på matlagningen och det som hjärtat klappar lite extra för är mackor. Hon tror att kärleken till just mackor började när hon bodde i ett kollektiv i Köpenhamn.
– Mackkulturen är så stor i Köpenhamn, det är en helt annan än i Sverige, säger Hedvig.
Kanske inte så konstigt att smörrebröd råkar vara en av hennes favoritmackor. Men även vietnamesiska banh mi står högt upp på listan, samt amerikanska Reuben sandwich fylld med ostbringa, surkål och thousand island-dressing. Varje land har sin macka och Hedvig har koll på de flesta.
Om du ska imponera på någon, vilken macka blir det då?
– Katso Sando, en japansk macka med friterad kyckling och glaze. Så gott!
I framtiden drömmer Hedvig om att öppna ett eget ställe med mackor, såklart, och efter att ha fått testa hennes mackor kan jag inte annat än hålla tummarna för att det öppnar snart!
3 tips för att bygga den perfekta mackan
1. Brödet
Brödet är så viktigt! Använd inte för mycket bröd, det ska inte ta över fyllningen. Det är inte dumt med vanlig formfranska eller bake off-bröd. Rosta gärna ytan på brödet för att undvika sogg.
2. Konsistenser
Mackor har en tendens att bli feta så det behövs framförallt syra för att lätta upp, t ex använd citron för att få syran i majonnäs eller toppa med picklad lök. Tänk på att få med alla konsistenser, man vill ha både krispighet och något mjukt.
3. Experimentera
Mackor är ett bra sätt att ta reda på rester! Våga ta det man tycker är gott och gör det till en macka, som en favoriträtt – tänk oxfilé och bearnaisesås, friterad rödspätta med remoulad. Det blir superbra som mackor!
Hedvigs tre magiska mackor
PICKNICKMACKA MED KYCKLINGRÖRA>>
SMÖRREBRÖD MED FÄRSKPOTATIS OCH FRITERAD KAPRIS>>
Den lyxiga TAGLIATAMACKAN>>
Namn: Hedvig Henrekson
Ålder: 29 år
Yrke: Jobbade tidigare med Venture Capital men nu med mat på heltid
Bor: Vasastan, Stockholm
Familj: Mamma, pappa och storasyster Ebba
Akutell: Som trea i årets säsong av Sveriges Mästerkock & mackmakare
Följ: @hedvighenrekson