3 goda pommes med 3 goda dippar
Palsternackspommes med ärtdipp
Söt palsternacka är gott till kryddiga smaker, till exempel färsbiffar på spett, kryddade med spiskummin.
4 portioner
Du behöver:
1 kg palsternackor
1 vitlöksklyfta
5 stjälkar färsk dragon
2 msk olivolja
Salt och nymalen svartpeppar
Ärtdipp:
2 dl ärter från frysen
1 vitlöksklyfta
1 citron
4 msk olivolja
Salt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
- Värm ugnen till 200° varmluft. Skala palsternackorna och skär i långa stavar. Skala och hacka vitlöken fint. Skölj och hacka dragonbladen.
- Vänd palsternackor, vitlök och dragon i lite olja, salt och peppar på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Baka i ugnen i 20 minuter.
- Häll kokande vatten över de frysta ärterna. Skala vitlöken. Mixa ärter, vitlök, färskpressad citronsaft, olivolja, salt och peppar till en kräm. Servera palsternackstavarna med ärtkrämen.
Sötpotatispommes med chilimajo
Sött och krispigt med chilimajo, mums! Givet till en saftig burgare.
4 portioner
Du behöver:
1 kg sötpotatis
2 msk vitvinsvinäger
2 msk olivolja
1 stjälk färsk rosmarin
1 tsk salt
Chilimajonnäs:
1 ½ dl majonnäs
1 tsk söt chilisås
½ tsk sambal oelek
Gör så här:
- Värm ugnen till 225°. Skala sötpotatisen och skär i avlånga stavar. Koka i vatten med 1 msk vinäger i 10 minuter.
- Häll av vattnet och fördela sötpotatisen på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt. Vänd runt med olja och 1 msk vinäger. Skölj rosmarin och hacka den grovt. Strö rosmarin och salt över och baka i ugnen i ca 15 minuter.
- Blanda majonnäs, söt chilisås och sambal oelek i en skål. Servera till sötpotatispommes.
Kålrabbipommes med parmesandipp
Den roliga ufo-liknande rotfrukten är jättegod i pommesform!
4 portioner
Du behöver:
3 kålrabbi
2 msk olivolja
2 stjälkar färsk rosmarin
Salt och nymalen svartpeppar
Parmesandipp:
2 dl crème fraiche
2 dl finriven parmesan
1 krm svartpeppar
Gör så här:
- Blanda alla ingredienser till dippen. Smaka av med peppar och förvara kallt till servering.
- Värm ugnen till 200°. Skär bort blasten från kålrabbin. Skär kålrabbin i 1 ½ cm tjocka skivor. Skär skivorna på andra längden så du får avlånga stavar. Vänd bitarna i olja. Krydda med salt och peppar.
- Skölj rosmarin och hacka den fint. Vänd ner rosmarin bland kålrabbin och fördela allt på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Baka i ugnen i 20–25 minuter.
- Servera kålrabbin med parmesandipp.
Foto: Peter Kam