3 goda röror med bönor och linser
1. Röda linser med paprika & timjan
4 personer
Tid: 35 minuter
Röda linser behöver inte blötläggas i förväg. Koka bara upp dem i saltat vatten och dra sedan kastrullen av värmen och låt dem långsamt mjukna i vattnet, cirka 30 minuter. Kokar du dem i 5 minuter, räcker det att låta dem dra i 15 minuter.
Du behöver:
2 dl röda linser
4 dl saltat vatten eller mild grönsaksbuljong
1/2 röd paprika
1 knippe färsk timjan
Dressing:
1/2 dl vit balsamvinäger
1 dl olivolja (eller rapsolja blandat med lite linfröolja)
salt och peppar
Gör så här:
Tillaga linserna i vatten eller buljong, tänk på att vara försiktig med kokningen då de lätt går sönder. Finhacka paprika och timjan. Blanda med de varma nykokta linserna. Vispa ihop dressingen och häll den över linserna. Låt alltsammans dra en stund. Servera linserna ljumma eller kalla.
2. Röda kidneybönor i tandori- & koriandermarinad
4 personer
Tid: 10 minuter
Den goda röda tandoripastan är utmärkt att blanda med en skvätt olja och ger bönorna en läcker indisk touche.
Du behöver:
1–2 msk tandoripasta (finns med olika styrkor)
4 msk olivolja
2 msk röd balsamvinäger
salt och svartpeppar
1 kruka färsk koriander, finhackad
1 burk väl sköljda röda kidneybönor (ca 2 dl)
Gör så här:
Rör ut tandoripastan i oljan och blanda med vinäger och kryddor. Rör ned bönorna och låt stå och dra en stund.
3. Kikärter med chili, vitlök & och ingefära
4 personer
Tid: 15 minuter
Den här dressingen är ljuvligt fräsch och passar till alla linser och bönor, som så väl behöver lite extra smakhjälp.
Du behöver:
1 bit färsk ingefära
1–2 pressade vitlöksklyftor
1 limefrukt
1 liten bit färsk chilifrukt
1/2 dl olivolja, salt och svartpeppar
1 burk kikärter
Gör så här:
Grovriv ingefäran. Pressa vitlöken. Tvätta och riv limefruktsskalet (bara det gröna, det vita fruktköttet är bittert). Finhacka en liten bit pepparfrukt. Pressa limefrukten och blanda saften med olivolja, salt och peppar. Smaka – är det syrligt nog? Rör ned limeskal, chili, vitlök och ingefära i dressingen och häll den över kikärterna. Låt stå och dra en stund.
Recept: Cathrine Schück
Foto: Helén Pe