3 goda såser till kräftor och skaldjur
8–10 portioner
Såsbas
10 ägg
6 dl rapsolja
1 dl olivolja
2–3 msk vit balsamvinäger
flingsalt
svartpeppar från kvarn
Gör så här: Separera äggulorna från vitorna och lägg gulorna i en bunke. Tillsätt rapsoljan i en tunn stråle samtidigt som du vispar. Häll sedan i olivoljan på samma sätt. Tillsätt vit balsamvinäger och smaksätt med salt och peppar. Blanda alltsammans väl. Dela upp i tre skålar och smaksätt. Låt såserna stå i kylen någon timme och samla smak före servering.
1. Saffranssås
1/3 av såsbasen
1 kuvert (1/2 g) saffran
Gör så här: Blanda väl.
2. Vitlöks- och citronsås
2–3 vitlöksklyftor
1 nypa flingsalt
1/3 av såsbasen
1 citron
1–2 tsk vit balsamvinäger
Gör så här: Skala och finhacka vitlöken och mosa den med knivbladet tillsammans med flingsalt till en krämig massa. Blanda i såsbasen. Tvätta citronen och riv skalet, se till att inte få med det vita. Smaksätt såsbasen med vit balsamvinäger och citronskal. Smaka av.
3. Ajvar- och basilikasås
1/3 av såsbasen
1 1/2 msk ajvar relish
1 kruka färsk basilika
flingsalt
Gör så här: Blanda såsbas med ajvar relish och smaksätt med finhackad basilika. Smaka av med salt.
Ur: ”Sommar med Ernst” (Ica bokförlag) av Ernst Kirchsteiger
Foto: Roland Persson