3 godaste tillbehören till grillat
16 maj, 2019
AvRedaktionen
Parmesanpanerade sötpotatis pommes, råstekt sparrisbroccoli med chili och smörstekt spetskål. Vad du än väljer att lägga på grillen så är dessa tillbehör ett måste!
Annons
1. Parmesanpanerade sötpotatis pommes
4 personer
Grillkvällens godaste sidekick!
Du behöver:
750 g sötpotatis
2 msk olivolja
50 g parmesan
salt
färskmald svartpeppar
1/2 dl hackad persilja
Gör så här:
- Sätt ugnen på 210°. Skala sötpotatisen och skär i tunna stavar. Vänd dem i olja.
- Lägg ut finriven parmesan på en tallrik och vänd sötpotatisstavarna i den, så de blir helt täckta.
- Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt och krydda med salt och pepppar. Stek dem i ugnen i 25–30 minuter, vänd dem försiktigt då och då under tiden. Strö över hackad persilja vid servering.
2. Råstekt sparrisbroccoli med chili
4 personer
Sparrisbroccoli är spänstig och söt och passar utsökt att råsteka.
Du behöver:
400 g sparrisbroccoli
olja, till stekning
salt
1/2 tsk chiliflagor
Gör så här:
- Skölj och skär av ändarna på sparris- broccolin. Fräs på hög värme i olja tills de får färg, 2–3 minuter.
- Krydda med salt och chiliflagor. Servera ljumna.
3. Smörstekt spetskål
Om det här inte blir huvudrätten är den i stället ett utsökt tillbehör.
Du behöver:
1 spetskålshuvud
30 g smör
salt
färskmald svartpeppar
6 kvistar timjan
till servering:
1/2 citron, rivet skal
25 g parmesan
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°. Ta bort de yttersta grova bladen på kålen. Skär i 4 klyftor. Skölj och låt rinna av. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt.
- Skär smöret i tärningar och fördela på kålen. Strö över salt, peppar och timjan. Baka i ugnen i 15–20 minuter tills de är gyllene. Servera med rivet citronskal och riven parmesan.
Fler recept: Goda såser och röror till grillat
Av: Camilla Biesbjerg Markussen
Foto: Betina Hastoft
Annons