3 höstdrinkar med trendiga ingredienser
Efter 19 år i branschen har Richard ”Chille” Man minst sagt koll på unika recept, spännande ingredienser och trendiga drinkar. Han säger att konsumenten är i allmänhet mer medveten idag om såväl kvalité som miljö och att det återspeglas i utbudet och arbetssätten i barerna.
– Idag efterfrågar konsumenten kvalitet istället för kvantitet. Vi dricker färre enheter men lägger gärna några extra kronor för att få en riktigt bra drinkupplevelse, säger Chille.
Trenden att använda sig av närproducerade och säsongsbaserade råvaror är fortsatt stark. De fruktiga drinkarna byts ut mot cocktails med grönsaker som selleri, rödbetor och morötter.
– Det blir dessutom allt vanligare att ta vara på mer av råvarorna för att minska svinnet. Myntakvistar och ingefärsskal blir smaksättning till sockerlag och man gör shrubs (konserveringsteknik med socker och vinäger) på ”fula frukter”.
3 höstdrinkar med trendiga ingredienser:
1. Autumn Walk
Under hösten/vintern är blodgrape väldigt god. Här får frukten vara i fokus men med en oväntad och spännande smakkombination.
Ingredienser:
2 cl Bacardi 8 años
2 cl Bénédictine DOM
10 cl nypressad blodgrapefruktsjuice
4-5 droppar olivolja
salt och kakao på glasets kant (1 del kakao på 3 delar salt)
Gör så här:
Fukta glaskanten med en skiva blodgrape och doppa glaset i salt och kakaoblandningen
Tillsätt alla ingredienser förutom olivoljan i en shaker med kub-is
Skaka drinken och sila ner i ett rocksglas med ny kub-is
Droppa olivoljan på drinken
Garnera med en blodapelsinskiva
2. Harvest Highball
En uppfriskande och höstig drink som passar de flesta tillfällen.
Ingredienser:
4 cl Bombay Sapphire gin
1 cl St Germain fläderlikör eller flädersaft
1/2 selleristav
3 cl limejuice
2 cl agavesyrup
Tonic
Gör så här:
Muddla en halv selleristav i shakern.
Tillsätt i alla ingredienser förutom tonic i en shaker.
Skaka med kub-is och sila ner i ett highball glas med ny kub-is.
Toppa med tonic.
Garnera med selleriblad.
3. Not Wasted Daiquiri
En elegant och konceptuell cocktail som passar perfekt innan en middag.
Ingredienser:
5 Bacardi Carta Blanca
3 limejuice
2 cl sockerlag på ingefärsskal
1 körsbärstomat
1 äppelshrub på ”fula äpplen” (recept nedan)
Gör så här:
Muddla körsbärstomaten i en shaker.
Tillsätt alla ingredienser och skaka med kub-is.
Dubbelsila med en tesil ner i ett kylt cocktailglas.
Garnera med en liten körsbärstomat.
Äppelshrub på ”fula äpplen”
Ingredienser:
0,5 kg äpplen
3 dl socker
2,5 dl äppelvinäger
Gör så här:
Skär äpplena i mindre bitar och blanda med sockret i en bunke. Låt det stå under tryck i 24 timmar.
Tillsätt äppelvinäger, blanda och låt det dra i ytterligare 24 timmar.
Koka upp snabbt och sila av.