3 nya recept på inlagd sill av Frida Ronge
Inlagd sill går att variera i oändlighet efter säsong, tycke och smak. Inför påskens festligheter har den prisbelönta kocken Frida Ronge tagit fram nya kreativa sillinläggningar i samarbete med Abba.
– Under 2019 är det dags att tänka på sillen i ett större perspektiv. Våga bredda användningen genom att servera sill som tapas i olika varianter. Servera sommarlunchen som en sill poké bowl eller gör din egen sill-sushi. Den inlagda sillen har så mycket större potential än det sättet vi använder den på idag, säger Frida Ronge.
Frida Ronge kommer ursprungligen från västkusten men huserar till vardags på Restaurang TAK i Stockholm där hon verkar som kreativ ledare. Här står kvalitativ fisk högst upp på menyn som medvetet valts ut för långsiktigt hållbart fiske. Ett fokus och en prioritet som delas med Abba vars sill är MSC-märkt.
Här är tre nya inläggningar att testa i påsk!
1. Syrlig sill med koriander, limeblad och citron
– När jag gör sill måste självklart en av dem representera min passion för det asiatiska köket. Här har jag gjort en enkel lag baserad på risvinäger och mirin. Den friska lagen och sillen tillsammans med koriander och citrus skapar en fräschör som tilltalar mig väldigt mycket. För textur, och inte mins för att det är vackert, så adderas romanesco. För att bredda användningsområdet är denna sill utmärkt som en Sillsallad 2.0, säger Frida Ronge.
Du behöver:
1 paket Abba 5-minuterssill
2 dl risvinäger
2 dl mirin (eller ⅓ dl socker)
1 tsk krossade korianderfrön
1 tsk krossade senapsfrön
6 st limeblad
5 skivor citron
3 st salladslökar
ca 100 g grön romanesco
1 kruka färsk koriander
Gör så här:
Blanda risvinäger och mirin – alternativt risvinäger och socker, värm då lagen på spisen så sockret löses upp. Skär salladslök i 3 cm bitar och skär citronskivor. Plocka romanesco i mindre buketter, krossa senapsfrön och korianderfrön. Plocka av korianderbladen och skär ner stjälkarna i lagen och skär sillen i bitar. Blanda allt och garnera med färsk koriander.
2. Krämig sill med tomat och chili
– Hetta och sälta ackompanjerar sill i en krämig tomatbas mycket väl genom chili och kaprisbär istället för salt, vilket även skapar textur. Ett ytterligare serveringsförslag är att lägga sillen på grillat surdegsbröd. Något jag själv funderar på att sätta på menyn här på TAK, säger Frida Ronge.
Du behöver:
1 pkt Abba 5-minuterssill
2 dl majonnäs
2 msk sriracha chilisås
1 färsk röd chili
2 msk tomatpuré
2 st tomater
2 nypor svartpeppar
3 msk kapris eller kaprisbär
Chiliflakes som garnityr
Gör så här:
Skär tomaten i skidor och ta bort kärnhuset. Skär chilin i bitar, smaka av så chilin är lagom stark och anpassa efter egen preferens av hetta och skär sillen i bitar. Blanda majonnäs, tomatpuré, sriachachilisås till en jämn sås och lägg i sillen, tomatskidor, färsk chili, svartpeppar och kapris. Placera allt i en burk. Toppa eventuellt med lite färsk chili och chiliflakes.
3. Gul sill med havtorn och gurkmeja
– I den här inläggningen har jag använt lagen från Abba 5-minturessill med havtorn och gurkmeja som får representera påskens färger. Jag älskar bäret havtorn som speglar Sverige väldigt tydligt. Gurkmeja är en relativt ny krydda för oss men som kommit starkt i och med hälsovågen. Den är här nedriven från roten, likt ingefära. Dessa smaker möts av svartpeppar och silverlök vilket skapar en fin helhet, säger Frida Ronge.
Du behöver:
1 pkt Abba 5-minuterssill
ättikslag från Abba 5-minuterssill alt din egen 1-2-3 lag
ca 100 g havtorn
20 g riven gurkmeja
1 st stor gul morot
2 tsk svartpeppar
1 silverlök
Gör så här:
Skala och skär moroten i ca 0,5 cm bitar. Blanchera moroten i vatten ca 30 sekunder, låt svalna. Skär sillen i bitar och skär silverlöken i lökskidor, riv gurkmejan och lägg allt i en burk med svartpepparkorn och havtorn, fyll på men lagen från Abba 5-minuterssill, alternativ gör en ny klar 1-2-3 lag av 1 del ättika, 2 delar socker, 3 delar vatten.