3 recept som lyfter halloweenbuffén
1. Pumpapaj med kanel
8 portioner
Amerikansk läckerhet när den är som bäst!
Du behöver:
1 liten pumpa, t ex butternut eller muscat
Mördeg:
100 g rumsvarmt smör, plus lite till formen
1 dl florsocker
1 krm salt
1 ägg
3 1/3 dl vetemjöl
Fyllning:
300 g pumpapuré
1 burk, 400 g, söt kondenserad mjölk
2 ägg
1 dl farinsocker
1 1/2 tsk kanel
1/2 tsk malen ingefära
1/2 tsk malen kardemumma
1/2 tsk malda kryddnejlikor
1/4 tsk riven muskotnöt
1/4 tsk salt
Till servering:
1 msk florsocker
2 1/2 dl grädde
1 tsk kanel
Physalis
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°.
- Dela pumpan i bitar och gröp ur kärnorna. Vira in varje bit i aluminuimfolie och baka dem i ugnen i 1 1/2 timme eller tills att köttet är helt mjukt.
- Låt svalna och skrapa ur fruktköttet. Mixa till en puré i skål med stavmixer och använd 300 g av purén till fyllningen.
- Rör ihop smör, florsocker och salt i en skål. Rör ner ägget. Tillsätt mjölet och nyp snabbt ihop till en deg.
- Packa in degen i plastfolie och låt vila i kylen 1 timme.
- Kavla ut degen tunt på mjölat bakbord och klä en springform på 24 cm i diameter med degen.
- Tryck upp den på kanterna och skär bort överflödig deg.
- Ställ pajformen i frysen i 30 minuter. Sätt ugnen på 180°.
- Mixa pumpapurén medkondenserad mjölk, ägg, farin och kryddor med en stavmixer.
- Fördela fyllningen i pajskalet och grädda i 30–35 minuter, lägg på folie om den får för mycket färg. Låt svalna på galler.
- Servera med vispad grädde smaksatt med florsocker och pudrad kanel samt physalis.
2. Läskig läsk
4–6 glas
Festens läskigaste dryck fixar du enkelt själv! Välj en ofärgad för bäst effekt av den röda färgen. Glöm inte att frysa in isbitarna i god tid.
Du behöver:
1 liter läsk
1–2 rödbetor
1 msk sirap några droppar röd karamellfärg
Till servering:
Isbitar (med eller utan plastspindlar)
Gör så här:
- Börja med att frysa in isbitar och lägg små spindlar av plast i vattnet.
- Häll upp läsken i en tillbringare eller karaff.
- Skala och dela rödbetorna i mindre bitar, lägg ner dem i läsken och låt stå och dra en stund.
- Blanda sirap med röd karamellfärg. Doppa kanten på glasen i sirapen och låt rinna av lite innan du vänder dem.
- Lägg ner rikligt med isbitar i glasen och fyll sedan upp med den rödfärgade drycken.
3. Ugnsrostad butternut med pumpafröpesto
4 portioner
Ugnsrostad pumpa är supergott! Servera med pesto och en frisk grönsallad.
Du behöver:
2 butternutsquash, inte för stora
2 msk olivolja
3 msk grovhackad salvia
Salt
Nymalen svartpeppar
Pumpafröpesto
25 pumpafrön
1 vitlöksklyfta
1 bunt bredbladig persilja
25 g soltorkade tomater
1 röd chilifrukt
50 g parmesan
1 dl olivolja
1 lime
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°.
- Skölj och torka pumporna. Halvera dem, gröp ur och kassera kärnorna och skär pumpan i kvartar.
- Ringla över olja och krydda med salvia, salt och peppar. Baka i ugnen i 30–40 minuter.
- Rosta pumpafröna i en torr panna. Se upp så att de inte blir brända.
- Lägg alla ingredienser till peston i en mixer och blanda tills det bildas en grov puré, ca 1 minut.
- Servera pumpan tillsammans med peston.
Av: Timm Vladimir, Anna Wendt
Foto: Betina Hastoft, Columbus Leth, Lisa Björner