3 sorters inlagd sill + snaps som passar till
1. Klassisk inlagd sill
4–6 bufféportioner
Tid: 20 minuter + 2 dygn i kyl
Du behöver:
3 urvattnade inläggningssillfiléer
1/2 dl ättika, 12%
1 dl socker
1 1/2 dl vatten
1 gul lök
1 morot
10 kryddpepparkorn
2 lagerblad
Gör så här: Koka upp ättika, socker och vatten. Låt svalna. Skär sillfiléer i lagom stora bitar. Skiva löken och moroten. Varva lök, morot, sill, krydd-pepparkorn och lagerblad i en burk. Täck med ättikslag och låt stå i kyl i minst 2 dygn.
2. Västerbottens- och akvavitsill
4–6 bufféportioner
Tid: 20 minuter + 2 dygn i kyl
Västerbottensost ger krämig smak, akvaviten piggar upp.
Du behöver:
3 urvattnade inläggningssillfiléer
2 msk crème fraiche
1 msk majonnäs
1/2 dl riven västerbottensost
akvavit efter smak (t.ex. O.P. Anderson)
salt och peppar
Gör så här: Skölj sillen och skär i smakbitar. Blanda alla ingredienser och låt stå i kyl i minst 2 dygn för att smakerna ska mogna.
3. Tomat- och chilisill
4–6 bufféportioner
Tid: 20 minuter + 2 dygn i kyl
Du behöver:
3 urvattnade inläggningssillfiléer
1/2 dl ättika, 12%
1 dl socker
1 dl vatten
1 rödlök (finhackad)
2 chilifrukter (urkärnade, finhackade)
1 dl tomatpuré
10 kryddpepparkorn (krossade)
10 vitpepparkorn (krossade)
Gör så här: Koka upp ättika, socker och vatten. Låt svalna. Skär sillfiléerna i lagom stora bitar. Blanda lök, chili, tomatpuré, sill och de krossade pepparkornen i en burk. Täck med ättikslag och låt stå i kyl i minst 2 dygn.
Snaps som passar till
Akvavit är en riktig klassiker till sill. Ordet akvavit kommer från latinets aqua vitae, vilket betyder livets vatten. För att sprit ska få kallas för akvavit måste den innehålla minst en av kryddorna kummin och dill. Därtill används ofta kryddor och örter som anis och fänkål.
Här är tre favoriter!
- Aalborg Jubilæums Akvavit (nr 178), 249 kr.
Dansk favorit med kryddig smak och inslag av dill, kummin, koriander och pomerans.
- Åhus Akvavit (nr 88301), 269 kr.
Frisk nyhet från Åhus kryddad med med fänkål, kummin, rosmarin, citron och pomerans.
- O.P. Anderson Aquavit (nr 42), 269 kr.
Ekologisk snapsklassiker med kryddig smak och inslag av av kummin, anis, fänkål och fat.
Tips! Ofta serveras snaps iskall, men då försvinner en del av smakerna. Kryddat brännvin serveras lämpligen vid 8-10 grader, medan ett okryddat kan vara 6 grader eller lägre.
Recept: 7 sorters hemmagjord snaps
Recept: Filippa Löf Ersson
Foto: Lena Granfelt