3 trendiga sommardrinkar
Varje fest börjar bäst med något gott i glaset – med eller utan alkohol. Här är sommarens trendiga favoriter från oss på ELLE mat och vin!
1. Uppfriskande hibiskusdrink
Hibiskus-te är i var och varannan trendcocktail numera, testa gärna den här godingen. Lika smakfull med som utan rom. Passar till ostbrickan med plock innan maten.
Du behöver:
2 påsar hibiskuste
4 skivor apelsin
1 1/4 dl apelsinjuice
1 1/4 dl granatäppelsaft
2 msk flytande honung
4 cl vit rom, valfritt
Garnering:
2 apelsinskivor
2 kanelstänger
Gör så här:
- Koka upp 5 dl vatten, tillsätt tepåsarna och låt dra 10 minuter.
- Lägg ner apelsinskivorna, tillsätt apelsinjuicen och granatäppelsaft. Sjud i 15 minuter på låg värme.
- Sila genom finmaskig sil för att få bort eventuella teblad.
- Häll tillbaka teet i kastrullen tillsammans med apelsinskivorna. Smaka av med honung och rom.
- Servera gärna i glas med apelsin- skivor och kanelstänger.
2. Sherry sour
Sockerlagen räcker till fler drinkar och håller en månad i kylskåp. Perfekt till plockmat med kallskuret.
2 cocktails
Du behöver:
1 dl strösocker
1 dl vatten
12 cl sherry, gärna oloroso
12 cl citronsaft
1 äggvita
Gör så här:
- Sjud sockret med vattnet, rör tills allt socker är upplöst.
- Kyl sedan ner sockerlagen.
- Blanda 4 cl av sockerlagen med sherry, citronsaft och äggvita i en shaker.
- Skaka häftigt i 30 sekunder. Häll upp i två kylda coupeglas.
3. Old fashioned med cider
Här tweakar vi den klassiska whiskydrinken så den blir extra festlig och god. Servera till en bruschetta med grönmögelost och päron.
2 cocktails
Du behöver:
2 apelsinskivor
5–6 stänk Angostura bitter
12 cl bourbon
Cidersockerlag:
1 dl ljust muscovadosocker
1 dl cider
Garnering:
Maraschinokörsbär
Apelsin i skivor
Gör så här:
- Blanda socker och cider i en kastrull, värm tills allt socker smält.
- Kyl ner lagen. Det blir mer än vad som behövs till drinkarna, men lagen håller 1 månad i kylskåp.
- Lägg en apelsinskiva i botten på två tumblerglas.
- Mosa lätt apelsinskivorna med skaftet på en träsked eller liknande. Ta sedan bort apelsinskivorna från glasen, det blir lagom med saft kvar i botten på varje glas.
- Stänk i lite Angostura bitter och tillsätt 2 msk (30 ml) cidersockerlag i varje glas.
- Fyll på med isbitar och bourbon i glasen, garnera med maraschinokörsbär och apelsinskivor.
Av Hannah Guinness
Foto Mike English