3 varma glöggdrinkar i vinterkylan
1. Hemmagjord glögg
Gör så här:
Häll 1 flaska medelfylligt, fruktigt rödvin i en kastrull och tillsätt 3–4 kryddnejlikor, 1 kanelstång, 1 skivad apelsin, 2 skivor citron, 4 tsk socker och 1 skvätt konjak i en kastrull. Du kan även lägga i ett par bitar stjärnanis. Värm och rör ordentligt tills sockret har lösts upp, men låt det inte koka. Färdig att servera.
2. Vin Chaud – fransk variant på glögg
Gör så här:
Häll 1 flaska rödvin, saften av 1 pressad citron, 3 apelsiner (hela klyftor), 1,3 dl strösocker, 2 tsk honung, 1 tsk muskot, 1 tsk torkad ingefära, 3 kanelstänger, 3 kryddnejlikor, några torkade russin och lite hackad mandel i en kastrull. Värm drycken tills det börjar bubbla, ta av från plattan och låt stå svalt över natten. Värm upp drycken nästa dag och servera.
3. Alkoholfri äppelglögg
Gör så här:
Häll 2 liter äppeljuice och saften av 2 apelsiner i en kastrull, lägg i 2 kanelstänger, 4 nejlikor och 2 stjärnanis. Låt drycken sjuda på låg värme i 10 minuter och servera. För ”extra värme” till vuxna tillsätts en liten skvätt mörk rom.