4 goda tillbehör med tryffel
1. Tryffelchips
Ingredienser, 6 personer
3 stora bakpotatisar
1 msk ättiksprit, 12 %
frityrolja
salt
1 färsk tryffel (eller fryst om säsongen hunnit ta slut)
Gör så här:
1. Skiva potatisen tunt i en mandolin. Låt skivorna vila i iskallt vatten medan du kokar upp 2 liter vatten med ättika. Lägg försiktigt i den skivade potatisen och koka 3 minuter. Låt rinna av på ett papper och lägg in i kylskåpet.
2. Hetta upp oljan till 170 grader och fritera chipsen lite åt gången tills det slutar bubbla, i cirka 5 minuter. Låt rinna av på papper och salta. Ta ut chipsskålen och riv dramatiskt över sinnessjuka mängder tryffel.
Originalrecept från Cafés Jonas Cramby.
2. Tryffelaioli
Ingredienser
2 äggulor
1 tsk senap
2 tsk vitvinsvinäger
2,5 dl neutral olja
tryffelolja
salt
Gör så här:
1. Vispa ihop äggulor, senap och vinäger.
2. Tillsätt olja i en tunn stråle under vispning till tjock konsistens. Smaka av med tryffelolja och salt.
3. Tryffelsås
Ingredienser, 6 personer
3 dl vatten
3 msk touch of taste oxfond
ca 2 msk soja
ca 1 dl rödvin
3 msk smör
maizena för bruna såser
några droppar vit tryffelolja
Gör så här:
1. Ta fram en kastrull och häll i vatten, oxfond, soja och rödvin. Låt koka upp.
2. Red av till önskad konsistens med maizena
3. Rör ner smöret och droppa i ett par droppar tryffelolja efter smak.
4. Whisky sour med tryffel
Ingredienser, 1 person
6 cl Bourbon whisky
3 cl tryffelhonung
3 cl citronjuice
1 äggvita med tryffel*
Is
Eventuellt riven tryffel
Gör så här:
1. Skaka alla ingredienser förutom is i en shaher.
2. Addera is och skaka igen.
3. Servera i ett nedkylt glas och garnera med riven tryffel
* Så här får du en äggvita att smaka tryffel: Häll tryffelolja på bomullstussar som du tillsammans med ett helt ägg (rått och oskalat) förvarar i en tät försluten förpackning i 24 timmar. Äggvitan kommer att dra åt sig tryffelsmaken genom skalet.
Läs även:
Tryffeläggröra med löjrom