Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

4 goda tillbehör med tryffel

11 mar, 2016
AvThowe Wagner Larsson
Tryffel är en riktig delikatess och en stor favorit hos många. Den exklusiva svampen går att använda till mycket. Vad sägs om tryffelchips, tryffelaioli, tryffelsås eller whisky sour med tryffel?
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

1. Tryffelchips

Via: Colavita
Via: Colavita

Ingredienser, 6 personer

3 stora bakpotatisar

1 msk ättiksprit, 12 %

frityrolja

salt

1 färsk tryffel (eller fryst om säsongen hunnit ta slut)

Gör så här:

1. Skiva potatisen tunt i en mandolin. Låt skivorna vila i iskallt vatten medan du kokar upp 2 liter vatten med ättika. Lägg försiktigt i den skivade potatisen och koka 3 minuter. Låt rinna av på ett papper och lägg in i kylskåpet.

2. Hetta upp oljan till 170 grader och fritera chipsen lite åt gången tills det slutar bubbla, i cirka 5 minuter. Låt rinna av på papper och salta. Ta ut chipsskålen och riv dramatiskt över sinnessjuka mängder tryffel.

Annons

Originalrecept från Cafés Jonas Cramby.

2. Tryffelaioli

Via: It's me Charlotte
Via: It’s me Charlotte

Ingredienser

2 äggulor

1 tsk senap

2 tsk vitvinsvinäger

2,5 dl neutral olja

tryffelolja

salt

Gör så här:

1. Vispa ihop äggulor, senap och vinäger.

2. Tillsätt olja i en tunn stråle under vispning till tjock konsistens. Smaka av med tryffelolja och salt.

3. Tryffelsås 

Via: Crush
Via: Crush

Ingredienser, 6 personer

Annons

3 dl vatten

3 msk touch of taste oxfond

ca 2 msk soja

ca 1 dl rödvin

3 msk smör

maizena för bruna såser

några droppar vit tryffelolja

Gör så här:

1. Ta fram en kastrull och häll i vatten, oxfond, soja och rödvin. Låt koka upp.

2. Red av till önskad konsistens med maizena

3. Rör ner smöret och droppa i ett par droppar tryffelolja efter smak.

4. Whisky sour med tryffel

Via: Paste Magazine
Via: Paste Magazine, Recept: Fork and shaker

Ingredienser, 1 person

6 cl Bourbon whisky

3 cl tryffelhonung

3 cl citronjuice

1 äggvita med tryffel*

Is

Eventuellt riven tryffel

Gör så här:

1. Skaka alla ingredienser förutom is i en shaher.

2. Addera is och skaka igen.

3. Servera i ett nedkylt glas och garnera med riven tryffel

* Så här får du en äggvita att smaka tryffel: Häll tryffelolja på bomullstussar som du tillsammans med ett helt ägg (rått och oskalat) förvarar i en tät försluten förpackning i 24 timmar. Äggvitan kommer att dra åt sig tryffelsmaken genom skalet.

Läs även:
Tryffeläggröra med löjrom

 

Annons