4 klimatsmarta och kreativa recept med bröd
Bröd och rotfrukter ger enligt Livsmedelsverket ett lågt klimatavtryck. När kolhydraterna kommer i form av fullkorn och annan fiberrik mat får vi dessutom många hälsoeffekter på köpet, menar Kajsa Asp Jonson, legitimerad dietist.
– Fullkorn, rotfrukter och potatis ger ett lågt klimatavtryck och är sådant som vi borde äta mer av. Den typen av kolhydrater är viktiga för hälsan och ger energi både till kroppen och hjärnan, säger Kajsa Asp Jonson.
Slår hål på myter kring bröd
Enligt Kajsa Asp Jonson florerar det många myter och missförstånd kring kolhydrater, exempelvis att man blir tjock av bröd och att kolhydrater ökar aptiten. Hon menar att det stämmer att många av oss bör minska på socker och vitt mjöl, men i lagom mängd är det ingen fara att äta grövre bröd, pasta, rotfrukter, frukt och potatis.
Fazer Bageri tipsar här vad du kan göra med brödet, förutom mackor!
1. Krispiga tunnbrödsstänger
ca 21 stycken
Smaksätt tunnbrödstängerna med t ex vallmofrön, sesamfrön, torkade örter, chiliflakes, kummin och/eller riven vällagrad ost.
Du behöver:
3 Fazer Tunna Rotfruktsbröd
1 äggvita, vispad
valfri smaksättning
flingsalt
Gör så här:
- Värm ugnen till 200 grader.
- Pensla tunnbröden med äggvita. Strö över valfri smaksättning och flingsalt.
- Skär bröden i cirka 2 cm breda remsor och lägg på en plåt täckt med bakplåtspapper.
- Baka i ugnen i 2 – 3 minuter eller tills bröden börjar få lite färg. Låt svalna.
2. Fattiga riddare-stänger med hallongrädde
18 st
Använd gärna bröd som inte är så färskt, dvs lite torrt.
Du behöver:
6 skivor Fazer Rotfruktsbröd Osötat, Palsternacka och Morot
2 ägg
½ dl mjölk
½ tsk vaniljsocker
en nypa salt
ca 25 g smör
1 dl strösocker
2 tsk kanel
1 ½ dl vispgrädde
3 msk hallonpuré
Gör så här:
- Vispa grädden. Rör i hallonpurén.
- Skär bort kanterna på brödet (om så önskas – men torka dem gärna och gör ströbröd).
- Skär varje brödskiva i 3 stänger.
- Vispa ihop ägg, mjölk, vaniljsocker och salt.
- Blanda socker och kanel i en skål.
- Doppa brödstängerna i äggblandningen och låt rinna av. Stek några brödstänger åt gången i smält smör tills de är gyllenbruna runtom. Rulla sedan direkt i socker- och kanelblandningen.
- Servera med hallongrädden.
3. Mini-quiche med brödpajdeg
12 st
Du behöver:
12 skivor Fazer Rotfruktsbröd Osötat, Palsternacka och Morot
4 ägg
2 dl mjölk
1 dl riven Västerbottensost
60 g skivad rökt skinka, tärnad
3 msk finhackade örter, t ex gräslök, persilja, basilika
¼ tsk salt
1 krm svartpeppar
Gör så här:
- Värm ugnen till 200 grader.
- Stansa ut en rundel i varje brödskiva. Kavla ut rundeln så platt som möjligt. Smörj en muffinsplåt och tryck försiktigt ner en rundel i varje form.
- Vispa ihop ägg och mjölk. Blanda ner ost, skinka, salt och peppar.
- Börja med att grädda ”pajskalen” i ca 2 minuter. De ska bara bli lite torra så att de inte suger åt sig av äggstanningen. Häll sedan i fyllningen och grädda i ytterligare 15 – 20 minuter eller tills äggstanningen är fast. Lägg eventuellt över lite folie om pajerna börja få för mycket färg. Låt pajerna svalna några minuter innan du lyfter ur dem.
- Servera gärna med en sallad.
4. Panzanella
4 – 6 portioner
Denna italienska brödsallad ska helst göras på bröd som inte är för färskt – dvs gärna lite torrt bröd.
Du behöver:
3 stycken Fazer Rotfruktsbröd Palsternacka och Morot eller Fazer Rotfruktsbröd Rödbeta och Morot
ca 350 g körsbärstomater, gärna blandade färger
2 rostade paprikor
½ gurka
1 avokado
½ rödlök
2 dl svarta och/eller gröna oliver
1 kruka basilika
salt och svartpeppar
Dressing:
½ dl olivolja av god kvalitet
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk rödvinsvinäger
Gör så här:
- Skär brödskivorna i bitar, ca 3 x 3 cm.
- Halvera tomaterna. Strimla paprikan. Skär gurkan i halvmånar. Tärna avokadoköttet. Skala rödlöken, halvera och skiva. Lägg löken i kallt vatten i ca 15 minuter och sila sedan bort vattnet.
- Rör ihop ingredienserna till dressingen.
- Blanda brödet med grönsakerna, oliverna och basilikablad. Rör ner dressingen i salladen. Smaka av med salt och peppar. Ställ in i kylskåpet i ca 30 minuter innan servering.
Recept och foto: Fazer