4 kökstyper och passande recept – vem är du?
Smaken i ett kök sitter i snygg design, smarta funktionslösningar och det du faktiskt lagar där. Kanske gillar du att ha festen i köket och behöver plats för många runt köksön, eller så är arbetsytan A och O för att du ska kunna sätta degar och göra storverk i ugnen. Här får du praktiska tips som får dig att trivas bättre i ditt kök, och även recepten som förhöjer upplevelsen. Vilken av de här kökstyperna är du?
1. Den sociala kocken som lagar mat med vänner
Praktiskt tips: Att planera in en rejäl köksö är ett bra sätt att få till en inbjudande känsla. Sentens Bistro ger en trendig storkökskänsla, välj till en lyxig marmorskiva och placera barstolar vid köksön och hela festen kan tillbringas i köket!
Chili con carne med sting
4 portioner
Du behöver:
2 gula lökar
350 g nötfärs
1 msk olja
färsk eller torkad chili (efter smak)
Kryddor: paprikapulver, svartpeppar, salt
1 msk soja
1 burk hela tomater (à 400 g)
2 burkar vita bönor i tomatsås (à 440 g)
Gör så här:
Skala och hacka lökarna. Bryn färsen i oljan i en gryta tills den fått fin färg. Blanda ner löken och låt den steka med en stund. Smaka av med chili, paprika, svartpeppar, salt och soja. Tillsätt tomaterna och låt koka ihop tills smaken är mustig och röran blivit tjock. Tillsätt bönorna. Servera rätten rykande het med en sallad, rikligt med hackad persilja och en vinägrettsås.
2. Storbagaren som gärna stökar till i köket
Praktiskt tips: Dubbla ugnar och dubbla diskhoar är en lyx du verkligen bör unna dig om du har möjlighet, fantastiskt smidigt om du gärna bakar samtidigt som middagen står i ugnen. Och vill du ha hjälp med disken efteråt är det perfekt att kunna stå vid varsin blandare. Sentensköket Land Vit Shaker har allt du behöver.
Underbara dinkelbröd med havssalt
Du behöver:
250 g aktiv vetesurdeg
500 g siktat dinkelmjöl
100 g fullkornsdinkel
4 dl vatten
20 g havssalt
Gör så här:
Häll surdeg, vatten och mjöl i en degbunke, men vänta med saltet. Kör på låg hastighet i cirka 5 minuter, tillsätt saltet och kör i 2 minuter tills degen känns ganska lös men elastisk. Lägg degen i en inoljad plastlåda och vik den en gång från varje håll. Vila degen i 2 timmar, upprepa vikningen två gånger till. Forma till 2 mindre bröd och vik kanterna inåt, lägg i mjölad jäskorg med skarven uppåt. Värm ugnen till 250°.
När bröden har jäst upp, stjälp upp dem på en varm plåt, snitta med en vass kniv och ställ in i ugnen. Grädda tills bröden har fått fin färg och krispig skorpa, cirka 30 minuter. Bröden är klara när de har en innertemperatur på mellan 92° och 95°. Låt svalna på galler utan bakduk.
3. Sidekicken som helst underhåller kocken
Praktiskt tips: Skapa ett kök med flera sittplatser och gärna en mysig hörna bredvid spisen. Där kan du sitta och sippa på din varma dryck medan du pratar om veckans händelser med kocken. I köket Sentens Torp Sand kan du bygga en trevlig sittbänk med bra förvaring för till exempel dukar, ljus och servetter.
Kryddig cappuccino
Du behöver:
1/2 dl espresso eller starkt bryggkaffe.
1 dl mjölk
Gör så här:
Värm mjölken försiktigt i en kastrull till rykpunkten (ca 65°) och vispa till ett mjukt skum. Häll kaffet i en kopp och häll på mjölken. Lägg skummet överst med en sked. Det skall vara lika delar varm mjölk som skummad mjölk. Strö lite kakao, kanel eller kardemumma på toppen!
4. Hipster-foodien som lagar mat från grunden
Praktiskt tips: Gillar du att rada upp dina senaste inläggningar, visa speciella råvaror från dina utlandsresor eller bunkra upp med sällsynta konserver? Med ett skafferi i köket kan du på ett smidigt sätt förvara dina ingredienser. Välj ett skafferiskåp som gör det enkelt att organisera dina torrvaror och övriga skafferivaror.
Inlagd fetaost i olivolja med chili och vitlök
Du behöver:
Fetaost – gärna grekisk fetaost gjord på en blandning av get- och fårmjölk.
Kryddor: Färsk oregano, rosmarin basilika etc. Hela korn av till exempel rosépeppar och svartpeppar.
En bit röd chili
Färsk vitlök
Valfri olivolja
Gör så här:
Tärna fetaosten i lagom stora bitar. Använd en glasburk med lock och varva alla ingredienserna i burken tills burken är nästan full. Det måste vara plats för oljan på toppen. Häll på olivoljan tills det täcker allt i burken. Sätt på locket och låt det stå i skafferiet (ej kylskåpskallt) i minst en vecka, gärna två. Inläggningen håller lika länge som olivoljan, alltså 4-6 månader. Servera som goda tilltugg, till tapas eller till en härlig sallad.
Skräddarsy ditt kök efter din smak och dina unika behov. Ett bra sätt att få ett perfekt resultat är att ta hjälp av en professionell köksinredare hos Electrolux. Lycka till!