4 lyxiga varianter av klassiska mackor
Frukostundersökningen är gjord på uppdrag av Pågen och visar att 87 % av papporna äter ost på mackan, följt av skinka (58 %) leverpastej (34 %), grönsaker (26 %) och ägg (24 %). Kaffe är den populäraste frukostdrycken, men juice och vatten slinker också ner.
Här är 4 lyxiga men lättlagade alternativ till de klassiska mackorna.
1. Surdegstoast med taleggio och rårörda jordgubbar
En god och trendig variant av ostmackan. En lite mer smakrik ost blandas med jordgubbar och steks för en perfekt helgfrukost.
4 pers
Du behöver:
8 skivor Pågen Surdegstoast
150 g taleggio-ost
2 dl frysta jordgubbar
2 msk strösocker
smör
Gör så här:
1. Tina jordgubbar i en mikrovågsugn, eller låt dem stå framme i god tid innan tillagning. Blanda jordgubbar med strösocker i en skål.
2. Fördela taleggio över den ena brödskivan.
3. Toppa med de rårörda jordgubbarna, lägg sedan på den andra brödskivan.
4. Hetta upp en stekpanna med smör på medelhög värme. Stek smörgåsen först på ena sidan, sedan på andra, tills osten har smält och ytan har fått en gyllenbrun färg.
2. Danskt rågbröd med skinka och avokado-färskost
I denna goda variant av skinkmacka blandas skinka med en god avokado-creme cheese som ger mackan extra smak.
4 pers
Du behöver:
4 skivor Pågen Danskt Rågbröd
4 skivor rökt skinka
1 paket färskost (125 g)
1 avokado
en skvätt citronsaft
salt
peppar
Gör så här:
1. Skär avokado på mitten och lägg innanmätet i en skål.
2. Mixa avokadon med en gaffel och blanda sedan ner ett paket färskost. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
3. Bred en skiva danskt rågbröd med smör, avokadoröra och till sist en skiva rökt skinka.
4. Toppa gärna med extra avokado
3. Leverpastejmacka med smörstekt svamp
Klassisk leverpastejmacka i all ära, men med stekt svamp, persilja och rostad lök tar du den till nya höjder.
4 pers
Du behöver:
4 skivor Pågen Lantgoda
150 g champinjoner
4 msk smör
bredbar leverpastej
rostad lök
färsk persilja
salt
peppar
Gör så här:
1. Grovhacka svamp och stek i smör i en stekpanna tills svampen har fått fin färg. Smaka av med salt, peppar och persilja.
2. Bred leverpastej på brödskivan. Toppa med den stekta svampen, rostad lök och ytterligare lite hackad persilja.
4. Rostat bröd med krämig äggsallad och dill
En krämig äggsallad är inte svårt att göra, men är supergott och gör att man håller sig mätt länge. Perfekt på helgen!
4 pers
Du behöver:
4 skivor Pågen Lantgoda
4 st kokta ägg
1,5 dl majonnäs
2 msk hackad dill
en skvätt citronsaft
salt
peppar
smör
valfri toppings t ex tomat, dill, persilja
Gör så här:
1. Hacka de kokta äggen grovt. Lägg i en skål och blanda i majonnäs, hackad dill, citronsaft, salt och peppar.
2. Rosta brödet och bred smör på.
3. Lägg äggsalladen på brödet och toppa med valfria grönsaker och örter.