4 nyttiga snacks du kan äta med gott samvete
Oavsett om du går på diet eller bara vill ha något gott att stoppa i munnen finns det snacks som är bra för dig. Så nästa gång suget sätter in – testa något av de här recepten.
1. Grönkålschips med nachosmak
Du behöver:
en förpackning grönkål
½ msk olja
2 ½ matsked näringsjäst (även kallat bjäst och finns bland annat i välsorterade hälsokostbutiker)
½ tsk vitlökspulver
½ tsk lökpulver
½ tsk chilipulver¼ tsk gurkmeja
¼ kummin (stött)
¼ tsk salt
¼ malen cayennepeppar
Gör så här:
- Förvärm ugnen till cirka 150 grader.
- Skölj grönkålen och skär bort alla tjocka stjälkar. Riv i chipsstora bitar.
- Häll oljan i dina händer och massera in i bladen.
- Blanda kryddan och i en skål, häll över grönkålen och blanda runt.
- Lägg ut kålen på en plåt och låt stå i ugnen i cirka 12 minuter, beroende på ugn. Håll koll på chipsen under tiden då de snabbt kan brännas om de är inne lite för länge.
- Låt plåten stå i ugnen tills de börjar få lite färg och en krispig yta.
Recept och foto: Veggie and the Beast
2. Ugnsrostade kikärtor med honung och kanel
Du behöver:
2 burkar kikärtor
2 msk olja
1 tsk malen kanel
2 msk honung
1 msk socker (valfritt)
Gör så här:
- Förvärm ugnen till 200 grader.
- Blanda olja, honung och kryddor i en skål.
- Skölj kikärtorna, låt rinna av och blanda sedan med kryddblandningen.
- Häll ut dem på en folieklädd form och låt dem rostas i cirka 15 minuter, rör om och låt dem stå ungefär 15 minuter till eller tills kikärtorna är krispiga.
Källa och foto: Made From Pinterest
3. Frusna blåbärsspett med yoghurt
Du behöver:
blåbär
grekisk yoghurt
grillspett
Gör så här:
- Trä blåbären på spetten, lägg på en stor tallrik och täck med yoghurt/eventuellt rulla spetten i yoghurten.
- Lägg på bakplåtsklätt underlag och ställ i frysen. Låt stå i minst några timmar.
Recept och foto: Be a Fun Mom
4. Chokladdoppade bananbitar med mandelsmör
Du behöver:
3 stora bananer (ju mognare desto sötare)
1 dl mandelsmör (eller annat nötsmör)
1 dl smält choklad (mörk eller ljus)
Så gör du:
- Skär bananen i 1-1,5 cm stora bitar.
- Bred nötsmöret på en bit och sätt ihop den med en annan. Lägg på bakplåtspapper och frys cirka en timme.
- Smält chokladen och doppa ena sidan av de frysta bananbitarna och frys in igen i minst en timme.
Recept och foto: A Healthy Slice of Life