Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

4 saker att tänka på när du ska kombinera mat och öl

15 okt, 2016
AvSofia Börjesson
Det finns alltid en öl som passar till det du har på tallriken, och det är tack vare den otroliga smakvariationen som drycken erbjuder – och kolsyran.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Bubblorna gör att att maten upplevs som mindre söt och mindre salt och de balanserar hetta och fett. Dessutom lyfts matens aromer fram av kolsyran.

Men det räcker inte med kolsyra för att få en bra smakkombination mellan öl och mat. Så här är några andra saker du bör tänka på nästa gång du ska bjuda på öl-middag.

LÄS OCKSÅ: 9 goda ost- och vinkombinationer som alla borde ha koll på

Matcha ölets fyllighet

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Ska du bjuda på kraftig mat? Då gör du bäst i att servera ett robust öl. Och tvärtom kan du tänka när du bjuder på elegantare smaker – då passa det bättre med en lättare öl. Ofta kan man se alkoholhalten som ett ungefärligt mått på ölets fyllighet, men man kan också titta på Systembolagets gradering.

Tips på kombination: Ost med mörkt belgiskt öl, svenskt julbord med fylligt mörkt öl, viltgryta med ale eller stout, sallad med ljus lager

LÄS OCKSÅ: Bar i Stockholm utsedd till en av världens bästa

Söt mat ger beskare öl

Annons

Eftersom sötma i maten reducerar sötman i ölet upplevs beskan ofta som starkare. På samma sätt reducerar syra i maten syran i ölet – vilket gör att ölets upplevs sötare och mindre beskt. Salt och fet mat gör också så att ölet blir mindre beskt.

Tips på kombination: Löjrom med en ljus ale, gubbröra med mörk öl, besk öl (till exempel en tjeckisk pilsner) till smakrik köttsoppa

Hetta ger beska

Ska du äta en stark maträtt kan det vara bra att veta att het mat förstärker ölets beska. Och det kanske inte är det man svalka gommen med när näsan rinner av hetta

Tips på kombinationer: Stark thaimat med veteöl

LÄS OCKSÅ: 8 av Stockholms bästa sunkpubar

Kontraster tar smaken till nya nivåer

Vi har redan varit inne på att lika smaker leka bäst, men riktigt så enkelt är det inte. För att även om det är ett enkelt sätt att kombinera behöver det inte alltid vara det allra bästa. Att matcha öl och mat som har kontrasterande smaker kan vara svårt och kräver träning. Men det finns säkra kort även här! Bland annat passar fruktiga öl bra till söta chokladbaserade desserter.

Tips på kombinationer:  Stout med rostade toner tillsammans med skaldjur

Källa: Systembolaget, Sveriges bryggerier

Annons