4 små skedar med mingelmat
1. Pilgrimsmusslor i champagnesås
24 stycken
Tid: ca 45 minuter
Pilgrimsmussla, champange och grädde – lyx på hög nivå!
Du behöver:
24 pilgrimsmusslor (ca 350 g)
salt och peppar
1 msk olivolja
Champagnesås:
1 schalottenlök, finhackad
1 msk smör
1 dl vitt vin
4 dl fiskbuljong
3 dl vispgrädde
1 msk ljus maizenaredning
1 tsk färskpressad citronsaft
1 dl champagne eller mousserande vitt vin
salt och vitpeppar
Gör så här:
Fräs löken i smör tills den mjuknar utan att ta färg. Häll på vin och buljong och låt sjuda tills vätskan har reducerats till hälften. Sila bort löken, tillsätt 2 dl grädde och låt koka i cirka 10 minuter. Red såsen med maizena. Tillsätt citronsaft och smaka av med salt och peppar. Håll såsen varm. Vispa resten av grädden.
Salta och peppra pilgrimsmusslorna. Värm oljan i en grill- eller stekpanna och stek pilgrimsmusslorna i cirka 1 minut på varje sida. Vänd ner den vispade grädden i såsen och rör i champagne. Fördela såsen i skedar eller på små tallrikar. Lägg en pilgrimsmussla i såsen. Servera direkt.
2. Jordärtskocksgnocchi med svampröra
24 stycken
Tid: ca 1 1/2 timme
Det är lite pilligt att göra sin egen gnocchi, men värt resultatet!
Gnocchi:
150 g jordärtskocka (skalad)
50 g mjölig potatis (skalad)
ca 2 dl vetemjöl
1 litet ägg
1 tsk olivolja
50 g riven parmesan
1 tsk salt
Svampröra:
1 schalottenlök (finhackad)
2 msk smör
ca 150 g kantareller (hackade)
1/2 äpple (urkärnat och tärnat)
1 dl matlagningsgrädde
1 msk sherry
1 tsk ox- eller svampfond
1 msk hackad gräslök
salt och peppar
Gör så här:
Koka jordärtskockor och potatis mjuka i lätt saltat vatten. Häll av vattnet och pressa rotfrukterna med en potatispress. Tillsätt det mesta av mjölet, rör ihop och blanda ner ägg, olivolja, parmesan och salt. Arbeta samman till en smidig deg. Tillsätt eventuellt mer mjöl.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Rulla ut den till en längd, cirka 2 cm i diameter, och skär i cirka 2 cm långa bitar. Tryck en gaffel lätt mot varje gnocchi så att de får ett randigt mönster på ena sidan. Lägg dem på bakplåtspapper och strö över lite mjöl.
Fräs löken till svampröran mjuk i smör. Tillsätt svampen och fräs tills nästan all vätska har ångat bort. Rör ner äpple, grädde, sherry och fond. Koka upp och låt sjuda i några minuter. Smaka av med salt och peppar och håll varm.
Koka några gnocchi åt gången i lättsaltat vatten. När de flyter upp till ytan, efter cirka 3 minuter, är de färdiga. Ta upp med hålslev och låt rinna av.
Lägg upp gnocchi på små fat, på skedar eller i små skålar och toppa med svampröra. Servera direkt.
3. Lammkorv med chèvre & sötpotatispuré
24 stycken
Tid: ca 45 minuter
Den lena purén kompletterar den smakrika korven.
Sötpotatispuré:
400 g sötpotatis (skalad och tärnad)
25 g smör
3 msk crème fraiche
salt och peppar
100 g lammkorv
1 msk olivolja
75 g chèvre, smulad
4 msk rostad lök
färsk timjan till garnering
Gör så här:
Koka sötpotatisen mjuk i lättsaltat vatten, i 10–15 minuter. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Tillsätt smör och crème fraiche och mixa till en slät puré. Smaka av med salt och peppar och håll varm.
Stek lammkorven i olja. Skär korven i skivor. Lägg upp lite sötpotatispuré på små fat, på skedar eller i små skålar. Lägg på korv och toppa med chèvre och rostad lök. Garnera med timjan. Servera direkt.
4. Potatispuré med hummer & örtsmör
24 stycken
Tid: 40 minuter + tid för att göra smaksatt smör
Vem vill inte ha hummer på buffébordet?
Potatispuré:
250 g mjölig potatis (skalad)
1 msk smör
1 dl vispgrädde
salt och vitpeppar
ca 100 g hummer, skuren i små bitar
4 msk smält smör smaksatt med citron & gräslök
Gör så här:
Koka potatisen i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Pressa den med potatispress eller potatisstöt. Blanda i smör och grädde och mixa till en slät puré. Smaka av med salt och vitpeppar.
Lägg upp potatispurén på små fat, på skedar eller i små skålar. Lägg på bitar av hummer och ringla över örtsmör. Servera direkt.
Recepten är hämtade från boken ”Systrarna Eisemans mingelmat”.