Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Julmat Baka inför julen Vintips till middagen

4 tecken på att ostronet är dåligt

05 dec, 2016
AvSofia Börjesson
Ostron brukar beskrivas som en kyss av havet och är sedan gammalt en delikatess som gärna serveras vid festhögtider. Men baksidan är att de i vissa fall kan göra oss sjuka. Vi har pratat med två experter som reder ut riskerna.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Den salta smaken, den lena konsistensen och känslan av att äta direkt från havet gör ostron till en unik matupplevelse. Vill man dessutom ha en anledning till att dricka champagne till maten fungerar dessa havskyssar alldeles utmärkt till.

Men inget gott som inte för något ont med sig. Har man otur kan ostronen vara dåliga och orsaka magsjuka, oftast genom norovirus, eller i ovanligare fall hepatit A, smittsam gulsot. Det beror på att skadliga mikroorganismer kan ta sig in i ostronet.

Varje år är det något eller några utbrott med ostron som smittkälla i Sverige, oftast måttligt stora med några tiotal drabbade åt gången. Det finns strikta regler för vattenkvaliteten i områden där skaldjuren odlas, och det är därför långt ifrån alla ostron som gör oss sjuka.

Annons

– Men det kan vara bra att veta att det kan vara så, säger Åsa Rosengren som är mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Går det att märka om ostronet bär på ett virus?
– Nej, det gör det inte. Man kan varken se eller känna på smaken om de innehåller små mängder virus. När det gäller norovirus och hepatit A-virus så behövs bara några få viruspartiklar för att man ska bli sjuk, så det märks inte alls på ostronet.

Hur vet man om ett ostron är dåligt?
– Har ostronet dött så startar en nedbrytningsprocess som med tiden gör att det börjar lukta och smaka illa. Lever det kan man inte bedöma om det är dåligt med blotta ögat, säger hon.

4 tecken på att ostronet är dåligt:

  1. Skalet är öppet – släng!
  2. Det luktar illa – släng!
  3. Det smakar dåligt – släng!
  4. Det låter ihåligt – släng!

Men det är inte bara mikroorganismer som utgör en risk för ostronets, och i sin tur vår, hälsa. Det ökade koldioxidutsläppet påverkar också ostronen negativt. Alexander Ventura är doktorand vid institutionen för biologi och miljövetenskaper på Göteborgs universitet.

Annons

– Det som många inte vet är att en fjärdedel av koldioxiden vi släpper i atmosfären tas upp av havet och orsakar havsförsurning. Det som händer är att pH-värdet i vattnet långsamt sjunker och kalk, som ostronskal består av, löses upp lättare i surare vatten, förklarar han.

Havsförsurningen kan även öka upptaget av tungmetaller i vissa arter, vilket kan påverka vår hälsa negativt. Dessutom kan det påverka immunförsvaret i vissa musselarter vilket kan försämra deras förmåga att bekämpa sjukdomar och parasiter.

Men följer du rekommendationerna ovanför och ostronet är friskt har du en härlig måltid att se fram emot – och då är det bara att hugga in.

Mer om ostron:

Enklaste sättet att öppna ostron – steg för steg

Annons