4 vegetariska recept med grönsaksbullar
Vegetariska produkter är den kategori som växer snabbast i frysdisken och för första gången har vegetariskt tagit sig in på tio-i-topplistan över favoritmat både till vardags och helg, visar en matrapport från Food & Friends.
– Att välja vegetariska alternativ är inte bara en trend, utan det visar på att svenska konsumenter är väldigt medvetna och vill bidra till en mer hållbar miljö. Vi vill stödja den ökade efterfrågan av vegetariskt genom att erbjuda fler spännande och smakrika gröna alternativ i frysdisken, säger Beatrice Fransson, Produktchef på Findus, i ett pressmeddelande.
Här är fyra goda recept!
1. Grönsaksbullar med potatismos, gräddsås & rårörda lingon
Helvegetarisk variant på klassikern köttbullar med potatismos och gräddsås. Istället kött och grädde används grönsaksbullar och havregrädde.
Ca 4 port
Du behöver:
1 fpk Findus Grönsaksbullar 450 g
Vegetarisk Gräddsås:
3 dl havregrädde
1,5 msk grönsaksfond
1 msk vegansk svartvinbärsgele (med pektin ist. för gelatin)
1 msk kinesisk soja
Salt och svartpeppar
Potatismos:
600 g potatis
2-3 msk olivolja
2 dl vegetarisk fraiche el havremjölk
salt och peppar
Rårörda lingon:
175 g lingon
0,25 dl strösocker
Gör så här:
Grönsaksbullar: Tillaga enligt anvisning på förpackningen.
Gräddsås: Tillsätt havregrädde, grönsaksfond, svartvinbärsgelé och soja. Koka i ca 5 min och smaka av med salt och peppar samt red ev av med maizena.
Potatismos: Koka potatis i saltat vatten. Häll av och låt ånga av lite. Pressa potatisen och blanda med olivolja och vegetarisk fraiche el/havremjölk. Smaka av med salt och peppar.
Rårörda lingon: Blanda tinade el frysta lingon med socker. Färdig att servera när sockret smält.
2. Wraps med grönsaksbullar, ärtguacamole & mangosalsa
Testa något nytt till tacomyset: vegetariska wraps på tortillabröd med grönsaksbullar. Guacamole med ärtor och salsa med mango är goda tillbehör.
4 st
Du behöver:
1 fpk Findus Grönsaksbullar 450 g
4 st tortillabröd
4 st salladsblad
Ärtguacamole:
100 gr ärtor
1 st avokado
½ st citron saft + rivet citronskal
1 msk olivolja
1 msk Findus koriander, fryst
1-3 tsk Findus hackad chili, fryst
Salt och peppar
Mangosalsa:
½ pkt fryst mango, i bitar
1 st tomat
¼ dels gurka
½ st rödlök
1 msk lime, saften
1 msk olja
1 klyfta vitlök, pressad
0.5 msk Findus koriander fryst
1-3 tsk Findus hackad chili, fryst
salt
Gör så här:
Ärtguacamole: Tillaga ärterna enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna. Mixa ärtor, avokado, rivet citronskal och olivolja. Blanda i koriander och chili och smaka av med salt och peppar.
Mangosalsa: Dela mangon i mindre bitar. Tärna tomater, gurka och lök. Blanda samman limesaft, olja, vitlök, koriander, chili och salt. Blanda ner mango, tomater, gurka och lök. Ställ kallt ett tag innan servering.
Tillaga grönsaksbullen enligt förpackningen.
Bred ut ärt guacamolen på tortilla bröden lägg på salladsblad, mangosalsan och ca 3 st grönsaksbullar och rulla ihop till en wrap.
3. Pasta med grönsaksbullar tomatsås & broccoli
Snabb och enkel vardagsrätt med pasta, grönsaksbullar, tomatsås och broccoli. Att göra egen tomatsås från grunden är mycket godare än att köpa färdig!
Ca 4 port
Du behöver:
1 fpk Findus Grönsaksbullar 450 g
400 g tagliatelle (kan ersättas med äggfri pasta)
240 g broccolibuketter
Tomatsås:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 tomater
1 msk olivolja
2 tsk tomatpuré
3 dl grönsaksbuljong
salt och svartpeppar
Gör så här:
Tomatsås: Skala och hacka lök och vitlök. Skär bort stjälkfästet från tomaterna, dela dem och skär ur kärnorna. Skär tomaterna i tärningar. Fräs lök och vitlök i olivoljan i en kastrull. Rör ner tomatpurén, låt det fräsa någon minut. Tillsätt tomattärningarna och buljongen och koka sakta ca 20 minuter. Mixa såsen slät. Smaka av med salt och peppar
Koka pasta och tillaga grönsaksbullarna enligt anvisning på förpackningen. Koka upp broccolin och servera med pasta, tomatsås och grönsaksbullar.
4. Linssallad med grönsaksbullar & syrlig sås
God och mättande linssallad med grönsaksbullar och syrlig sås. Gott till både lunch och middag och perfekt att göra matlåda av och ta med till jobbet.
Ca 4 port
Du behöver:
1 fpk Findus Grönsaksbullar 450 g
160 g, okokta, röda linser
100 g okokta, gröna linser
150 g skogschampinjoner
100 g soja bönor
100g röd grillad paprika
200 g sommarkål
50 g blandsallad
Dressing:
½ dl olivolja
3 msk balsamicovinäger, vit
1 msk honung (kan ersättas med veganskt alternativ)
salt och peppar
Syrlig sås:
2 dl creme fraiche (kan ersättas med veganskt alternativ)
2 dl matlagningsyoghurt (kan ersättas med veganskt alternativ)
½ st citron, saft
Salt och peppar
Gör så här:
Tillaga grönsaksbullarna enligt tillagningsanvisning på förpackningen.
Bryn upp skogschampinjonerna i olja och tillsätt sommarkålen. Koka linserna enligt tillagningsanvisning på förpackningen.
Låt linser, champinjoner och kål svalna. Blanda ihop med övriga ingredienser i salladen.
Blanda dressingen och blanda i linssalladen.
Blanda ihop den syrliga såsen och servera till grönsaksbullen och linssalladen.
Om Findus Grönsaksbullar
Findus nya Grönsaksbullar är veganska och innehåller 91 % grönsaker. De är gjorda av kikärtor, morötter, persilja, ärtor och är milt kryddade.