5 ätbara saker du kan göra med syrenblommor
Syrenens tid är nu och det gäller att passa på att njuta av den ljuvliga buskväxten – om några veckor kan den redan vara utblommad.
Plocka vilda, väldoftande buketter och ställ på bordet eller varför inte baka med de små blommorna?
Här är 5 ätbara saker du kan göra med syrener.
1. Syrensocker
Ingredienser
– Sköljda, lila syrenblommor som du torkat
– Strösocker
– En glasburk
Gör så här:
1. Varva ett lager socker med ett lager blommor tills du fyllt upp burken.
2. Ställ i ett svalt, mörkt utrymme i några dagar. Skaka burken då och då.
3. Efter några dagar är sockret färdigt för användning. Perfekt för bakning eller att strö i ett neutralt te.
Foto via: Fuck Yeah Paganism
2. Syrensaft
Ingredienser:
– 40-60 syrenblommor
– 3 citroner, sköljda och skivade
– 2 liter vatten
– 2 kg strösocker
– 60 gram citronsyra
– Glasbehållare som rymmer 4 liter
Gör så här:
1. Lägg blommorna och citronskivorna i behållaren.
2. Koka ihop vatten och socker tills sockret har löst sig. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt citronsyra.
3. Häll över den varma vätskan över blommorna och citronskivorna och rör om. Täck över behållaren med ett lock eller en handduk och ställ svalt och mörkt i 3-5 dagar. Rör om dagligen.
4. När massan fått stå i några dagar är det dags att sila. Använd silduk eller liknande och sila ner vätskan i en ren burk. Häll bort resterna.
5. Servera som saft tillsammans med valfri mängd vatten.
Tips! Syrensaften kan även tillsättas i champagne eller hällas över vaniljglass.
Foto via: ANNONS Our Food Stories
3. Krämig syrenkaka
Ingredienser
Botten:
– 4,5 dl madlar
– 10 dadlar
– 2 msk smält kokosolja
– 1 msk kakaopulver
– Kakaonibs till garnering (valfritt)
Gör så här:
1. Lägg mandlarna i en matberedare och mixa tills du får en mjölig konsistens.
2. Tillsätt övriga ingredienser och mixa.
3. Pressa ut degen i en form med avtagbara kanter och ställ åt sidan medan du förbereder frostingen.
Frosting:
– 4,5 dl cashewnötter, blötlagda
– 4 ½ dl kokosmjölk
– 2 dl syrenblommor (+ ca ½ dl för garnering)
– 0,5 dl mandelmjölk
– 2 msk smält kokosolja
– 1 tsk vaniljpulver
– 8-10 steviadroppar
– Juicen av en halv citron
Gör så här:
1. Kombinera alla ingredienser i en matberedare tills du får en len konsistens.
2. Häll blandningen över botten och ställ i kylen tills massan är fast.
3. Garnera med resten av syrenblommorn, kakaonibsen och servera.
Foto: Green Spirit Adventures
4. Smörkakor med syren
Ingredienser
– 5 ½ dl vetemjäl
– ½ msk bakpulver
– ½ msk salt
– 2 dl smör
– 2 dl socker
– 1 ägg
– 1 tsk citronextrakt (eller citronzest från 1 citron)
– 5 dl syrenblommor
Gör så här:
1. Låt smöret bli rumstempererat och kör det därefter i en mixer. Förvärm ugnen till 150 grader.
2. Grovhacka syrenblommorna och blanda dem i smöret. Låt stå medan du förbereder det andra.
3. Kombinera mjöl, bakpulver och salt. Blanda.
4. Tillsätt socker, ägg och citronextraktet i smörmixen. Mixa väl.
5. Häll i mjölblandningen i mixern och mixa.
6. Rulla degen till bollar på cirka 2 cm. Lägg dem på ett bakplåtsklädd form och platta till bollarna.
7. Baka i ugnen tills de får en gyllenbrun färg, ungefär 10 minuter. Låt svalna innan du serverar dem.
Foto: Fresh Bites Daily
5. Kräm- och syltfyllda munkar med syrensocker
Ingredienser
Syrensocker:
– 2 dl strösocker
– 2 dl syrenblommor
– Fröna från en vaniljstång
Munkar:
– 3 dl varm mjölk
– 2 msk torrjäst
– 1 msk strösocker
– 6 msk smör, rumsvarmt/aningen smält
– 1 ägg
– 8 dl vetemjöl
– 1 tsk salt
Grädde:
– 2,5 dl vispgrädde
– 1 msk florsocker
– 2 msk vaniljpulver
– ½ msk flingsalt
– Jordgubbssylt
Gör så här:
Syrensocker:
Kombinera sockret, syrenblommorna och vaniljfröna i en glasbehållare. Sätt på locket. Ju längre du låter burken stå, desto mer smak får sockret.
Grädde och sylt:
Vispa grädden och blanda i alla torra ingredienser. Rör ner sylten försiktigt.
Munkar:
1. Blanda den fingervarma mjölken med jäst och socker. Låt stå i 10-15 minuter.
2. Tillsätt smör, ägg och rör om. Tillsätt sedan 7 dl av mjölet och salt. Knåda tills du får en jämn och smidig deg. Om degen är kladdig, tillsätt mer av mjölet.
3. Smöra en form och lägg degen där. Täck över med en bakduk och låt stå i minst 15 minuter.
4. Rulla degen till små bollar, cirka 3-4 cm i diameter på mjölat bakbord. Låt bollarna ligga på en bakpapperstäckt plåt och värm upp oljan.
5. Fritera bollarna tills de blir gyllenbruna och låt kallna på galler. När munkarna svalnat helt, lägg syltgrädden i en spritspåse eller en fryspåse med avklippt hörn och spruta in i munkarna.
6. Strö syrensockret över munkarna och servera.
Foto: Half Baked Harvest