5 enkla tips för att göra dina tacos godare
Kocken Jonas Dahlbom har en lång meritlista med bland annat en fjärdeplacering från kock-vm. Har har även haft ansvar för att utveckla Gröna Lunds stora matsatsning, med bland annat en taqueria och bar i mexikansk stil.
Vi passade därför på att be honom om några bra tips för att höja smakupplevelsen på våra egna tacos.
1. Tacokrydda
Om du använder köttfärs eller det vegetariska alternativet, quornfärs, kan du med fördel göra din egen krydda. Använd spiskummin, vitlökspulver, paprikapulver och oregano, och fördela efter smak.
Recept: Tacos med egen tacokrydda
2. Såser och röror
Goda salsor, såser och röror är ett måste till tacos. Smaksätt med till exempel sriracha, chilisås, vitlök eller någon creme fraiche.
Recept: Goda såser och krämiga röror
3. Fisk
Fisktacos går utmärkt att göra med vit fisk, till exempel torsk. Den kan till exempel marineras med miso, sake och mirin.
– Problemet är överlag är att man steker den för hårt, jag vill ha en innertemperatur på ungefär 40-45 grader.
Testa också fisktacos med lax. Jonas rekommenderar att skära upp den i bitar, salta, rulla i rostad fänkål och paprikapulver och sedan steka på den snabbt till medium, medium rare.
– Servera med någon majonnäsröra, krispiga salladsblad, och någon picklad grönsak.
Recept: Fish tacos med hot mayo och mangosalsa
4. Kyckling
För att verkligen lyfta din kycklingtaco rekommenderar Jonas en egen marinad med sweet chili-sås, tamarindpasta, fisksås, sriracha och palmsocker i lika delar. Koka upp och släng runt strimlade, stekta kycklingbitar.
Recept: Kycklingtacos med goda tillbehör
5. Brödet
Gör eget tortillabröd med masa-mjöl till exempel från Maseca. Det kan köpas i välsorterade butiker eller beställas online. Du behöver endast mjöl, vatten och salt. Här hittar du ett recept!
– Det är ganska enkelt faktiskt, och redan där har man lyft smaken otroligt mycket, säger Jonas Dahlbom.