Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

5 givna (och miljövänliga) anledningar till att vi älskar oumph

30 jan, 2016
Vad är oumph, varför är det så gott och hur kan det vara så nyttigt? Sojaproteinet från Food for Progress har tagit veganer och vegetarianer med storm – och nu är det köttätarnas tur.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Fuskköttet av soja har funnits på marknaden i drygt ett år, men det är först nu som oumph (eller Oumph! som de själva skriver) blivit känd för den stora massan.

Produkten har börjat inta frysdiskarna runt om i landet och nyligen lanserade snabbmatskedjan Max sin veganska burgare – med pulled oumph som huvudingrediens – och succén var ett faktum.

Har du inte testat oumph än – gör det. Förutom den grymma smaken är det också bra för dig och för miljön.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

1. Det är sjukt gott

Till skillnad från andra vegetariska och veganska proteinprodukter har oumph en unik fiberaktig struktur och en ”tuggig” konsistens som går hem hos de allra flesta oavsett om du är vegan, vegetarian eller köttätare.

2. Det är bra för dig

En dietist har kallat oumph för ”bland det näringstätaste jag sett” och produkten är fullproppad med protein, järn, fibrer och folsyra – men är samtidigt kalorisnål och näst intill fettfri. Eller vad sägs om 0,5 gram fett, 0 gram kolhydrater och 17 gram protein per 100 gram. (beräknat på The Pure Chunk). Sojan som används är inte genmodifierad och produkten innehåller endast vatten, sojaproteinkoncentrat och kryddor.

Annons

3. Det funkar till allt

Oumph kan stekas, grillas, friteras och kryddas precis som du vill.

– Det går inte att misslyckas, lovar kocken Anders ”Ankan” Linden i en intervju med livsmedelsverket.

4. Du sätter själv smaken

Hittills finns oumph att köpa i åtta varianter, tre naturella och fem med ekologiska kryddningar, så som grill, timjan och vitlök, pulled, kebab och jerk.

5. Det är bra för miljön

Ett helt kilo oumph motsvarar 30 gram nötkött när det kommer till klimatpåverkan. Indikationen är att oumph är mellan dubbelt och fyra gånger så bra som kyckling, beroende på hur kycklingen är uppfödd och var den kommer ifrån.

Här hittar du oumph:

O’Learys var den första restaurangkedjan i Sverige som satte oumph på menyn och sedan januari serverar Max den veganska burgaren BBQ Sandwich med pulled oumph.

Vill du tillaga maten själv hittar du produkten i frysdisken på City Gross och i många Ica- och Coop-butiker.

Källa och foto: Oumph!

Läs också: Så smakar Max nya vegetariska och veganska hamburgare

Annons