5 goda mackor med rester från julmaten
1. Varma mackor med julskinka, chutney och julost
Tillagningstid: 15 minuter
Du behöver:
2 skivor bröd
smör
4 skivor mild ost (t ex gouda, julost eller edamer)
4 skivor smakrik ost (t ex kryddost, stilton eller lagrad cheddar)
1 stor skiva julskinka
2 tsk färdig mango chutney (gärna en lite starkare variant)
Gör så här:
1. Bred smör på brödet.
2. Lägg ett lager mild ost och ett lager stark ost på varje brödskiva.
3. Lägg skinkan på en av skivorna och bred ut mango chutneyn.
4. Lägg ihop bröden till en dubbelmacka. Grilla i smörgåsgrill eller stek i grillpanna.
5. Dela brödet i två trekanter och servera.
2. Köttbullemacka med snabbpicklad rödkål
Snabbpicklad rödkål till 8 smörgåsar
250 g rödkål
1 krm salt
2 msk äppelcidervinäger
1 tsk strösocker
Gör så här:
1. Skär eller hyvla rödkålen tunt.
2. Lägg den i en kål och strö över salt. Krama kålen med händerna så att saltet fördelas jämt. Låt stå i 10 minuter.
3. Rör ut socker i äppelcidervinäger. Rör tills sockret är löst.
4. Häll vinägern över kålen och blanda runt.
Köttbullemacka
1 skiva bröd
smör
salladsblad
4 köttbullar
2 msk snabbpicklad rödkål
Gör så här:
1. Bred smör på brödet och lägg på sallad.
2. Halvera köttbullarna och lägg på dem på brödet.
3. Toppa med rödkål.
3. Vörtbröd med cheddarröra och äpple
Tillagningstid: 20 minuter
Cheddarröra till 4 smörgåsar
100 g lagrad cheddar
1 dl crème fraiche (34%)
1 tsk sötstark senap
1 msk hackad gräslök
ett par droppar tabasco
Gör så här:
1. Skär osten i fina tärningar.
2. Rör ihop ost, crème fraiche, senap och gräslök. Smaka av med tabasco.
Cheddarmacka
1 skiva vörtbröd
smör
salladsblad
2 msk cheddarröra
1/4 syrligt äpple
Gör så här:
1. Bred smör på vörtbrödet och toppa med sallad.
2. Klicka ut röran på brödet.
3. Kärna ur äpplet och skär det i tunna klyftor.
4. Toppa cheddarröran med äpple.
4. Laxmacka med gurksallad
Tillagningstid: 15 minuter
Gurksallad till 4 smörgåsar
1 gurka
1 1/2 dl grekisk yoghurt
1 msk hackad dill
1/2-1 msk riven färsk pepparrot
ca 1 krm salt
Gör så här:
1. Skala gurkan och halvera den sedan på längden. Skrapa ur kärnorna med en liten sked. Skär sedan gurkan i tunna skivor.
2. Rör i en skål ihop gurka, yoghurt och dill. Smaka av med pepparrot och salt.
Laxmacka
en bit Hönökaka
ca 1/2 dl gurksallad
1-2 skivor gravad/rimmad/rökt lax
dillvippor till garnering
Gör så här:
1. Klicka ut gurksalladen på Hönökakan.
2. Toppa med lax och dillvippor.
5. Rostat bröd med grönkålspesto och avokado
Tillagningstid: 20 minuter
Grönkålspesto till 8 smörgåsar
200 g grönkål
40 g valnötter eller sötmandel
1 vitlöksklyfta
1 msk pressad citronsaft
1 1/2 dl olivolja
ca 1 krm salt
Gör så här:
1. Repa grönkålen och lägg den i kokande vatten i 1 minut. Häll av i en durkslag och spola kålen i kallt vatten.
2. Krama hur bladen ordentligt med händerna och lägg dem i en mixerskål.
3. Tillsätt nötter/mandel, citronsaft, skalad vitlök och olivolja. Mixa till en jämn smet.
4. Smaka av med salt
Avokadomacka
1 skiva LingonGrova
2 msk grönkålspesto
1/2 tomat
1/2 avokado
smörgåskrasse
Gör så här:
1. Rosta brödskivan och bred på pesto.
2. Skiva tomat och avokado och lägg på mackan.
3. Toppa med krasse.
Recept: Ylva Porsklev
Foto: Stefan Wittainen