5 goda och enkla recept på Veganskt snacks
Till fredagskvällen vill vi äta god och lyxig mat men även gärna något som enkelt går att tillaga. Varför inte testa på vegansk plockmat? Dessa recept kommer bli en direkt favorit.
1. Hemmagjorda äppelchips
Chips är ett måste under fredagsmyset och varför inte testa på äppelchips. Söta, syrliga och krispiga som dessutom är enkla att laga.
Du behöver:
1 dl vatten
2 msk färskpressad citronjuice
1 dl strösocker
2 röda äpplen
Gör så här:
Koka upp vatten, citronjuice och strösocker i en kastrull. Sjud i en minut och låt lagen kallna.
Kärna ur äpplen. Skiva dem tunt, gärna på mandolin. Lägg skivorna i lagen och låt stå 30 minuter. Låt äppelskivorna rinna av i ett durkslag. Lägg skivorna på en bakpappersklädd plåt. Torka i mitten av ugnen på 100 grader ( låt ugnsluckan vara lite på glänt) cirka 3 timmar eller tills chipsen är krispiga. Förvara äppelchipsen torrt i tätsluten burk.
2. Akara – frasiga bönbollar
Dessa frassiga bönbollar kallas akara i Gambia där det ofta säljs som gatumat. Riktigt goda som passar perfekt som plockmat.
Du behöver:
350 g torkade små vita bönor
Cirka 1/2 dl vatten
1 finhackad gul lök
1/2 urkärnad och finhackad habanerol
1/2 tsk salt
1 l rapsolja
Gör så här:
Blötlägg bönor i en bunke med lättsaltat vatten över natten. Häll bort vattnet. Mixa bönorna i en matberedare med vatten till en slät och luftig smet. Det är viktigt att smeten blir luftig, använd eventuellt elvisp mot slutet för att få den fluffig. Blanda ner finhackad gul lök, urkärnad och finhackad habanero och salt i smeten. Värm rapsolja i en kastrull till 170-180 grader. Klicka ner bollar av smeten med en sked och fritera tills de är gyllenbruna runt om. Ta upp dem med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Salta lätt.
3. Rostade kikärtor med rökt paprika
Ett riktigt bra snacks är rostade kikärtor med rökigt paprikapulver. Dessa krispiga ärtor är riktigt enkla att tillaga och kommer att bli en ny favorit.
Du behöver:
1 förpackning av kokta kikärtor (á 380 g)
3 msk olivolja
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk rökt flingsalt
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Häll av, skölj och låt ärtorna rinna av. Torka torra med en handduk eller hushållspapper. Lägg kikärtorna i en ugnsform och blanda med oljan. Rosta i mitten av ugnen 20- 25 minuter, tills de är gyllene. Rör om då och då. Tänk på att det kan poppa och skvätta från kikärtorna. Låt ärtorna rinna av på hushållspapper. Blanda med paprikapulver och flingsalt.
4. Goda röror till dipp
Röror att kunna dippa till är det perfekta fredagssnackset. Vi listar tre goda och enkla röror att kunna dippa grönsaker och annat gott med.
Tofuröra
Du behöver:
2 dl röda linser
100 g rökt tofu
2 msk hackad persilja
1 tsk vitvinsvinäger
1/2 dl olivolja
Salt och peppar
Gör så här:
Koka linserna mjuka enligt anvisning. Häll av och låt svalna något. Mixa linserna släta tillsammans med rökt tofu, persilja, vinäger och olivolja med matberedare eller stavmixer. Tillsätt eventuellt mer olja om röran känns för fast. Smaka av med salt och peppar.
Apelsin- och morotsröra
Du behöver:
2 morötter
50 g rostade mandlar
Finrivet skal av 1 apelsin
1/2 dl olivolja
Salt och peppar
Gör så här:
Skala och skär morötterna i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av morötterna och mixa slätt med mandlar, apelsinskal och olivolja med matberedare eller stavmixer. Tillsätt eventuellt mer olja om röran känns för fast. Smaka av med salt och peppar.
Hummus
Du behöver:
1 burk kikärtor ( á cirka 400 g)
1 msk färskpressad citronjuice
1 skalad vitlöksklyfta
1/2 kruka koriander
1/2 dl olivolja
Salt och peppar
Gör så här:
Häll av och låt kikärtorna rinna av i ett durkslag. Mixa kikärtorna med citronjuice, vitlök, koriander och olja med stavmixer eller i en matberedare. Tillsätt eventuellt mer olja om röran känns för fast. Smaka av med salt och peppar.
5. Sötpotatischips
Det går alldeles utmärkt att göra chips med sötpotatis. Ett frasigt chips med både en sötma och salt yta.
Du behöver:
400 g sötpotatis
2 msk rapsolja
1 tsk flingsalt
1/2 tsk chiliflakes
Gör så här:
Sätt ugnen på 125 grader. Skär sötpotatisen med skal i mm-tjocka skivor, gärna med mandolin. Fördela på en bakpappersklädd plåt. Pensla med olja på båda sidor. Ställ in i mitten av ugnen cirka 45 minuter. Strö över lite flingsalt och chiliflakes. Servera gärna sötpotatischipsen med en god gräddfilsdipp, exempelvis smaksatt med honung och finrivet citronskal.
Receptinspiration: ICA
Foto: TT