5 goda och lyxiga recept med primörer
1. Rökt lax med misomajo och vårgrönt
Perfekt plock som inledning på en härlig måltid eller som rätt på ett buffébord.
8 portioner
Lax och snabbinlagda grönsaker:
300 g rökt lax
1 litet knippe späda morötter
5 gröna sparrisar
3 rädisor eller 1 liten rättika
1/2 dl ättiksprit, 12 %
1 dl socker
1 1/2 dl vatten
1/2 tsk hela korianderfrön
2–3 korn kryddpeppar
1/2 tsk fänkålsfrö
3 hela lagerblad
Två stjälkar färsk dill
Misomajo:
2 äggulor
1 msk dijonsenap
1/2 citron, saften
2 dl druvkärnolja eller annan olja med neutral smak
3–4 msk ljus misopasta
1 tsk honung
havssalt och svartpeppar
Till servering:
4 skivor rågbröd
1 handfull färska späda örter
Gör så här:
- Ansa morötter, sparrisar och rädisor och skär dem i mindre bitar. Lägg i en glasbehållare.
- Koka upp en lag på ättiksprit, socker och vatten och alla kryddor.
- Rör tills sockret löst sig och slå sedan lagen över grönsakerna. Låt dra i minst 2 timmar.
- Rosta rågbrödet hårt i en panna eller i brödrost. Låt svalna.
- Lägg upp laxen på ett fat med inlagda grönsaker runtom. Dutta ut misomajo här och där på laxen.
- Bryt rågbrödet i mindre bitar och fördela över fatet. Toppa med färska örter och servera.
Gör misomajon så här:
- Rör ihop äggulorna med dijonsenap och saften från en halv citron.
- Tillsätt oljan i en tunn stråle under konstant omrörning.
- Rör ner miso och honung när du fått en tjock majonnäs. Smaka av med salt och peppar.
2. Potatispizza med salvia
Potatis på pizza är verkligen en hit, testa gärna det!
1 pizza
Deg och topping:
1 förpackning pizzadeg
6 färskpotatisar
5–6 stora salviablad
3–4 msk god olivolja
Flingsalt
Nymalen svartpeppar
Gör så här:
- Skär potatisarna i tunna skivor, gärna med mandolin.
- Lägg dem i en skål och slå kokande vatten över. Låt dem ligga så 1 minut och slå sedan bort vattnet.
- Rulla ut pizzadegen på bakplåtspappersklädd plåt.
- Fördela potatisskivor tätt över degen i max 2 lager.
- Stick in några salviablad mellan potatisarna. Droppa olivolja över och strö över salt och peppar.
- Grädda i ugnen 8 minuter tills pizzan är spröd.
- Ta ut, droppa lite extra olivolja över och servera.
3. Quinoapuck med sparris och citronvinägrett
Nyttigt och fräscht och passar till såväl kött som fisk.
8 portioner
Quinoapuck:
500 g vit quinoa
3 dl hackad dill
1 litet knippe mynta
1 litet fänkålshuvud
1 bunt grön sparris
100 g pinjekärnor
Citronvinägrett:
1 1/2 dl fin olivolja
1 dl citronsaft från färska citroner
1/2 tsk fint rivet citronskal
1 tsk dijonsenap
salt och nymalen svartpeppar
Garnering:
färsk dill
Gör så här:
- Skölj quinoa i ljummet vatten och koka enligt anvisning på förpackningen.
- Hacka kryddörterna fint. Hacka fänkålen i ganska små tärningar.
- Blanda ingredienserna till vinägretten. Blanda quinoa med örter, fänkål och vinägrett.
- Strimla sparrisarna tunt med en potatisskalare.
- Rosta pinjenötterna gyllene i en torr stekpanna.
- Lägg upp quinoablandningen på ett serveringsfat, fördela sparrisen över.
- Strö pinjekärnor över och garnera med färsk dill.
4. Sallad med vit sparris, rom och örtcrème
Med rom och ägg fixar du snabbt en matig sallad med läcker örtcrème till.
8 portioner
Sallad:
2 huvuden fin sallat
1 bunt vit sparris
5 ägg
300 g stenbitsrom
1 ask ärtskott
Örtcrème:
2 1/2 dl crème fraiche
1 tsk dijonsenap
3 dl hackade kryddörter, gärna gräslök, dragon och dill
Salt och svartpeppar
Gör så här:
- Plocka bort de yttersta bladen från sallaten så bara de riktigt spröda, fina bladen sitter kvar. Skölj och lägg åt sidan.
- Skär bort den nedersta delen på sparrisarna.
- Koka i lätt saltat vatten under lock 12–15 minuter. Skölj med kallt vatten.
- Koka äggen i 6 minuter, skölj sedan i kallt vatten. Skala äggen och halvera dem.
- Fördela sallat, sparris och ägg på ett serveringsfat. Toppa med stenbitsrom och ärtskott.
- Rör ihop ingredienserna till örtcrèmen, smaka av med salt, peppar och eventuellt lite mer senap. Servera till salladen.
5. Pasta med mascarponecrème, ärtskidor och mandel
Krämigt och knaprigt på en och samma gång.
4 portioner
Du behöver:
300 g ärtskidor
1/2 dl olivolja
30 g mandlar
1 msk mascarpone
200 g bandpasta
Salt och färskmalen svartpeppar
5 stjälkar basilika
25 g riven parmesan
Gör så här:
- Skölj ärtskidorna och strimla dem.
- Fräs i olivolja i stekpanna i 1 minut så att de får lite yta, men behåller färg och sprödhet.
- Hacka mandlarna grovt och blanda ner i ärtskidorna tillsammans med mascarponen.
- Ta pannan från värmen och låt mascarponen smälta i eftervärmen.
- Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
- Lyft pastan direkt ur kastrullen över mascarponecrèmen, så att lite av kokvattnet följer med. Rör om.
- Hacka basilikan och fördela i pastan tillsammans med parmesan.
- Smaka av med salt och färskmalen svartpeppar och späd eventuellt med lite mer pastavatten om såsen
är för tjock. Servera genast.
Av Nadia Mathiassen
Foto Aller media