Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

5 goda och lyxiga recept med primörer

21 maj, 2019
AvRedaktionen
5 recept med primörer
Se till att göra det bästa av primörerna som finns för säsongen! Avnjut dem i lyxig förpackning, som här! Våra bästa recepttips.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

1. Rökt lax med misomajo och vårgrönt

Perfekt plock som inledning på en härlig måltid eller som rätt på ett buffébord.

Rökt lax med misomajonnäs och vårgrönt
Rökt lax med misomajo och vårgrönt.

8 portioner

Lax och snabbinlagda grönsaker:

300 g rökt lax

1 litet knippe späda morötter

5 gröna sparrisar

3 rädisor eller 1 liten rättika

1/2 dl ättiksprit, 12 %

1 dl socker

1 1/2 dl vatten

1/2 tsk hela korianderfrön

2–3 korn kryddpeppar

1/2 tsk fänkålsfrö

3 hela lagerblad

Två stjälkar färsk dill

Misomajo:

2 äggulor

1 msk dijonsenap

1/2 citron, saften

Annons

2 dl druvkärnolja eller annan olja med neutral smak

3–4 msk ljus misopasta

1 tsk honung

havssalt och svartpeppar

Till servering:

4 skivor rågbröd

1 handfull färska späda örter

Gör så här:

  1. Ansa morötter, sparrisar och rädisor och skär dem i mindre bitar. Lägg i en glasbehållare.
  2. Koka upp en lag på ättiksprit, socker och vatten och alla kryddor.
  3. Rör tills sockret löst sig och slå sedan lagen över grönsakerna. Låt dra i minst 2 timmar.
  4. Rosta rågbrödet hårt i en panna eller i brödrost. Låt svalna.
  5. Lägg upp laxen på ett fat med inlagda grönsaker runtom. Dutta ut misomajo här och där på laxen.
  6. Bryt rågbrödet i mindre bitar och fördela över fatet. Toppa med färska örter och servera.

Gör misomajon så här:

  1. Rör ihop äggulorna med dijonsenap och saften från en halv citron.
  2. Tillsätt oljan i en tunn stråle under konstant omrörning.
  3. Rör ner miso och honung när du fått en tjock majonnäs. Smaka av med salt och peppar.

2. Potatispizza med salvia

Potatis på pizza är verkligen en hit, testa gärna det!

Recept på potatispizza med salvia
Potatispizza med salvia.

1 pizza

Deg och topping:

1 förpackning pizzadeg

6 färskpotatisar

5–6 stora salviablad

3–4 msk god olivolja

Flingsalt

Nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Skär potatisarna i tunna skivor, gärna med mandolin.
  2. Lägg dem i en skål och slå kokande vatten över. Låt dem ligga så 1 minut och slå sedan bort vattnet.
  3. Rulla ut pizzadegen på bakplåtspappersklädd plåt.
  4. Fördela potatisskivor tätt över degen i max 2 lager.
  5. Stick in några salviablad mellan potatisarna. Droppa olivolja över och strö över salt och peppar.
  6. Grädda i ugnen 8 minuter tills pizzan är spröd.
  7. Ta ut, droppa lite extra olivolja över och servera.

3. Quinoapuck med sparris och citronvinägrett

Nyttigt och fräscht och passar till såväl kött som fisk.

Annons
Quinoapuck med citronvinägrett och sparris
Quinoapuck med sparris och citronvinägrett.

8 portioner

Quinoapuck:

500 g vit quinoa

3 dl hackad dill

1 litet knippe mynta

1 litet fänkålshuvud

1 bunt grön sparris

100 g pinjekärnor

Citronvinägrett:

1 1/2 dl fin olivolja

1 dl citronsaft från färska citroner

1/2 tsk fint rivet citronskal

1 tsk dijonsenap

salt och nymalen svartpeppar

Garnering:

färsk dill

Gör så här:

  1. Skölj quinoa i ljummet vatten och koka enligt anvisning på förpackningen.
  2. Hacka kryddörterna fint. Hacka fänkålen i ganska små tärningar.
  3. Blanda ingredienserna till vinägretten. Blanda quinoa med örter, fänkål och vinägrett.
  4. Strimla sparrisarna tunt med en potatisskalare.
  5. Rosta pinjenötterna gyllene i en torr stekpanna.
  6. Lägg upp quinoablandningen på ett serveringsfat, fördela sparrisen över.
  7. Strö pinjekärnor över och garnera med färsk dill.

4. Sallad med vit sparris, rom och örtcrème

Med rom och ägg fixar du snabbt en matig sallad med läcker örtcrème till.

Recept på vit sallad med sparris, rom och örtkräm
Sallad med vit sparris, rom och örtcrème.

8 portioner

Annons

Sallad:

2 huvuden fin sallat

1 bunt vit sparris

5 ägg

300 g stenbitsrom

1 ask ärtskott

Örtcrème:

2 1/2 dl crème fraiche

1 tsk dijonsenap

3 dl hackade kryddörter, gärna gräslök, dragon och dill

Salt och svartpeppar

Gör så här:

  1. Plocka bort de yttersta bladen från sallaten så bara de riktigt spröda, fina bladen sitter kvar. Skölj och lägg åt sidan.
  2. Skär bort den nedersta delen på sparrisarna.
  3. Koka i lätt saltat vatten under lock 12–15 minuter. Skölj med kallt vatten.
  4. Koka äggen i 6 minuter, skölj sedan i kallt vatten. Skala äggen och halvera dem.
  5. Fördela sallat, sparris och ägg på ett serveringsfat. Toppa med stenbitsrom och ärtskott.
  6. Rör ihop ingredienserna till örtcrèmen, smaka av med salt, peppar och eventuellt lite mer senap. Servera till salladen.

5. Pasta med mascarponecrème, ärtskidor och mandel

Krämigt och knaprigt på en och samma gång.

Recept på pasta med Pasta med mascarponecrème, mandel och ärtskidor
Pasta med mascarponecrème, ärtskidor och mandel.

4 portioner

Du behöver:

300 g ärtskidor

1/2 dl olivolja

30 g mandlar

1 msk mascarpone

200 g bandpasta

Salt och färskmalen svartpeppar

5 stjälkar basilika

25 g riven parmesan

Gör så här:

  1. Skölj ärtskidorna och strimla dem.
  2. Fräs i olivolja i stekpanna i 1 minut så att de får lite yta, men behåller färg och sprödhet.
  3. Hacka mandlarna grovt och blanda ner i ärtskidorna tillsammans med mascarponen.
  4. Ta pannan från värmen och låt mascarponen smälta i eftervärmen.
  5. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
  6. Lyft pastan direkt ur kastrullen över mascarponecrèmen, så att lite av kokvattnet följer med. Rör om.
  7. Hacka basilikan och fördela i pastan tillsammans med parmesan.
  8. Smaka av med salt och färskmalen svartpeppar och späd eventuellt med lite mer pastavatten om såsen

    är för tjock. Servera genast.

Av Nadia Mathiassen
Foto Aller media

Läs mer:

6 recept med prima primörer

Tryffelfylld kyckling med primörer och nässelkräm

Vårsallad med sotad salmalax och primörer

Annons