5 goda snaps att göra själv till kräftskivan
Sensommar innebär kräftpremiär och kräftskivor. För många är snapsen ett givet inslag i firandet och givetvis har vi på ELLE mat & vin kryddat vårt eget brännvin!
Använd okryddat brännvin när du smaksätter din snaps. Vill du använda frukt och/eller bär i din snaps är det bra att använda lite starkare sprit. Anledningen är att frukt och bär innehåller mycket vatten som späder ut smaken.
Några riktlinjer:
- Färska kryddor behöver 1-2 dagar för att ge ifrån sig smak.
- Torkade kryddor behöver cirka 4-7 dagar för att ge ifrån sig smak.
- Frysta bär behöver cirka 7-14 dagar för att ge ifrån sig smak.
Tips! Många gör misstaget att förvara snapsen i frysen. Gör inte det! När spriten är iskall försvinner mycket av smaken och snapsen smakar mest bara sprit. Att låta snapsen stå i ett kallt kylskåp räcker gott och väl.
1. Citron och kanel
1 hel, tvättad citron
1,5 dl strösocker
70 cl konjak (Eau de vie)
1 kanelstång
1 tsk kardemummakärnor
Gör så här:
Skala av citronskalet och hacka det fint. Pressa saften ur citronen.
Häll strösockret i en burk och tillsätt citronsaft, skal och konjak.
Bryt ner kanelstången i mindre bitar och tillsätt dessa samt kardemummakärnorna.
Sätt på ett lock på burken och förvara i rumstemperatur i två veckor. Skaka dagligen!
Sila därefter upp snapsen och häll upp i en fin flaska. Om du önskar en rundare smak kan snapsen med fördel stå ytterligare en vecka.
2. Färska örter
2 kvistar fransk dragon
2 kvistar citronmeliss
1 sockerbit
1 flaska brännvin
Gör så här:
Lägg kryddörterna och sockerbiten i flaskan med sprit.
Låt örterna dra i 4 dygn och sila sedan bort örterna.
Som garnering kan du lägga till färsk dragon och citronmeliss i flaskan innan servering.
3. Dill och honung
70 cl brännvin
2 dillkvistar
1 citron
1 tsk honung
Gör så här:
Skär citronens skal i en lång spiral. Häll brännvin i en fin flaska och tillsätt honung, citronskal och dillkvistar.
Servera dagen efter.
4. Citron och rosmarin
1 tvättad citron
2 rosmarinkvistar
35 cl brännvin
Gör så här:
Skala av det yttersta av citronens skal. Häll brännvin i en flaska eller karaff och lägg ner citronskal ihop med rosmarinkvisten. Förvara i rumstemperatur i ett dygn.
Kyl ner snapsen och servera 1-2 dagar senare.
5. Ingefära
50 gram färsk ingefära
70 cl brännvin
Gör så här:
Skölj och skala ingefäran och skär den i bitar. Lägg i en skål eller burk och häll i cirka 10 cl brännvin.
Sätt på locket och låt ingefäran dra i cirka 4-5 dygn.
Filtrera och häll över spriten i en flaska. Ställ i kylen.
Använd ingefäran till att göra samma procedur med resterande 60 cl brännvin. Låt stå i 4-5 dygn.
Häll upp allt brännvin i samma flaska och förvara i kylskåp.