Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

5 goda snaps att göra själv till kräftskivan

06 aug, 2018
AvThowe Wagner Larsson
Krydda din egen snaps till kräftskivan!
Augusti betyder kräftsäsong och vad passar då bättre än en hemmagjord snaps till kräftorna? Så här enkelt kryddar du din egen!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Sensommar innebär kräftpremiär och kräftskivor. För många är snapsen ett givet inslag i firandet och givetvis har vi på ELLE mat & vin kryddat vårt eget brännvin!

Använd okryddat brännvin när du smaksätter din snaps. Vill du använda frukt och/eller bär i din snaps är det bra att använda lite starkare sprit. Anledningen är att frukt och bär innehåller mycket vatten som späder ut smaken.

Några riktlinjer:

  • Färska kryddor behöver 1-2 dagar för att ge ifrån sig smak.
  • Torkade kryddor behöver cirka 4-7 dagar för att ge ifrån sig smak.
  • Frysta bär behöver cirka 7-14 dagar för att ge ifrån sig smak.

Tips! Många gör misstaget att förvara snapsen i frysen. Gör inte det! När spriten är iskall försvinner mycket av smaken och snapsen smakar mest bara sprit. Att låta snapsen stå i ett kallt kylskåp räcker gott och väl.

1. Citron och kanel

1 hel, tvättad citron

1,5 dl strösocker

70 cl konjak (Eau de vie)

1 kanelstång

1 tsk kardemummakärnor

Gör så här:

Skala av citronskalet och hacka det fint. Pressa saften ur citronen.

Häll strösockret i en burk och tillsätt citronsaft, skal och konjak.

Bryt ner kanelstången i mindre bitar och tillsätt dessa samt kardemummakärnorna.

Annons

Sätt på ett lock på burken och förvara i rumstemperatur i två veckor. Skaka dagligen!

Sila därefter upp snapsen och häll upp i en fin flaska. Om du önskar en rundare smak kan snapsen med fördel stå ytterligare en vecka.

2. Färska örter

2 kvistar fransk dragon

2 kvistar citronmeliss

1 sockerbit

1 flaska brännvin

Gör så här:

Lägg kryddörterna och sockerbiten i flaskan med sprit.

Låt örterna dra i 4 dygn och sila sedan bort örterna.

Som garnering kan du lägga till färsk dragon och citronmeliss i flaskan innan servering.

3. Dill och honung

70 cl brännvin

2 dillkvistar

1 citron

1 tsk honung

Gör så här:

Skär citronens skal i en lång spiral. Häll brännvin i en fin flaska och tillsätt honung, citronskal och dillkvistar.

Servera dagen efter.

4. Citron och rosmarin

1 tvättad citron

2 rosmarinkvistar

35 cl brännvin

Gör så här:

Skala av det yttersta av citronens skal. Häll brännvin i en flaska eller karaff och lägg ner citronskal ihop med rosmarinkvisten. Förvara i rumstemperatur i ett dygn.

Annons

Kyl ner snapsen och servera 1-2 dagar senare.

5. Ingefära

50 gram färsk ingefära

70 cl brännvin

Gör så här:

Skölj och skala ingefäran och skär den i bitar. Lägg i en skål eller burk och häll i cirka 10 cl brännvin.

Sätt på locket och låt ingefäran dra i cirka 4-5 dygn.

Filtrera och häll över spriten i en flaska. Ställ i kylen.

Använd ingefäran till att göra samma procedur med resterande 60 cl brännvin. Låt stå i 4-5 dygn.

Häll upp allt brännvin i samma flaska och förvara i kylskåp.

Fler recept: 7 sorters hemmagjord snaps

Testa att göra en flädersnaps med äpple. Foto: Shutterstock
Testa att göra en flädersnaps med äpple. Foto: Shutterstock

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons