5 lyxiga bellinis för alla tillfällen
Den klassiska bellinin med persikopuré och prosecco har sitt ursprung i Venedig, Italien.
Det sägs att den fick sitt namn efter den venetianska konstnären Giovanni Bellini då dess unika rosa färg påminde om färgen på helgonens toga i en av hans målningar.
Klassisk bellini
Otroligt elegant och somrig drink.
2 drinkar
Du behöver:
4 vita persikor
30 cl prosecco
Gör så här:
- Skala, kärna ur och mixa persikorna till en slät puré. Häll persikopurén i två champagneglas, fyll på med prosecco. Rör om lätt och servera genast.
Hallonbellini
Med extra vacker klarröd färg och somrig smak av hallon.
2 drinkar
Du behöver:
3 msk hallonpuré
3 dl mousserande vin hallonpuré
1 dl hallon, färska eller frysta
2 msk florsocker
Gör så här:
- Mixa färska eller frysta tinade hallon tillsammans med florsocker. Låt stå kallt i kylen om bären inte varit frysta och purén inte redan är kall.
- Skeda upp 2–3 msk puré i ett champagneglas, fyll upp med kallt mousserande vin. Rör om lätt och servera genast.
Bellini de luxe
För bellini med extra guldkant, använd äkta champagne.
2 drinkar
Du behöver:
1 cl cognac
1 cl persikolikör
1 cl persikopuré
1 msk citronjuice
1 msk sockerlag
3 dl champagne
Sockerlag:
1 dl socker
2 dl vatten
Gör så här:
- Koka upp vatten och socker tills sockret smält. Låt svalna. Häll alla ingredienser förutom champagne i en tillbringare med is, rör om.
- Sila upp i glas och toppa med champagne.
Mangobellini
Exotisk goding!
2 drinkar
Du behöver:
100 g fryst mango
8 physalisbär
1 msk agavesirap
1 lime, saften
4 dl mousserande vin
Gör så här:
- Mixa mango, physalis, sirap och lime med stavmixer. Lägg mixen i botten av två glas.
- Toppa med mousserande och rör om lätt innan servering.
Rabarberbellini
Passa på när det är rabarbersäsong!
6 drinkar
Du behöver:
300 g rabarber
150 g jordgubbar
1 dl socker
1 msk citronsaft
1 tsk vaniljsocker
1 flaska mousserande rosévin
Gör så här:
- Skala och skär rabarbern tunt. Snoppa jordgubbarna, skiva tunt. Koka rabarber, jordgubbar, socker, citronsaft och vaniljsocker. Sjud under lock 2–3 minuter tills det tjocknar. Mixa med mixerstav, låt kallna och ställ i kyl tills det är riktigt kallt.
- Fördela purén i champagneglas, häll på lite mousserande rosévin och rör om. Toppa med resterande vin och servera genast.
Recept: Sara Andersson Foto: Peter Kam