Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

5 lyxiga och smakrika smörrebröd

01 apr, 2020
AvRedaktionen
Recept på 5 smörrebröd
Matiga, lyxiga, makalösa smörrebröd – ja, tack! Här är våra godaste mackor just nu, fyra salta plus en söt.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

1. Laxouvertyr med äpple och pepparrot

4 portioner

Du behöver:

200 g färsk laxfilé

200 g kallrökt lax

1 liten schalottenlök

1 tsk senap

1 knippe färsk dill

1 knippe färsk körvel

Salt och svartpeppar

150 g naturell färskost

1 msk riven pepparrot

1 äpple

1 citron, lite av saften

4 skivor rågbröd

Garnering:

Riven pepparrot

Kryddörter

Gör så här:

  1. Skär den färska och den rökta laxen i tärningar.
  2. Skala löken och hacka den fint.
  3. Blanda laxen med lök, senap och 2 msk hackade kryddörter och smaka av med salt och peppar.
  4. Blanda färskosten med fint riven pepparrot och 2 msk kryddörter, smaka av med salt och peppar.
  5. Skölj äpplet och skär det i tunna strimlor, droppa lite citron över.
  6. Smöra rågbrödsskivorna med färskostsröra och toppa med lax, äppelskivor, lite extra riven pepparrot och färska kryddörter.

2. Härlig duett med sill och dill

4 portioner

PS: Låt löken dra i kallt vatten innan.

Du behöver:

1 rödlök

1 gul lök

1 schalottenlök

1 ½ dl majonnäs

1 knippe färsk dill

Salt och svartpeppar

4 inlagda sillfiléer med valfri kryddning

2 msk vindruvskärnolja eller annan neutral olja

4 skivor rågbröd

Garnering:

1 msk torkad dill eller rikligt med färsk dill

Gör så här:

  1. Skala lökarna och skär dem i tunna skivor.
  2. Blanda ½ dl av majonnäsen med en handfull finhackad dill.
  3. Vänd ner resterande majonnäs och smaka av med salt och peppar.
  4. Torka sillfiléerna snabbt med luddfritt hushållspapper och pensla dem med olja.
  5. Skär filéerna i mindre bitar så de passar bröden.
  6. Hacka 2 msk dill fint och vänd sillbitarna i dill. Strö salt och peppar över.
  7. Smöra rågbrödsskivorna med dillmajonnäs och lägg sillbitarna ovanpå.
  8. Garnera med tre olika sorters lök och strö gärna finhackad, torkad dill eller rikligt med färsk dill över anrättningen.

3. Läckert smörrebröd med räkor

4 portioner

Du behöver:

4 ägg

150 g stora räkor med skal

4 msk majonnäs

1 ekologisk citron

Salt och svartpeppar

Smör till bröden

4 skivor rågbröd

50 g färsk stenbitsrom, kaviar eller laxrom

Garnering:

Smörgåskrasse

Annons

Gör så här:

  1. Koka upp vatten och koka äggen i 9 minuter, tills de är hårdkokta.
  2. Låt dem svalna i kallt vatten. Skala och skär dem i skivor.
  3. Skala räkorna.
  4. Rör ihop majonnäs med rivet citronskal och -saft och smaka av med salt och peppar.
  5. Bred smör på rågbrödsskivorna och fördela ägg, citronmajonnäs, räkor och stenbitsrom ovanpå.
  6. Garnera med färska kryddörter, strö lite salt och peppar över och njut!

3. Kyckling- komposition med krämig majo och apelsinsmak

4 portioner

Du behöver:

500 g kycklingbröstfilé

Smör till stekning

2 dl färskpressad apelsinjuice

1 dl vatten

2 dl majonnäs

1 ekologisk apelsin

Färsk timjan, hackad

Salt och svartpeppar

4 skivor rågbröd

Garnering:

Rivet apelsinskal

Svartpeppar

Timjan

Gör så här:

  1. Torka kycklingen lätt med lite hushållspapper.
  2. Bryn kycklingen i smör i en stekpanna, ca 2 minuter på varje sida.
  3. Tillsätt apelsinjuice och vatten och låt kycklingen småkoka i lagen i 5–7 minuter på varje sida, tills köttet är genomlagat.
  4. Låt stå och dra och svalna i lagen.
  5. Dra isär kycklingköttet i små strimlor med fingrarna.
  6. Vänd ihop med majonnäs.
  7. Smaka av kycklingsalladen med rivet apelsinskal, hackad timjan, salt och peppar.
  8. Smöra bröden och klicka kycklingsallad ovanpå.
  9. Garnera med rivet apelsinskal, peppar och färsk timjan.

5. Magisk bärsymfoni – ett sött smörrebröd

4 portioner

Du behöver:

4 skivor rågbröd

2 msk smör

2 msk rörsocker

125 g björnbär, hallon och blåbär

300 g keso

1 msk flytande honung

1 ekologisk citron

Garnering:

Citronmeliss eller mynta

Till servering:

200 g björnbär, hallon och blåbär

Gör så här:

  1. Bred smör på bägge sidor av varje skiva rågbröd, strö rörsocker ovanpå smöret.
  2. Rosta bröden i en torr stekpanna på medelvärme, ett par minuter på varje sida, tills sockret karamelliseras. Akta så bröden inte bränns.
  3. Låt svalna på ett ugnsgaller så de förblir spröda.
  4. Mosa 4 björnbär och blanda med keson, smaka av med honung och citronsaft.
  5. Bred kesoblandingen över rågbrödsskivorna och strö fler bär på toppen.
  6. Riv lite citronskal över och garnera gärna med citronmeliss eller färsk mynta.
Recept på 5 smörrebröd.
5 lyxiga och smakrika smörrebröd.

Av: Julie Hey
Foto: Betina Hastoft

LÄS MER:

Smörrebröd med halloumi, curry och picklad rödlök

6 goda smörrebröd för alla smaker

Suverän surdegsmacka med passande suröl

Annons