Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

5 recept på nya brunchfavoriter

10 jan, 2022
AvRedaktionen ELLE
5 goda recept på nya brunchfavoriter
Vintriga helgmorgnar är som gjorda för en lång brunch inomhus. Tänd ljus och bjud på dessa godsaker med en ny twist!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
4 tips för en lyxig brunch hemmaBrand logo
4 tips för en lyxig brunch hemma

Varje söndag borde inledas med en brunch! Smutta på cold brew-kaffe, njut av en varm shakshuka med aubergine och lyxiga dinkelvåfflor toppade med chokladsås, valnötter och banan. Grädda din egen granola och avnjut med krämig yoghurt i sällskap med en frisk morots- och mangosmoothie. Allt i bekvämligheten av ditt eget hem!

Cold brew-kaffe

Kallbryggt kaffe smakar lenare och fruktigare än varmbryggt.

8–10 koppar

Du behöver:

50 g grovmalet kaffe
1/2 liter vatten

Annons

Gör så här:

  1. Häll upp kaffet i en karaff eller burk med lock. Häll på vattnet och rör om. Sätt på locket och ställ i kylen och låt dra i 24 timmar.
  2. Sila sedan blandningen genom ett kaffefilter ner i en karaff. Späd kaffekoncentratet med lika delar vatten. Servera cold brew-kaffet som det är med is eller med is och mjölk eller växtbaserad mjölk.

Morots- och mangosmoothie

Frisk smoothie med vacker färg.

4 portioner

Du behöver:

250 g rivna morötter
1 mango
2 cm skalad ingefära, finriven
4 dl färskpressad apelsinjuice

Till servering:

Is

Gör så här:

  1. Mixa alla ingredienser i en blender tills allt är väl blandat. Häll upp i isfyllda glas och servera med sugrör.
Bjud in till en härlig brunch hemma

Banangranola med yoghurt och bär

Mosad banan är tricket bakom en oemotståndlig härlig granola.

1 ½ liter

Du behöver:

2 mogna bananer
1 tsk flytande honung
3 msk kokosolja
2 tsk vaniljsocker
5 dl havregryn
3 dl hasselnötter utan skal
3 dl pumpakärnor
3 dl mandel utan skal
1 tsk flingsalt
2 dl torkade tranbär

Annons

Till servering:

Grekisk yoghurt
Färska bär

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175° varmluft eller 200° vanlig ugn. Mosa bananerna och blanda med honung, kokosolja och vaniljsocker. Blanda alla ingredienser, förutom tranbär, i bananmoset.
  2. Bred ut på två bakplåtspappersklädda plåtar. Grädda i ugnen 12–15 minuter tills granolan fått färg och blivit krispig. Bananmoset gör granolan fuktig, så du kan behöva grädda granolan lite extra. Låt kallna och blanda i tranbär.
  3. Servera sedan i glas tillsammans med yoghurt och färska bär.

Shakshuka med aubergine och feta

Bästa brunchrätten!

Gör shakshuka med aubergine och feta till hemmabrunchen

4 portioner

Du behöver:

1 lök
2 vitlöksklyftor
1 färsk röd chili
½ aubergine
¼ tsk krossad kummin
3 msk rapsolja, till stekning
680 g krossade tomater
1 burk smörbönor (ca 400 g)
100 g färsk spenat
100 g svarta oliver utan kärnor
Salt och nymalen svartpeppar
4 ägg
1 knippe slätbladig persilja
50 g feta

Gör så här:

  1. Skala löken och vitlöken och finhacka. Skölj chili, ta ur kärnor och finhacka. Skölj aubergine och skär i små kuber. Stek lök, vitlök, chili och kummin i 1 msk olja i en stekpanna i 2 min. Tillsätt aubergine och ytterligare 2 msk olja, låt steka tills allt blir mjukt. Häll i krossade tomater, låt sjuda under lock i ca 10 min.
  2. Skölj och sila bönorna. Skölj och torka spenat. Häll spenat, bönor och oliver i tomatsåsen, låt sjuda i 5 minuter och krydda med salt och peppar.
  3. Gör fyra hål i tomatsåsen med en sked och knäck äggen i varsitt hål. Låt rätten sjuda i ca 4 minuter, tills äggen blir något fasta. Skölj och hacka persiljan. Strö persilja och feta över rätten och servera direkt.

Dinkelvåfflor med kardemumma

Matiga och goda!

Lyxiga dinkelvåfflor med kardemumma och chokladsås

4 portioner

Du behöver:

50 g smör
2 dl dinkelmjöl
1 krm salt
1/2 tsk bakpulver
1 tsk malen kardemumma
2 ½ dl mjölk
1 ägg

Till servering:

Banan
Valnötter
Chokladsås

Gör så här:

  1. Smält smöret. Blanda resterande ingredienser och tillsätt sedan det smälta smöret.
  2. Grädda i våffeljärn och servera med banan, valnötter och chokladsås.

Recept: Gitte Heidi Rasmussen, Linn Grubbström Foto: Columbus Leth

Annons