5 recept på nya brunchfavoriter
Varje söndag borde inledas med en brunch! Smutta på cold brew-kaffe, njut av en varm shakshuka med aubergine och lyxiga dinkelvåfflor toppade med chokladsås, valnötter och banan. Grädda din egen granola och avnjut med krämig yoghurt i sällskap med en frisk morots- och mangosmoothie. Allt i bekvämligheten av ditt eget hem!
Cold brew-kaffe
Kallbryggt kaffe smakar lenare och fruktigare än varmbryggt.
8–10 koppar
Du behöver:
50 g grovmalet kaffe
1/2 liter vatten
Gör så här:
- Häll upp kaffet i en karaff eller burk med lock. Häll på vattnet och rör om. Sätt på locket och ställ i kylen och låt dra i 24 timmar.
- Sila sedan blandningen genom ett kaffefilter ner i en karaff. Späd kaffekoncentratet med lika delar vatten. Servera cold brew-kaffet som det är med is eller med is och mjölk eller växtbaserad mjölk.
Morots- och mangosmoothie
Frisk smoothie med vacker färg.
4 portioner
Du behöver:
250 g rivna morötter
1 mango
2 cm skalad ingefära, finriven
4 dl färskpressad apelsinjuice
Till servering:
Is
Gör så här:
- Mixa alla ingredienser i en blender tills allt är väl blandat. Häll upp i isfyllda glas och servera med sugrör.
Banangranola med yoghurt och bär
Mosad banan är tricket bakom en oemotståndlig härlig granola.
1 ½ liter
Du behöver:
2 mogna bananer
1 tsk flytande honung
3 msk kokosolja
2 tsk vaniljsocker
5 dl havregryn
3 dl hasselnötter utan skal
3 dl pumpakärnor
3 dl mandel utan skal
1 tsk flingsalt
2 dl torkade tranbär
Till servering:
Grekisk yoghurt
Färska bär
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175° varmluft eller 200° vanlig ugn. Mosa bananerna och blanda med honung, kokosolja och vaniljsocker. Blanda alla ingredienser, förutom tranbär, i bananmoset.
- Bred ut på två bakplåtspappersklädda plåtar. Grädda i ugnen 12–15 minuter tills granolan fått färg och blivit krispig. Bananmoset gör granolan fuktig, så du kan behöva grädda granolan lite extra. Låt kallna och blanda i tranbär.
- Servera sedan i glas tillsammans med yoghurt och färska bär.
Shakshuka med aubergine och feta
Bästa brunchrätten!
4 portioner
Du behöver:
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 färsk röd chili
½ aubergine
¼ tsk krossad kummin
3 msk rapsolja, till stekning
680 g krossade tomater
1 burk smörbönor (ca 400 g)
100 g färsk spenat
100 g svarta oliver utan kärnor
Salt och nymalen svartpeppar
4 ägg
1 knippe slätbladig persilja
50 g feta
Gör så här:
- Skala löken och vitlöken och finhacka. Skölj chili, ta ur kärnor och finhacka. Skölj aubergine och skär i små kuber. Stek lök, vitlök, chili och kummin i 1 msk olja i en stekpanna i 2 min. Tillsätt aubergine och ytterligare 2 msk olja, låt steka tills allt blir mjukt. Häll i krossade tomater, låt sjuda under lock i ca 10 min.
- Skölj och sila bönorna. Skölj och torka spenat. Häll spenat, bönor och oliver i tomatsåsen, låt sjuda i 5 minuter och krydda med salt och peppar.
- Gör fyra hål i tomatsåsen med en sked och knäck äggen i varsitt hål. Låt rätten sjuda i ca 4 minuter, tills äggen blir något fasta. Skölj och hacka persiljan. Strö persilja och feta över rätten och servera direkt.
Dinkelvåfflor med kardemumma
Matiga och goda!
4 portioner
Du behöver:
50 g smör
2 dl dinkelmjöl
1 krm salt
1/2 tsk bakpulver
1 tsk malen kardemumma
2 ½ dl mjölk
1 ägg
Till servering:
Banan
Valnötter
Chokladsås
Gör så här:
- Smält smöret. Blanda resterande ingredienser och tillsätt sedan det smälta smöret.
- Grädda i våffeljärn och servera med banan, valnötter och chokladsås.
Recept: Gitte Heidi Rasmussen, Linn Grubbström Foto: Columbus Leth