Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

5 nya och trendiga mackor att testa på direkten

29 jan, 2016
AvLisa Segerson
Mackor är trendigare än någonsin och går att variera i all oändlighet. Vad sägs både sött och salt på en macka? Pågen har nyligen genomfört sin årliga trendspaning om vilka smörgåsar som är heta 2016. Här är resultatet.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Älskar du goda och lyxiga mackor? Då har du hittat helt rätt. ELLE Mat och Vin har listat 2016 års trendigaste mackor:

Trend 1: Hälsosam dekadens

Vi nöjer oss inte längre med att kompromissa mellan njutbart och hälsosamt – vi vill ha båda på samma gång. En tydlig symbol för trenden är avokadotoasten.

Recept: Avokadotoast med chili, gräslök och citron >>

Avokadon med sin krämiga konsistens och milda, men ändå fylliga, smak passar perfekt på ett smakrikt rostat eller stekt surdegsbröd. Toppa med chiliflakes, citronskal och gräslök eller smörgåskrasse, tomat och rostade sesamfrön.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Avokadotoast med chili, gräslök och citron.

Trend 2: Vegetable Forward

Annons

Intresset för vegetarisk mat ökar. Vi ser mer grönsaker som pålägg men också fler bröd som bakas med grönsaker och rotfrukter i degen.

Recept: Skördemacka med bondbönor, fetaost och rädisor >>

En mättande men ändå fräsch macka. Om det är svårt att få tag på bondbönor kan de ersättas med frysta, gröna ärter. Förutom groddar är det även gott att toppa mackan med smörgåskrasse och ärt- eller solrosskott.

Skördemacka med bondbönor, fetaost och rädisor.

Trend 3: Global Street Food

Vi öppnar upp blicken för omvärlden och just nu ser vi en generell mexikanskt mattrend, som även speglas i mackätandet i form av tortas och cemitas.

Annons

Recept: Cemitas med pulled beef eller tofu >>

Cemita är en macka med ursprung i mexikanska Puebla. Till mackan används ett briocheliknande bröd med sesamfrön som kallas just cemita. Fyllningen består vanligtvis av skivad avokado, någon typ av tillagat kött, ost, lök, salsa och den mexikanska örten pápalo

Cemitas med pulled beef eller tofu.

Trend 4: Frankenfoods

Under 2016 kommer vi att se flera exempel på onyttiga och dekadenta maträtter, till exempel dubbelmackor med smält ost och chips som pålägg.

Annons

Recept: Grilled mac ’n’ cheese med nachos >>

Krämiga, chiliheta makaroner möter söt majs och krispiga nachos i denna maffiga toast som passar perfekt till brunch eller när det finns matrester som behöver tas tillvara. Istället för nachos går det även bra att använda ostbågar eller chips.

Grilled mac ’n’ cheese med nachos.

Gränsen mellan traditionellt söta och salta produkter och råvaror suddas ut. På mackorna syns bland annat bär samt pastrami och sylt.

Recept: Toast med getostkräm, björnbär och valnötter >>

Annons

De söta och smakrika björnbären bryter av fint mot den salta och lite syrliga getostkrämen. Toppat med honungsglaserade valnötter och färsk timjan blir det här en underbart god macka som passar perfekt till brunch eller afternoon tea.

Toast med getostkräm, björnbär och valnötter.

Läs också:

Artikel: ELLE Mat och vin

Annons