Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

5 nyttiga livsmedel som är i säsong just nu

19 sep, 2018
AvSofia Börjesson
Mat i säsong är både gott och nyttigt!
Att äta mat i säsong smakar mer, kostar mindre och är bra för miljön. Många av höstens råvaror är dessutom riktiga hälsoboostar! Här är 5 livsmedel som är i säsong mellan augusti och oktober som du verkligen borde passa på att frossa i.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

1. Svamp

Champinjoner, kantareller och Karljohansvamp – alla är de i säsong under hösten. Och tur är väl det, för tack vare det höga vatteninnehållet är de är kalorisnåla samtidigt som de innehåller högre proteinkvalitet än många andra vegetabilier. Dessutom innehåller de vitamin B och C  och är helt gudomliga att äta.

Men var försiktig när du går loss på champinjonerna – man kan nämligen få i sig för mycket av det goda. Enligt Livsmedelsverket kan det vara farligt att äta omkring ett hekto champinjoner i veckan under en längre tid kan du få i dig för mycket av ämnet fenylhydrazin som kan vara cancerogena.

Recept: Svamptoast med parmesan och persilja

Svamptoast med parmesan och persilja.
Svamptoast med parmesan och persilja.

2. Aubergine

Äggplantan är rik på fibrer vilket har visat sig effektivt mot till exempel tjocktarmscancer, och det är dessutom bra för den som lider av förstoppning. Genom att äta aubergine får du även i dig B-vitamin som motverkar stress och är bra för minnet och hjärnfunktionen.

Annons

Recept: Aubergine med parmesan

Aubergine med parmesan.
Aubergine med parmesan.

3. Björnbär

Den som har björnbär i trädgården är en lyckans ost. De är inte bara väldigt goda, utan innehåller även E-vitamin som stävjar infektioner i kroppen, salicylat som sägs motverka hjärtsjukdom och vitamin C och K, fenolsyror och folat.

Björnbär ska kunna minska risken för vissa cancersorter, ge huden skydd mot UV-strålning och dessutom innehåller en näve björnbär nästan hälften av dagsbehovet av fibrer.

Recept: Toast med getost, björnbär och valnötter

Toast med getostkräm, björnbär och valnötter.
Toast med getostkräm, björnbär och valnötter.

4. Kronärtskocka

Det är inte bara konärtskockshjärtat som går att äta – även den inre delen av bladen på frukten är ätliga. Och inte bara ätliga, utan även nyttiga. De innehåller nämligen kalium och inulin som är bra för blodtrycket och tarmfloran. Konärtskockan är dessutom väldigt kalorifattig, vilket är bra för den som behöver tappa några kilon.

Annons

Recept: Ljummen skockasallad med matvete-tabbouleh

Ljummen skockasallad med matvete-tabbouleh.
Ljummen skockasallad med matvete-tabbouleh.

5. Plommon

Äntligen är det plommon-säsong! De lila guldklimparna är rika på antioxidanter, stärker skelettet och verkar antiinflammatoriskt. De är dessutom kalorisnåla och rika på mineraler som kalium och magnesium. Tack vare sina fibrer är de också tacksamma att äta för dem med långsam mage. Men det betyder också att de med känslig mage eller IBS kan göra bäst i att undvika den laxerande frukten.

Recept: Kall bönsallad med fetaost och plommon

Kall bönsallad med fetaost och plommon.
Kall bönsallad med fetaost och plommon.

Mer god höstmat hittar du här >>

Källor: Livsmedelsverket, Säsongsmat

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons