5 populära sallader, enligt svenskarna
Vad äter svenskarna helst under sommaren? Svaret är sallad, enligt en undersökning av Sifo gjord på uppdrag av Picadeli. Många väljer att köpa färdig sallad på restaurang eller i butik, men det har även blivit vanligt att plocka ihop sin egen sallad i en salladsbar.
Läs också: Så bygger du den perfekta salladen
– Sallad är fräscht och enkelt och passar de flesta smaker. Det är lätt att anpassa ingredienserna efter olika preferenser genom att lägga till mättande protein som kyckling eller fisk, eller skapa en helt vegansk sallad med exempelvis goda bönblandningar eller andra växtbaserade proteiner, säger Lisa Isakson, marknadschef på Picadeli.
Sallad och vegetariskt populärt bland unga
Sifoundersökningen visar att unga svenskar i åldern 16-34 år i större utsträckning väljer sallad (35 procent) och vegetarisk mat (13 procent) under sommaren. Bland äldre i åldern 56-79 år är det förvisso 29 procent som väljer sallad, men endast 5 procent som väljer vegetariskt. Istället är det husmanskost som är populärast bland äldre (33 procent).