5 recept med karljohansvamp
Det finns många olika varianter av recept med svamp, både matiga rätter och lite lättare tilltugg eller soppor. Ta del av 5 goda recept med karljohansvamp.
1. crêpes med karljohansvamp
Krämiga crepes med karljohansvamp som toppas med mozzarella och parmesan.
8 stycken
Du behöver:
1 dl vetemjöl
1 dl vispgrädde
2 dl mjölk
3 ägg
Salt och peppar
Smör till stekning
Olja till stekning
Fyllning
1 l karljohansvamp (á cirka 350 g)
2 dl vispgrädde
Toppning
1 mozzarella ( 1 motsvarar 125 g)
1/2 dl finriven parmesanost
Gör så här:
Vispa mjöl, grädde, mjölk och 1/2 tsk salt i en bunke. Tillsätt ägg och vispa till en slät smet. Stek 8 tunna crêpes av smeten, cirka 1/2 dl smet per styck, i smör i en stekpanna.
Till fyllningen ansar och skär du svampen i små bitar. Fräs den i en stekpanna tills all vätska har kokats bort. Tillsätt 1 msk olja och stek tills att svampen fått lite färg. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar. Häll på grädden och låt koka ihop cirka 2 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader. Riv mozzarellan grovt. Blanda med parmesanen. Bred ut en klick svampfyllning på varje crêpe. Rulla ihop och lägg i en ugnssäker form. Strö över ostblandningen. Gratinera mitt i ugnen i cirka 10 minuter, tills osten har smält och fått lite färg.
2. Pizza bianco med karljohansvamp
Pizza med smörstekt svamp och smält ost, finns det en bättre fredagsmiddag? Denna garneras med timjan och rostade hasselnötter.
4 portioner
Du behöver:
30g torkad karljohansvamp
250 g kastanjechampinjoner
2 msk smör
Salt och peppar
Vitlöksklyfta
2 förpackningar, färska, förgräddade pizzabottnar (á 250 g)
2 dl créme fraiche
1 kruka timjan
3 dl riven ost
1 dl rostade hasselnötter
Gör så här:
Lägg karljohansvamp i vatten. Ansa och skiva champinjonerna grovt. Sätt ugnen på 225 grader och sätt in en plåt eller två om du har varmluftsugn. Krama ur svampen och stek all svamp i smöret. Salta och peppra. Låt svalna. Skala och riv vitlöken i créme fraichen, salta och peppra. Bred den över pizzabottnarna. Repa och hacka hälften av timjan och strö över. Riv osten och fördela den över bottnarna och toppa med svampen. Dra över bottnarna på varma plåtar och grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter.
Hacka nötter grovt. Ta ut pizzorna och toppa med nötter, resten av timjanen och gärna lite hyvlad ost.
3. Lasagne med karljohansvamp
En krämig lasagne med karljohansvamp, parmesan och vitt vin. Mums!
4 portioner
Du behöver:
Bechamelsås
1 l mjölk (3 %)
100 g smör
3/4 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
Lasagne
500 g karljohansvamp
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
50 g smör (+ extra till formen)
2 msk vitt vin
2 dl hackad persilja
1 krm svartpeppar
300 g lasagneplattor
3 dl finriven parmesanost
Till servering
Sallad
Gör så här:
Bechamelsås
Värm mjölken i en kastrull. Smält smöret i en annan kastrull och sikta ner mjölet under omrörning. Rör tills det blir krämigt på svag värme. Tillsätt mjölken, lite i taget under vispning. Låt sjuda på svag värme några minuter, under omrörning, tills den tjocknar. Smaka av med salt. Sätt ugnen på 200 grader.
Lasagne
Ansa eller skölj svampen väl. Skär i skivor. Skala och skiva vitlöken. Hetta upp en stor stekpanna med olja. Fräs svampen och vitlöken med salt och peppar några minuter. Tillsätt hälften av smöret och stek tills svampen blir gyllenbrun. Häll vinet och låt koka in. Ta från värmen och blanda i persilja. Smörj en ugnssäker form med smör. Lägg lasagneplattor så att det täcker botten. Varva sedan bechamelsås, svampfräset och parmesanen med lasagneplattor. Avsluta med bechmel, parmesan och klicka på resten av smöret. Ställ in i mitten av ugnen 25-30 minuter, tills den är gyllenbrun och plattorna är mjuka.
Till servering
Servera med en god sallad.
4. soppa med karljohansvamp och balsamvinäger
Under kalla höst- eller vinterdagar är det riktigt gott med en varm soppa. Denna smakrika soppa passar lika bra till en middagsbjudning som en lunch.
4 portioner
Du behöver:
30 g torkad karljohansvamp
2 schalottenlökar
2 msk olivolja
8 dl hönsbuljong eller svampbuljong
2 dl mjölk
2 dl visp- eller matlagningsgrädde
1 tsk balsamvinäger
Salt och peppar
Garnering
Färska örter och svamp
Gör så här:
Lägg den torkade karljohansvampen i vatten en stund så att den blir mjuk. Krama sedan ur svampen. Skala och finhacka löken. Bryn den tillsammans med svampen i olivolja till gyllenbrun färg. Tillsätt buljong, mjölk och grädde och låt det koka i cirka 10 minuter.
Mixa soppan i en matberedare eller med en stavmixer. Rör ner balsamvinäger och smaka av med salt och peppar.
Garnera med örter och nystekt svamp.
5. Karl johanravioli med grönpeppar, tomat och sockerärtorS
Ravioli som är fylld med karljohansvamp tillsammans med grönpeppar som sätter smaken i pastan. Så gott!
4 portioner
Du behöver:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 tomater
1/2 tsk inlagd grönpeppar
1 msk olivolja
1 msk tomatpuré
5 dl grönsaksbuljong
Salt och peppar
2 förpackningar av ravioli med karljohansvamp (á 250 g)
150 g sockerärtor
65 g rucola
Gör så här:
Sätt på en stor kastrull med vatten till pastan och sockerärtorna. Skala och skiva lök och vitlök. Dela tomaterna och ta bort kärnorna. Skär tomaterna i tärningar. Häll av grönpepparn. Fräs lök, vitlök och grönpeppar i olivolja i en stor gryta. Tillsätt tomatpuré och fräs med i någon minut. Lägg i tomattärningarna. Häll på buljongen. Sjud cirka 10 minuter. Mixa såsen slät med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
Koka pastan enligt aviseringen på förpackningen. Låt sockerärtorna koka med pastan när 1 minut återstår av koktiden. Häll av pastan och sockerärtorna i ett durkslag. Häll tillbaka pastan och sockerärtorna i kastrullen, vänd ner tomatsåsen och rucolan.
Receptinspiration: ICA
Foto: TT