5 recept på sangria med rött, vitt och rosé
Namnet Sangria kommer av drinkens blodröda färg då blod på spanska heter sangre. En klassisk sangria ska innehålla frukt, kryddor, något sött, något bubblande och givetvis rött vin. Det fina är att det går hur bra som helst att byta ut det röda vinet mot både vitt vin eller rosé! Testa själv!
Klassisk sangria
Använd gärna ett spanskt lätt rött vin.
8 drinkar
Du behöver:
2 apelsiner
1 citron
1 flaska rött vin
1 dl apelsinjuice
1 msk socker
½ dl Cointreau
½ liter fruktsoda
Gör så här:
- Skär frukten i bitar och lägg i en stor karaff. Fyll på med vin, apelsinjuice, socker och likör och rör om försiktigt. Låt stå och dra kallt i 15 minuter.
- Fyll sedan på med is och fruktsoda och servera genast.
Vit sangria med iste
Iste är svalkande och perfekt i en sangria.
8 drinkar
Du behöver:
1 citron
1 äpple
1 flaska vitt vin
1 dl cognac
7 ½ dl iste med persikosmak
5 dl fruktsoda
Gör så här:
- Skär frukt i bitar och lägg i en stor karaff. Fyll på med vin och cognac och rör om försiktigt. Låt stå och dra kallt i 15 minuter.
- Fyll sedan på med iste, is och fruktsoda och servera genast.
Rosésangria med hallon och mynta
Rosévin och hallon är en ljuvlig kombo.
6 drinkar
Du behöver:
1 apelsin
1 dl hallon
10 jordgubbar
1 flaska rosévin
4 cl ljus rom
1 näve mynta
½ liter fruktsoda
Gör så här:
- Skär frukt och bär i bitar och lägg i en stor karaff. Fyll på med vin och sprit och rör om försiktigt. Låt stå och dra kallt i 15 minuter.
- Fyll sedan på med is, mynta och fruktsoda och servera genast.
Rosésangria med persika
Lite persikolikör ger extra smak.
6 drinkar
Du behöver:
3 vita persikor
2 dl hallon
1 flaska rosévin
1 dl persikolikör
½ liter ginger ale
Gör så här:
- Kärna ur och skär persikor i bitar och lägg i en stor karaff. Fyll på med hallon, vin och likör och rör om försiktigt. Låt stå och dra kallt i 15 minuter.
- Fyll sedan på med is och ginger ale och servera genast.
Röd sangria med passion
Genom att muddla hallonen får du ut ännu mer smak.
6 drinkar
Du behöver:
2 dl hallon
1 flaska rödvin
10 cl passionsfruktslikör
½ liter tonic water
Gör så här:
- Lägg hallon i botten av en kanna. Muddla dem lätt med en träslev. Häll i en flaska rödvin och passionsfruktslikör. Låt stå kallt 15 minuter.
- Fyll upp med is och tonic. Rör om och servera.
Recept: Sara Andersson Foto: Aller Media Se