5 saker att göra med en burk ricotta
1. Ricottapannkakor
8 st
Tid: 15 minuter
Gör så här:
Dela 4 ägg i vitor och gulor. Blanda 100 g vetemjöl (drygt 1 1/2 dl) med 1 tsk bakpulver och en stor nypa salt. Rör ner 4 äggulor, 1 dl mjölk, 250 g ricotta och 25 g smält smör. Vispa de 4 äggvitorna och vänd ner dem i smeten. Smält smör i en stekpanna och häll i cirka 1 dl smet och låt steka tills det blir bubblor i smeten, vänd då pannkakan. Servera med bacon och lönnsirap eller avokado och tomater.
2. Bakad ricotta
6 personer
Tid: 40 minuter
Gör så här:
Blanda 500 g ricotta med 1 ägg och 75 g riven parmesan, salta och peppra. Häll upp i en bakform med non-stick beläggning. Grädda i cirka 35 minuter på 200°. Låt kallna och stjälp upp. Servera med en grönsallad med en frisk vinägrette.
3. Ricotta, vitlök och basilikadipp
4 personer
1 timme och 10 minuter
Gör så här:
Slå in en hel vitlök i folie och baka den i ugnen på 190° i 1 timme. Vispa 250 g ricotta med 4 msk mascarpone. Kläm ut 4 mjuka vitlöksklyftor i röran och mosa dem. Salta och peppra och rör ner 1 näve hackad basilika. Ringla över jungfruolivolja och servera.
4. Ricotta-, oliv- och tomat-toast
4 personer
10 minuter
Gör så här:
Blanda 200 g ricotta med några hackade gröna oliver, rivet citronskal och klippt gräslök. Salta och peppra. Bred ut på rostade ciabattahalvor, toppa med skivade tomater, lite mer salt och peppar och gräslök.
5. Tartletter med citron- och ricottafyllning
6 personer
Tid: 10 minuter
Gör så här:
Vispa 200 g ricotta med 100 g färskost samt juice och rivet skal från 1 citron. Rör ner lite finhackade syltade apelsinskal och florsocker efter smak. Skeda upp i färdiga tarteletter och toppa med lite extra rivet citronskal och florsocker.