Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

5 saker att säga för att låta som en vinexpert

19 mar, 2025
Två kvinnor dricker vin i tv-serien Emily in Paris.
Foto: Netflix
Vill du framstå som lite mer vinkunnig än vad du faktiskt är? Med några enkla begrepp kan du snabbt ge sken av att vara ett riktigt proffs. Här är fem saker att säga för att låta som en vinexpert!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så vet du om ditt vin går att lagraBrand logo
Så vet du om ditt vin går att lagra

Sugen på att lära dig mer om vin – samtidigt som du inte riktigt är villig att investera i en hel vinkurs? Lugn, vi ger dig en expressfil in i världen av vinlingo. Kanske lyckas du imponera lite extra på dina gäster – eller din vinintresserade dejt? Här är fem meningar att öva in!

”Mmm… Det här vinet har en riktigt fin balans!”

– Säger du detta låter det som du vet exakt vad du pratar om, oavsett om du faktiskt känner det eller inte. Men för säkerhets skull kör vi en snabb genomgång: Balans i ett vin betyder att det sitter ihop på ett bra sätt. Syran sticker inte iväg, det känns inte surt eller ”stickigt”, och är varken platt eller för spretigt smakmässigt. Balans kan också vara att vinet har en bra nivå av både sötma och syra, att det är fruktigt men också har fin fräschör.

Annons

Ekfatslagrade viner

”Här hittar vi en riktigt tydlig ekfatskaraktär”

– Okej, det här kan vara ganska korkat att säga om vinet INTE har någon ekfatskaraktär. Men om ett vin är lagrat på ekfat en längre tid, särskilt nya ekfat, känner man det oftast också tydligt i doft och smak. Att lagra vin på ekfat innebär att man låter vinet ligga på ektunnor, oftast av fransk eller amerikansk ek. Detta för att vinet ska bli mer komplext, avrundat eller få karaktäristiska ekfatstoner. Så hur märks då dessa? Jo, ett vitt vin som är lagrat på ekfat får ofta toner av smörkola, vanilj, nötter, varma kryddor. Ibland kan det dofta smörpoppade popcorn, särskilt om det är en ekfatsalagrad chardonnay från USA. Om det är ett rött vin som är lagrat på ekfat kan det få toner av peppar, choklad och vanilj.

”Det finns en härlig mineralitet i det här vinet”

– Mineralitet är ett begrepp som många vinkännare och sommelierer slänger sig med. Men vad betyder det egentligen? Ja, i vinvärlden diskuterar man ständigt vad som egentligen menas med mineralitet och var det kommer från – men enkelt förklarat skulle man kunna säga att det handlar om en känsla av jordmån. Smakar vinet som om man slickat på en våt sten? Ja, då finns det en mineralisk ton. Likaså om man förnimmer en sälta, rökighet eller kalkig smak i vinet.

Annons

Svalodlade viner med syra


”Vilken hög syra! Det här vinet måste vara svalodlat …”

– Att koppla vinets smak till klimat och var vinet är odlat låter riktigt proffsigt. Syra i ett vin är ganska enkelt att känna, det känns fräscht, friskt och drar ofta till inne i kinderna. Viner med riktigt hög syra gör ofta att man börjar salivera. Men hur är då detta kopplat till klimatet? Enkelt förklarat: ju svalare klimat desto mer syra i druvorna, därför har ofta höghöjdsodlade druvor en särskild fräschör.

"Kan du räcka mig flaskan? Jag vill gärna kolla årgången …”

– Perfekt om du vill ge intryck av att du kan något om vinproduktion och årgångars betydelse. Vad innebär då årgång? Jo, med årgång menas året då druvorna till vinet är plockade. Beroende på väder, vind och hur växtsäsongen har varit så kommer vinet smaka därefter. En riktigt varm årgång? Ja, då kanske vinet har lite högre alkoholhalt och smakar något ”syltigare” (rött vin) då druvorna mognad snabbt och utvecklat mycket socker. En riktigt kall årgång? Då kan det hända att vinet har högre syra och mer fräschör, samtidigt som det kan verka lite återhållsamt i doft och smak. En dålig årgång behöver dock inte betyda ett dåligt vin, förutsättningarna kan däremot göra vinet mer eller mindre lagringsbart – och mer eller mindre gott att njuta av direkt.

Foto: Netflix

Annons